Rövid, de csodás kilátású Thirring sziklák körút a Pilisben

 

Ugyan ki ne hallott volna Dobogókőről? Minden valamirevaló turista megmászta azt, egyike volt az első célpontjainak, ha hegyek szerelmeseinek tekintett magára. Te is voltál a csúcsón? És vajon ismered e azt számtalan lehetőséget, amit Dobogókő parkolójából könnyűszerrel elérhetsz? Íme, most a Thirring sziklákat ajánljuk figyelmedbe!

 

Megközelítés autóval: Budapest- 11- es út- Szentendre- Pomáz- Pilisszentkereszt- Dobogókő

Busszal: Batthyányi térről hévvel Pomázig, onnan óránként indul busz Dobogókőre

Utazás időtartama: 45 perc autóval, tömegközlekedve kb. 1,5 óra

Túra ideje: kb. 1- 1, 5 óra

Távolság: 3 km

Szintemelkedés: 170 m

 

Bakancs javasolt! Babakocsival nem járható, de háti hordozóban, vagy gyalogló gyerekkel járható, de a szikláknál komoly odafigyelés szükséges!

A dobogókői parkoló fizetős 2 óra kb. 600 Ft. Itt tudjuk letenni az autót.

 

Thirring sziklák: íme, a terep

 

Az úgynevezett Thirring körút egy közel 3 km-es rövid túraútvonal, amelyen számos lélegzetelállító élmény érhet. Fedezd fel a kacskaringós keskeny ösvények, égbenyúló sudár bükkfák, sziklafalak nyújtotta élményt, ahol néha meglepetés-szerűen eléd tárul a káprázatos panoráma. Érdemes a lábad elé nézned, és minden apró részletet megfigyelned: remek játék azt találgatni vajon mit is formáznak meg, mire hasonlítanak az izgalmas sziklaképződmények és próbáld meg beazonosítani a virágban pompázó aljnövényzet minden egyes darabját.

A rövid terep és az alacsony szintkülönbség ellenére azonban nem lesz egy fáklyásmenet a túra, az útvonal egy hullámvasúthoz hasonlítható: Az ösvény szintemelkedése nem sok, de néhol meredek szakaszok tarkítják fel is-le is. Ha útnak indulsz, ne becsüld alá ezt a szakaszt sem, és különösen ügyelj arra, hogy megfelelő lábbelit húzz fel!

A tudomány szerint a vulkanikus eredetű kövek egyes teóriákban úgy szerepelnek, mint egy egykori erődítmény nyomait őrző sziklaformációk: Thirring szikla, Palócz-Peitler szikla, Eötvös szikla.

 

Túraútvonal:

 

A parkolóból a szemközti buszmegálló mellett induló turistaúton az Eötvös Lóránt turistaház mellett elhaladva a Dobogókői- kilátóponthoz érünk, ahonnan remek a kilátás a Dunakanyarra, és a Börzsönyre. Innen balra folytatjuk az utat, a sárga körút jelzést követjük a széles földúton. Pár száz méter után a Víztorony előtt jobbra egy útjelző tábla terel a Thirring körútra. Itt egy jellegzetes zöld Táltos kapun bújunk át. Ezt a turistautat a Magyar Turista Egyesület Hunfalvy Szakosztálya építette 1990- ben.

Innen meredeken lefelé vezet az ösvény. Esős időben nehezen járható, mert csúszik. Jobbra egy feldíszített rovásírásos kő található apró ajándékokkal. Több helyen kidőlt fákon kell átjutni, majd egy szikla tetejére, ez a Kalmár szikla.

 

Thirring szikla rovásírásos kő

 

Kicsit csalóka az út, mert itt az út egy éles balkanyart vesz. Sajnos 2006- ban egy túrázó lámpa nélkül nem vette észre és lezuhant. Neki állít emléket egy oszlop, és drótkötéllel elkerítették, táblák figyelmeztetnek a veszélyre. Balra kerülve meredeken jutunk vissza jobbra a sziklák alá. Itt látható a Magyar Barlangi Mentőszolgálat által feltett emléktábla is (Hegedűs Róbert 1975- 2006). Ő a Magyar Vándorok Teljesítménytúrázó Egyesületének (MVTE), és a Teljesítmény Túrázók Társaságának (TTT) tagja volt.

Sötétben indultak el a Thirring körúton, de lámpájuk kevesebb volt, így a sajátját adta köcsön Róbert, mivel jól ismerte a terepet. Sajnos még sem eléggé, hiszen a csapat balra kanyarodott, ő pedig egyenesre vette az irányt, amit kb. 20 m zuhanás követett…

 

Hegedűs Róbert emlékoszlop

 

Kissé emelkedve jutunk el az Eötvös sziklához, pár tíz méter után a gyönyörű kilátásban pihenhetünk meg egy hosszú padon.

 

Thirring körút Eötvös pihenő

Lassan elérjük a Thirring sziklákat, melyeket alulról kerülve jutunk a tetejére. A gyökerek kiváló bokatörő jellegűek. A Palócz- Peitler sziklákat felülről szemlélhetjük, majd a Magyar Turista Egyesület Siketek Mária kegyhelyén megpihenhetünk. Ezt 1926- ban alakították ki, majd 1991- ben felújították. Innen már csak 50 lépcső és visszaérünk a turistaház mellé.

 

Thirring körút Mária kegyhely

 

Itt érdemes megkóstolni a kint bográcsban melegített Velős pacalt, babgulyást, vadpörköltet…

 

 

A tudós Turulmadár nyomdokain

 

 Miközben a téged körülvevő szépségekben gyönyörködsz, talán benned is felmerül az a kérdés, hogy honnan kaphatta a környék az elnevezését. Thirring Gusztávot 1902-ben választották a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 1926-ban pedig rendes tagjává. 1894 és 1925 között a Budapest Székesfőváros Statisztikai Hivatala Közleményei alapító főszerkesztője, valamint 1908 és 1916 között a Városi Szemle alapító szerkesztője volt. 1889-ben megalapította a Turisták Lapja című lapot, amelynek hét éven át szerkesztője volt. Előtte 1888-ban segítette a Magyar Turista Egyesület megalapítását. 

A Thirring sziklák közt vezető útvonal alaprajzát tekintve kitárt szárnyú Turulmadarat ábrázol. A tudomány mellett más módon is képviseli magát itt az ősi hitvilág: egy különös jelenség, hogy a Táltos Iskola kiemelt jelentőségű helyként tekint ezen területre, melynek két bejáratához faragott kapukat is állítottak, így elterjedt elnevezés még a Turul, illetve Táltos körút is.

Mozdulj ki, rád is rádfér egy pár óra a szabad ég alatt! Hagyd magad mögött a város zaját és kapcsolódj ki egy népszerű kirándulóhely kevésbé ismert körútján. Itt a tavasz, így érdemes végre kimozdulni és számba venni a lehetőségeket. Kapd a hátadra a hátizsákod és vidd magaddal a családod is.

 

A körnéyken érdemes felkeresni a Vadálló köveket, Rezső kilátót, Rám- szakadékot, Szent Özséb kilátó, Spartacus tanösvény, Dera- szurdokot, Lukács árkot, Holdvilág árkot…