Szép az idő? Irány a Nyakas-kő

 

Hiányzik már a természet, de szeretnél valahol a főváros közelében maradni? Olyan túraútvonalat keresel, ami nem iszonyatosan megerőltető, de azért alaposan átmozgat? Szereted a meseszép kilátást, a sziklás vonulatokat? Akkor ezt a túrát teljesen neked találták ki!

 

Nyakas kő csúcsa

 

Biatorbágy déli határában található a Nyakas-kő, mely különleges alakjáról kapta a nevét. Ezt az érdekes alakzatot az eróziónak és az uralkodó északnyugati szélnek köszönheti a Tétényi-fennsík ékköve – formája és elhelyezkedése pedig rengeteg turistát vonz, akik szívesen töltik idejüket a Nyakas-kő megmászásával, vagy a hegy lábánál való pihenéssel.

 

Kiknek ajánlott a túra?

 

A túraútvonal összesen 1,9 km, így kényelmes tempóban nagyjából 1 óra alatt teljesíthető. Bátran ajánljuk kikapcsolódni vágyó fiataloknak, de a gyerkőcöket lefárasztani kívánó szülőknek is, ugyanis a hegyre vezető utak mentén bőven akad felfedeznivaló érdekes növény, vagy könnyebben megmászható magaslat. A túraösvény nem túl meredek, így nagyszülőket is bátran vihettek magatokkal. Ha úgy döntenének, hogy eleget sétáltak, a túra folyamán lesz lehetőségük az igényes fapadokon megpihenni, ahonnan rálátnak majd a Nyakas-kőre.

Ha a Madárszirten végig futó ösvényt is szeretnétek bejárni, kisgyermekkel óvatosan közelítsétek meg, babakocsival nem járható, csak szikla aljáig. A fenti részeket nem védi korlát. Bár a túraútvonal nehezebb részei szinte minden esetben kikerülhetők egy-egy rövidebb ösvénnyel, a kisbabát babakocsi helyett inkább kézi hordozóban vagy kenguruban/kendőben magadra erősítve tudod vinni a kirándulásra.

 

Hogyan vágj neki?

 

Megközelítés autóval: Budapest – M1 vagy 1.sz úton – Biatorbágy, Alsómajor, kb. 35-40 perc

Megközelítés tömegközlekedéssel: Budapest Kelenföld vá. Volánbusz megálló – Budapest/Biatorbágy vasútállomás/Sóskút volánbusszal kb. 50 perc. Figyelem nem mindegyik Biatorbágy irányába induló busz áll meg Alsómajor megállónál, indulás előtt tájékozódj!

A túra hossza: 1,9 km

Szintemelkedés: 90m

Túra ideje: kb. 1 óra

Kényelmes utcai viseletben is elindulhatsz a túraösvényen egy olyan cipőben, ami már bejáratott, és lehetőleg bordázott talpú. Mindenképpen kerüld a szandál vagy balerinacipő viselését, az ösvény ugyanis egy részen nagyon poros, ezek a lábbelik pedig a hatalmas, lapos sziklára való biztonságos felmászást is ellehetetlenítik. Maradj egy jól bevált sportcipőd viselésénél, esős napok után pedig húzz inkább bakancsot.

Egy hátizsákban legyen nálad enni- és innivaló, melyet elfogyaszthatsz a kijelölt piknik területen, ahonnan beláthatod az egész hegyet, de akár reggelizhetsz a Nyakas-kő lapos szikláján ülve is.

 

Honnan indul és merre vezet a túraösvény?

 

A Nyakas-kőhöz vezető túraösvényt autóval leggyorsabban a Biatorbágytól délre, Sóskút felé vezető országúton érheted el. Alsómajor után balra lesz egy bekötőút, ami mentén már találhatsz magadnak parkolóhelyet is. Budapestről megközelítőleg 45 perc alatt odaérsz.

 

Amennyiben tömegközlekedéssel közelítenéd meg, úgy a buszról Biatorbágy, Alsómajor megállónál szállj le, és indulj el az országút mellett Sóskút irányába. Nagyjából 200 méter séta után, egy hídon átkelve bal kéz felé lesz az imént említett bekötőút, amely egyben a túraösvény bejárata is. Itt találni fogsz egy remek grafikai ábrákkal tarkított kis túratérképet, amelyen megnézheted, melyik nevezetességet szeretnéd meglátogatni, de bejárhatod az egész ösvényt is.

 

A Nyakas-kő, Ürge-hegy feliratú táblákat követve egy viszonylag fiatal erdőben találod majd magad egy jól kivehető ösvényen. Néhány perc sétát követően megpillanthatod majd kissé balra a piros turistajelzést, de további táblákkal is egyértelműsítve van az útvonal – itt egyszerűen lehetetlen eltévedned. Kövesd a piros jelzést egy kis erdei pihenőhelyig, ahonnan már látni is fogod a Nyakas-kő hatalmas szikláit.

Innen ismét kissé balra indul el a P jelzésű turistaút, amely megkerüli a Nyakas-követ (vagy nekivágsz jobbra a meredek hegyoldalnak), és egy rövid, de kissé meredek, morzsalékos csapáson vezet fel egészen a csúcs mögötti füves részre. Innen egy minimális mennyiségű sziklamászással már fel is kapaszkodhatsz a Nyakas-kő hatalmas, lapos sziklájára, élvezheted a napsütést és a kellemes, hűs szellőt, miközben a szemed elé táruló csodás kilátásban gyönyörködsz.

 

Figyelem a Nyakas-kő megközelítése a morzsalékos kövek miatt nehézkes, mert meredek, és csúszik! Magára a Nyakas- kőre hátulról lehet felmászni, de még kitett a mászás, így csak gyakorlottaknak ajánljuk!

 

Nyakas kő alulról

 

Ha ezt kevésnek ítélted meg, folytathatod a túrát a Nyakas-kő mögött óvatosan leereszkedve a két szikla közti árokba, ahol újból rátalálhatsz a piros jelzésű turistaútra. Ez már egy nehezebben járható, meredekebb kaptatókkal bíró út, mely egyenesen a Madárszirt déli végébe vezet – onnantól pedig egyértelmű út vezet a Madárszirt peremén. A szirt szélét nem védi korlát, ezért főleg kisgyerekkel óvatosan, körültekintően közlekedj, hiszen alatta 20 m mélység tátong.

 

Nyakas kő után

 

A Madárszirt a régió egyik legjelentősebb természeti szépsége, melyet az egykori Pannon-tenger hozott létre. Érdemes megtekinteni lentről a völgyből is, akár a Százlépcsőn leereszkedve. Aki szereti a Geocachinget, az itt is hódolhat a láda keresésének: Madárszirt és Százlépcső geoládák

Enni- és innivalót, valamint szúnyog- és kullancsriasztó sprayt minden esetben vigyél magaddal. Öltözz az időjárási viszonyoknak megfelelően, kényelmesen és biztonságosan. Ne felejtsd el, ha az előző napokban esett vagy fagyott, a Nyakas-kőre való felmászás különösen veszélyes, mert a kő csúszóssá válhat. Ilyenkor inkább maradj az ösvény mentén, és folytasd a túrát a Madárszirt felé.