A Mátrai a Lyukas-kő, aminek környékén betyárok tanyáztak

 

 

Téged is vonz Észak-Magyarország vadregényes vidéke? Régóta tervezed, hogy kirándulsz egyet a Mátrában? Kapd fel a bakancsot, ülj be az autóba, vagy pattanj fel a vonatra, és irány Pásztó és környéke! Van egy fantasztikus programtervünk számodra a következő szabadnapodra!

 

Megközelítés: Autóval: Budapest- M3 autópálya- Hatvan- 21- es út- Zagyvaszántó- Jobbágyi- Pásztó- Fő utca- Alkotmány út- Mátrakeresztes- Kékesi út- Óvár vendéglő előtt nagy parkoló.

Tömegközlekedve Volánbusszal Budapestről Pásztóra, majd onnan tovább Mátrakeresztesre, a busz a Vendéglő mellett áll meg!

Az étterem véglegesen bezárt, így ebédet ne tervezz ide!

 

Utazás távolsága: 84 km

Utazás ideje autóval: kb. 1 óra

Túra ideje: kb. 1,5 óra

 

Babakocsival nem járható, de gyerekkel igen, akár háti hordozóban is!

A túra során a Vidróczki- barlangot, az alsó vízesést, és a mátrai Lyukas követ nézheted meg. Könnyű kis túra, de bakancs kötelező a köves terep miatt!

 

Mátrakeresztes parkoló

Mátra- Lyukas kő felé fahíd

Tündérek és koboldok földjén

 

Ha a hegyvidék szerelmese vagy, Nógrád megyébe nehéz nem beleszeretni. Bár az útviszonyok és a közlekedési lehetőségek hagynak némi kívánnivalót maguk után, a táj kárpótol érte. Könnyen elfoghat az érzés, hogy olyan, mintha a tündérek és koboldok földjén járnál: számos rejtett, különös természeti kincs mellett az épített környezet, a népi kultúra és hagyományőrzés szempontjából is vonzó vidék Palócföld. Kerekedj fel, térj be egy kicsit Pásztóra, sétálj egyet a hely részévé váló Mátrakeresztes barátságos kis házai között, és tegyél a Mátrában egy izgalmas túrát.

 

A szakrálistól a természet alkotta csodákig

 

Pásztón, a városka szívében érdemes megtekintened a középkori épületegyüttest, amelyben vár rád a múzeumként működő, egykori cisztercita kolostor, az oskolamester háza, valamint a Szent Lőrinc plébániatemplom is. Pásztó a közelmúltban élénken foglalkoztatta a vallásos közösségeket, a Mária szobor ugyanis 2017 nyarán elkezdett könnyezni, amelyet a környék katolikus közössége isteni csodaként fogadott, ám ezt végül az egyház hivatalosan nem ismerte el.

A fakanálkészítéséről híres Nógrád megyei Mátrakeresztest, Pásztó legtávolabbi városrészét a pásztói ciszterciták alapították az 1700-es években. Egy kis helyi szuvenír beszerzése a konyhába neked sem árthat, ezt követően pedig érdemes elhagyni a lakott területet és bevetni magad az erdőbe, hogy a Nyugati-Mátra felé vedd az irányt.

Az Óvár vendéglő előtti parkolóból a jelzések mentén indulj el a patak felett átívelő hídon.

A közút túloldaláról Ágasvár és a Csörgő-patak vadregényes szurdoka is elérhető.

 

Mátra- Lyukas kő felé Lábatlangyík

Az egyik Lábatlangyík bekapja a másik fejét

 

Túraútvonal: A parkolóból a csárdához egy hídon jutunk, majd itt jobbra fordulva bevesszük magunkat a sűrű aljnövényzetbe a piros jelzésen , pár méter után újabb híd át a patakon. A P+ turistajelzést követjük, melyről jobbra egy jól kitaposott ösvényen 50 m után egy meredély szélén találjuk magunkat, innen látni az Alsó vízesést. Ez főleg nagy esőzésekkor, vagy hóolvadáskor látványos. Itt le tudunk mászni a fákba, és kövekbe kapszkodva a vízesés aljához.

 

Mátra- Alsó vízesés

 

Jobbra felkpaszkodva a sziklás, gyökeres terepen 50 m után a Zsivány- barlangot (Vidrócki Márton) érjük el. Vidróczki híres helyi betyár volt, aki itt rejtőzködött. Igazából ez egy tágas egy teremből álló barlangüreg. Jó kis bivakhely, hiszen közel a víz is.

 

Mátra- Zsivány- barlang

 

Kis sziklamászás után a barlang bejárata mellett felmászva folytatjuk utunkat a jelzett ösvényen balra, amíg a dús növényzetből kiérünk a széles földútra. Itt jobbra a patakmeder jobb oldalán gyalogolva érjük el a Lyukas- követ, más néven Sziklakaput.

 

Mátra- Lyukas- kő előtt

A jellegzetes alakú Lyukas-kő boszorkányosan ível át a vízesés felett, s alakjába különböző, mesebeli szörnyetegeket láthatunk bele: olyan mintha egy óvó varázslat mentén kövült volna meg. A palóc nép babonás, hite erős, de a Lyukas-kőről mégsem jegyzett fel legendát az emlékezet. A tudományos magyarázat a kőbe vájt lyukra igen egyszerű: a fölénk magasodó andezitbreccsa tömböt látványosan kilyukasztotta az erózió, mára azonban a vízfolyás útja megváltozott. A látvány a tavasszal, az áradó mátrai vizek miatt lehet teljes, ha nyáron látogatsz el oda, megkockáztatod, hogy a vízesés alapvetően szünetel. Ilyenkor csak a nedves kövek mutatják, hogy a zuhatag épp „nyári álmát alussza.”

Mátra- Lyukas- kő

 

Mellette egy kis vízesés is csurdogál, ez a Felső- vízesés.

Innen visszamehetünk a földútig, és a P+ jelzésen az autóig.

 

Ha hosszabbat kirándulnál, akkor csinálhatunk egy szép nagy kört a P jelzésen fel a Nyikom rétre, innen a zöld jelzésen a Vörös- kő- bércre. Ezen az úton szép kilátás is nyílik. Majd a Hideg- kúti- hegynél a sárga jelzésen lemegyünk Mátrakeresztesre.

A hosszabb túra kb. 2, 5 óra

 

Ha gyakorlott túrázó vagy, és nem elégedtél meg ezzel az erdei kirándulással, innen még ellátogathatsz a Vörös-kő-bércre, a Szalajkás-tetőre, és a Hidegkút-hegyre, ahonnan nem messze ered egy kristálytiszta vizű forrás, ebből pedig nyugodtan megtöltheted a kiürült kulacsod. A menedékház régi épülete előtt a szalonnasütésre is alkalmas tűzrakó helyet is igénybe veheted, ha előre bevásárolsz egy kis sütögetéshez és a barátaid vagy a családod is magaddal viszed. Ha azonban nem jutsz el idáig, s egy rövidebb túra után megéheztél, s egy kiadós jó ételre vágynál, nem kell rögtön hazarohannod: élvezd még egy kicsit a mátrai hangulatot az Óvári vendéglőben, melynek kínálatából válogatva biztosan finom falatokat kapsz!

 

Akár nyáron, akár ősszel, de még télen is hangulatos kirándulásokat tehetsz Pásztó környékén: húzd fel a túracipőd és irány a Mátra ezernyi csodája!

 

Kutasd fel a még a Sárkány sziklát, Morgó gödröt, és a Kazári riolittufát, az Ilona- völgyi vízesést, Sóstói libegőt, és kalandparkot.