Remete-szurdok 

 

 

Tudtad, hogy egy izgalmas kiránduláshoz ki sem kell mozdulnod a városból?

A Budai hegységben, a II. kerületben fekvő Pesthidegkút Máriaremete részében fekszik ez csodálatos túraösvény, ami templomok mellett és vadregényes tájakon át vezet. Gyere velem és megmutatom, mi mindent rejt a Remete szurdok!

 

Remete szurdok útjelző

 

Megközelítés: Autóval Hüvösvölgy- Adyliget Rendészeti Szakközépiskola- Remeteszőlős (Adyliget után Remeteszőlősre éreve a 3. utca jobbra a Nap u. ennek végén tudsz leparkolni, ez a Remeteszőlősi Önkormányzat parkolója)

Tömegközlekedve: 56- os villamossal a Szél Kálmán térről a végállomásig Hűvösvölgybe, majd a 63 busszal 7 megálló (Rácski telep), innen 5 perc séta.

 

A túra időtartama: kb. 1 – 1,5 óra

Túra hossza: kb. 4 km

Szintemelkedés: kb. 100 m

Csak terepbabakocsival járható!

A túra két oldalról is bejárható Márisremete felöl a Kegytemplomtól, vagy Remeteszőlős felöl, én most ez utóbbit írom le Neked.

 

Elképesztő dolgokat láthatsz – és ki sem kell tenned a lábad a városból!

 

 

Aki azt mondja, hogy a városban nincs lehetőség a túrázásra, az bizony nagyon nagyot téved.

A Remete-szurdokban ugyanis számtalan különleges dolgot fedezhetsz fel, de nem kell aggódnod a kondid miatt sem, mert a túraösvényen alaposan megmozgathatod a tagjaidat is.

Gyönyörű a táj az őszi napsütésben, de természetesen tavasszal-nyáron haragoszöldben, vagy akár télen, hó alá bújva is jól mutat. Ez nem egy hagyományos kirándulás – az erdő mellett több, ember alkotta csodát is felfedezhetsz, ha felhúzod a túrabakancsod és erre veszed az irányt.

 

Ha megérkeztél a remeteszőlősi Önkormánzathoz, akkor előtte találod a Bodzaliget Pihenő és Mezítlábas parkot 12 állomással. Itt egy 20 m hosszú kis ösvényt alakítottak ki gyerekeknek, ahol mezítláb sétálhat tobozon, térkövön, vagy homokon. A hídon átérve játszótér is van. Látszik hogy kis pénzből is milyen kreatívat lehet alkotni…

A parkban kapott helyett Örkény István emlék telefonfülkéje, itt balladákat hallgathatsz, mellette a Remeteszőlősi zenélőkút, ahol, ha megnyomod a gombot nemcsak vizet ihatsz, de felcsendülnek a kortársak zenéi is…

 

Az önkormányzat épülete mellett elhaladva érsz be az erőbe, és itt élesen jobbra kanyarodva a kék körút jelzését figyelve haladsz a falu szélén kissé emelkedve szűkebb ösvényen, majd a villanyvezetéket elérve balra fordulva átvágsz a hegyen Máriaremetére érve. Itt az ösvényből szélesebb út lesz, ami már babakocsival is járható. Jobbról itt csatlakozik be a Márairemetei Örgögárok utca, ami a Kegytemplomtól jön (innen is kezdheted a túrát).

 

Remete szurdok tanösvény

 

Remete-szurdok: útvonal és látnivalók

 

Megjelenik jobbra az Ördögárok patak, ez folyik a Dunába az Erzsébet hídnál. Innen az út az Ördög-árok partján vezet tovább, ami festői látványt nyújt. Egy patak valahogy mindig más hangulatú, mikor az őszi tájba simul bele. Innen már vár maga a szurdok, amelyet végigjárva végig gyönyörködhetsz a hófehér mészkősziklák által szegélyezett kilátásban.

Jobbra feltűnnek a fehér sziklák. Ha itt jobbra felmászol kis ösvényeken a jelzetlen úton, akkor a kötéltechnikával is, és csak engedéllyel bejárható Hét- lyuk zsombolyhoz érkezel. A felső része gyalogosan is bejárható rombarlang. Az alsó csak kötéltecnikai felszereléssel. Legnagyobb terme 10 m hosszú. 

 

Ha tovább mész a szurdokban, akkor egy információs táblánál jobbra átkelve a patakon a meredek hegyoldalba 20 m- t felmászva érsz a Remete- barlanghoz. Bejárata a turistaútról is látható, 5, 5 m magas. Zseblámpával bejárható. Nevét az 1782.- ben feloszlott pálos szerzetesrend után itt lakott szerzetesről kapta. A barlang két teremből áll az egyik 25 m hosszú 5 ma magas, a másik egy kisebb terem, balra, ott már le kell hajolni. Az ásatások során kőkorszaki leletek is előkerültek: pattintott kőeszköz, kőbalta.

Sőt, az egyik barlangban egy V. István korabeli pénzhamisító műhelyre is rábukkantak a szakemberek. Milyen izgalmas életük lehetett itt, a településtől távolabb, ahogy folyamatosan gyarapították saját gazdagságukat…

 

Remete- barlang

 

Visszatérve a turista ösvényre újabb elágazás jön, itt jobbra a kéken megnézheted a pár 100m- re lévő remetei kőfülkét. (Hossza 13 m. Barlangi medve, rénszarvas, és hiéna is megfordult itt…), vagy mehetsz tovább egyenesen visszaérve az autóhoz.

 

Miért jó ez a túraútvonal?

 

Babakocsival, kisgyermekekkel, egyedül, szerelmesen andalogva, de akár barátokkal is remek célpont a Remete szurdok, ugyanis bár hosszú, mégis könnyen teljesíthető túra, ami tele van különleges látnivalókkal.

Kocsival és tömegközlekedéssel egyaránt könnyedén ide lehet jutni, így egy könnyed vasárnapi kikapcsolódásnak is ideális választás.

Ne aggódj, egyik szakaszon sincsenek komoly emelkedők, így akkor is bátran belevághatsz, ha nem vagy nagy sportember.

A Remete-szurdok minden évszakban más-más arcát mutatja, ami csak még különlegesebbé teszi ezt a helyet, és okot ad arra, hogy időről-időre ellátogassunk ide.

 

Javaslom még innen a Rózsika forrási kirándulást, vagy a Nagy- Hárshegyi körutat!

 

Legújabb cikkek Szabó Dénestől (see all)