MI A VIAFERRATA, MÁS NEVÉN KLETTERSTEIG?

Magyarul talán a vasalt utak állnak a legközelebb a névhez. Sziklafalakon fúrnak be drótköteleket, lépéseket, létrákat a falba, hogy azon biztosítsa magát az ember leesés ellen. A sziklamászás könnyített verziója, melyet szinte bárki kipróbálhat…

A legtöbb via ferrata út külföldön van a Dolomitokban, és az Alpokban, de mára Magyarországon is kiépült pár…

A sziklamászásnál a mászó viszi fel a kötelet, ő mássza ki az utat előre. Itt már ki van építve, így gyorsabb a haladás is, nem igényel akkora felkészülést, erőnlétet.

Pszihésen sem akkora megterhelés, de azért a mélység, kitettség érzése megdobja az adrenalinod!

 

Mindig csak túravezetővel menj mászni, hiszen ő ismeri az időjárást, mentést, és az útvonalat!

Fontos, hogy mielőtt útnak indulsz legyél tisztában az etikával, és a biztonsági szabályokkal!

MILYEN ERŐNLÉT SZÜKSÉGES?

Egy átlagos ember már, akitől nem idegen  mozgás elmehet egy könnyű útra, de érdemes mindig szem előtt tartani az út nehézségét, hiszen a legtöbbször ezek az utak egyirányúak, nem tudsz visszafordulni, mert jön utánad a következő csoport.

Akkor tutira nem lesz lesz vele gondod, ha sportolsz valamit!

Ez a mászásforma főként az állóképességed, és a karizmodat veszi igénybe. 

Ha már csinálod rájössz, hogy ezeket technikus mászással könnyen tudod kompenzálni. Sokszor hiba, mint a kezdő sziklamászóknál is, hogy a kezüket használják túlságosan. Koncentrálj a lábadra, sokkal többet bír. Használd az egyensúly megtartásában!

De figyelj! Egyedül, és vezető nélkül ne indulj neki egy könnyebb útnak se, mert technikailag nehéz innen a mentés!

 

MILYEN PSZICHÉS FELKÉSZÜLTSÉG SZÜKSÉGES?

A legfontosabb, hogy ne félj a magasságtól, és megbízz a felszerelésedben! 

Ami még szükséges egy jókora akaraterő, hiszen valahogy le kell jönnöd ha már elfáradtál. Nem szállhatsz fel egy buszra…

MILYEN FELSZERELÉS SZÜKSÉGES A VIA FERRÁTÁHOZ?

Kötelező alapfelszerelés: sisak, beülő, via ferráta kantár, via ferrata karabínerek, pótheveder, fejlámpa

 • Sisak: Hegymászó sisak, ami véd a hulló kövek elöl, és a fejbeverés ellen. Y szíjas, UIAA minősítésű, és  gyártótól függően 10 évnél nem régebbi. A sisakban ne tárolj semmit használatkor! A sisak külső része a műanyag héj, és az ahhoz kapcsolódó hevederzet, közte a kontakt zóna, ami felfogja az ütődést.
 • Beülő: Hegymászóbeülő, az oldalfülek csak felszerelés tárolására alkalmasak, így arra sose kössd magad, vagy másokat, ez max. 10 kg- ot bír el. Kikötni magad a lágyéknál található központi fülbe tudod akasztani!
 • Via Ferrata- Klettersteig kantár: Speciális kantár, ami az esés közben felszakad, ezzel nyelve el az esés erejét. Alapvetően 2 féle létezik: Az egyik fix hevederekből áll, míg a másikat egy speciális gumis köpennyel látják el, hogy könnyebben tudd megfogni, és ne legyen útban mászásnál. Ezt javaslom.
 • Via Ferrata karabínerek: Ezek direkt erre a sportra nagy nyílású záras karabínerek, melyek egy kézzel nyithatók. A nagy nyílás azért fontos, hogy a drótkötél toldásoknál ne kelljen leakasztani magad, hanem átcsúszik rajta.
 • Póthevederek: Rövid 50 cm hosszú heveder karabínerrel, ha valahol megpihennél, ki tudod magad akasztani egy fix pontba.
 • Fejlámpa: Bármely fejlámpa jó, de ne felejtsd ellenőrizni az elemeket, sé vigyél tartalékot! Sötétben nem fogsz tudni lejönni enélkül!

Kiegészítő felszerelés az általános túrafelszerelés: hátizsák, elegendő folyadék, csoki, kaja, esőkabát, esőgatya, izolációs fólia…

Csapatonként elsősegélycsomag, és technikai mentőfelszerelés. Az elsősegély csomag fontos, hogy el tudd látni a sérüléseket a hegyimentők, vagy a barlangi mentők megérkezéséig. A technikai mentőfelszerelés arra való, hogyha egy társad elfárad, vagy a vihar elöl kell menekülni, le tudjatok ereszkedni biztonságosan. Ennek tartalma: csigák, kis statikus kötél, karabínerek, hevederek, visszafutásgátló… (Bővebben tanfolyamon oktatjuk!)

HOGYAN SZÁMOZZÁK A NEHÉZSÉGÉT?

A nehézséget A,B,C, D E jelekkel jelzik, ahol az A a legkönnyebb, az E a legnehezebb. Általánosságban az A, és B könnyű, és a D, E már karizmot, és mászótechnikát követel.

Egy útban lehetnek nehezebb és könynebb szakaszok is, így attól hogy egy D- s, az nem jelenti azt, hogy végig fél kézen kell lógnod, hanem lehet csak egy szakasza így, a többi A-B.

Érdemes úgy megválasztani a nehézséget, hogy a leggyengébbel kezd, és egyre nehezebb utat válassz!

HOGYAN HASZNÁLJUK A VIA FERRATA FELSZERELÉST?

A beülő középpontjához csatlakoztatott kantár végén található karabínert akasztjuk rá a drótkötélre, miközben min. 2 ponton támaszkodunk. Ezután meggyőződünk, hogy a karabíner biztosan a drótkötélre került, és zárva van, majd ráakasztjuk a másik karabínert is. Addig mászunk, amíg a karabíner nem tud tovább csúszni a drótkötélen, itt átakasztjuk az egyik, majd a másik karabínert is. Egy karabínerrel mindig legyünk csatlakozva a drótkötélhez!

MAGYARORSZÁGI VASALT UTAK

Magyarországon a via ferrata utak engedélykötelesek! Így engedély nélkül ne indulj útnak!

 • Csesznek
 • Tatabánya
 • Cuha patak

A VIA FERRATA VESZÉLYEI

 • Emberi veszélyforrások: A túrázók nem megfelelően felkészültek pszihésen, vagy fizikailag
 • Technikai veszélyforrások: Nem megfelelő, vagx hiányos felszerelés
 • Vezetési veszélyforrások: Túravezetői hiányosságok (rossz tervezés, technikai felkészülség hiánya, emberismeret hiánya) 
 • Időjárás: Nem informálódtak az időjárásról, vagy hirtelen bekövetkezett időjárás változás. Vihar érkezése esetén sürgősen el kell hagyni a drótkötélpályát, mert villámhárítóként működik!

HOGYAN MENTSÜNK VIA FERRÁTÁRÓL?

Ez csak haladóknak, túravezetőknek mindenképpen ajánlott! Alapfeltétele min. C, D nehézségű via ferráta mászások teljesítése!

Erre speciális via ferrata mentőtanfolyamot tartunk. Részeletek hamarosan…

Szabó Dénes

Szabó Dénes

Túraszervező, túravezető

Magyarországon, és külföldön szervezek kalandos, és látványos kirándulásokat olyan helyekre, amelyeket csak kevesen ismernek, de egyszer mindenkinek látnia kell!
Szabó Dénes