MI A VIAFERRATA, MÁS NEVÉN KLETTERSTEIG?

via ferrata 1
Magyarul talán a vasalt utak állnak a legközelebb a névhez. Sziklafalakon fúrnak be drótköteleket, lépéseket, létrákat a falba, hogy azon biztosítsa magát az ember leesés ellen. A sziklamászás könnyített verziója, melyet szinte bárki kipróbálhat…

A legtöbb via ferrata út külföldön van a Dolomitokban, és az Alpokban, de mára Magyarországon is kiépült pár…

A sziklamászásnál a mászó viszi fel a kötelet, ő mássza ki az utat előre. Itt már ki van építve, így gyorsabb a haladás is, nem igényel akkora felkészülést, erőnlétet.

Pszihésen sem akkora megterhelés, de azért a mélység, kitettség érzése megdobja az adrenalinod!

 

Mindig csak túravezetővel menj mászni, hiszen ő ismeri az időjárást, mentést, és az útvonalat!

Fontos, hogy mielőtt útnak indulsz legyél tisztában az etikával, és a biztonsági szabályokkal!

MILYEN ERŐNLÉT SZÜKSÉGES?

Egy átlagos ember már, akitől nem idegen  mozgás elmehet egy könnyű útra, de érdemes mindig szem előtt tartani az út nehézségét, hiszen a legtöbbször ezek az utak egyirányúak, nem tudsz visszafordulni, mert jön utánad a következő csoport.

Akkor tutira nem lesz lesz vele gondod, ha sportolsz valamit!

Ez a mászásforma főként az állóképességed, és a karizmodat veszi igénybe. 

Ha már csinálod rájössz, hogy ezeket technikus mászással könnyen tudod kompenzálni. Sokszor hiba, mint a kezdő sziklamászóknál is, hogy a kezüket használják túlságosan. Koncentrálj a lábadra, sokkal többet bír. Használd az egyensúly megtartásában!

De figyelj! Egyedül, és vezető nélkül ne indulj neki egy könnyebb útnak se, mert technikailag nehéz innen a mentés!

 

MILYEN PSZICHÉS FELKÉSZÜLTSÉG SZÜKSÉGES?

A legfontosabb, hogy ne félj a magasságtól, és megbízz a felszerelésedben! 

Ami még szükséges egy jókora akaraterő, hiszen valahogy le kell jönnöd ha már elfáradtál. Nem szállhatsz fel egy buszra…

MILYEN FELSZERELÉS SZÜKSÉGES A VIA FERRÁTÁHOZ?

Kötelező alapfelszerelés: sisak, beülő, via ferráta kantár, via ferrata karabínerek, pótheveder, fejlámpa

via ferrat kantar 01
 • Sisak: Hegymászó sisak, ami véd a hulló kövek elöl, és a fejbeverés ellen. Y szíjas, UIAA minősítésű, és  gyártótól függően 10 évnél nem régebbi. A sisakban ne tárolj semmit használatkor! A sisak külső része a műanyag héj, és az ahhoz kapcsolódó hevederzet, közte a kontakt zóna, ami felfogja az ütődést.
 • Beülő: Hegymászóbeülő, az oldalfülek csak felszerelés tárolására alkalmasak, így arra sose kössd magad, vagy másokat, ez max. 10 kg- ot bír el. Kikötni magad a lágyéknál található központi fülbe tudod akasztani!
 • Via Ferrata- Klettersteig kantár: Speciális kantár, ami az esés közben felszakad, ezzel nyelve el az esés erejét. Alapvetően 2 féle létezik: Az egyik fix hevederekből áll, míg a másikat egy speciális gumis köpennyel látják el, hogy könnyebben tudd megfogni, és ne legyen útban mászásnál. Ezt javaslom.
 • Via Ferrata karabínerek: Ezek direkt erre a sportra nagy nyílású záras karabínerek, melyek egy kézzel nyithatók. A nagy nyílás azért fontos, hogy a drótkötél toldásoknál ne kelljen leakasztani magad, hanem átcsúszik rajta.
Via ferrata karabiner 01
 • Póthevederek: Rövid 50 cm hosszú heveder karabínerrel, ha valahol megpihennél, ki tudod magad akasztani egy fix pontba.
 • Fejlámpa: Bármely fejlámpa jó, de ne felejtsd ellenőrizni az elemeket, sé vigyél tartalékot! Sötétben nem fogsz tudni lejönni enélkül!

Kiegészítő felszerelés az általános túrafelszerelés: hátizsák, elegendő folyadék, csoki, kaja, esőkabát, esőgatya, izolációs fólia…

Csapatonként elsősegélycsomag, és technikai mentőfelszerelés. Az elsősegély csomag fontos, hogy el tudd látni a sérüléseket a hegyimentők, vagy a barlangi mentők megérkezéséig. A technikai mentőfelszerelés arra való, hogyha egy társad elfárad, vagy a vihar elöl kell menekülni, le tudjatok ereszkedni biztonságosan. Ennek tartalma: csigák, kis statikus kötél, karabínerek, hevederek, visszafutásgátló… (Bővebben tanfolyamon oktatjuk!)

HOGYAN SZÁMOZZÁK A NEHÉZSÉGÉT?

A nehézséget A,B,C, D E jelekkel jelzik, ahol az A a legkönnyebb, az E a legnehezebb. Általánosságban az A, és B könnyű, és a D, E már karizmot, és mászótechnikát követel.

Egy útban lehetnek nehezebb és könynebb szakaszok is, így attól hogy egy D- s, az nem jelenti azt, hogy végig fél kézen kell lógnod, hanem lehet csak egy szakasza így, a többi A-B.

Érdemes úgy megválasztani a nehézséget, hogy a leggyengébbel kezd, és egyre nehezebb utat válassz!

HOGYAN HASZNÁLJUK A VIA FERRATA FELSZERELÉST?

A beülő középpontjához csatlakoztatott kantár végén található karabínert akasztjuk rá a drótkötélre, miközben min. 2 ponton támaszkodunk. Ezután meggyőződünk, hogy a karabíner biztosan a drótkötélre került, és zárva van, majd ráakasztjuk a másik karabínert is. Addig mászunk, amíg a karabíner nem tud tovább csúszni a drótkötélen, itt átakasztjuk az egyik, majd a másik karabínert is. Egy karabínerrel mindig legyünk csatlakozva a drótkötélhez!

via ferrata felszereles hasznalata 01

MAGYARORSZÁGI VASALT UTAK

Magyarországon a via ferrata utak engedélykötelesek! Így engedély nélkül ne indulj útnak!

 • Csesznek
 • Tatabánya
 • Cuha patak

A VIA FERRATA VESZÉLYEI

 • Emberi veszélyforrások: A túrázók nem megfelelően felkészültek pszihésen, vagy fizikailag
 • Technikai veszélyforrások: Nem megfelelő, vagx hiányos felszerelés
 • Vezetési veszélyforrások: Túravezetői hiányosságok (rossz tervezés, technikai felkészülség hiánya, emberismeret hiánya) 
 • Időjárás: Nem informálódtak az időjárásról, vagy hirtelen bekövetkezett időjárás változás. Vihar érkezése esetén sürgősen el kell hagyni a drótkötélpályát, mert villámhárítóként működik!

HOGYAN MENTSÜNK VIA FERRÁTÁRÓL?

Ez csak haladóknak, túravezetőknek mindenképpen ajánlott! Alapfeltétele min. C, D nehézségű via ferráta mászások teljesítése!

Erre speciális via ferrata mentőtanfolyamot tartunk.