A titokzatos szomolyai kaptárkövek

 

Stzomolyai kaptárkövek VII

 

A szomolyai kaptárkövek igazi régészeti, kultúrális csoda…

 

Távolság: 140 km Budapesttől

Megközelítés: 

Autóval Budapestről- M3 autópálya- Mezőkövesd elkerülő- Szomolya

Utazási idő autóval Budapestről: 1 óra 20 perc

Busszal: Budapest- Mezőkövesd- Szomolya

Gyermekkel járható!

Túraidő: kb. 1- 1, 5 óra

Egy teljes napos kirándulást lehet tenni, ha megnézitek a szomolyai barlanglakásokat, akár a bogácsi termálfürdővel egybekötve!

 

Szomolyai kaptárkövek tábla

Leírás:

A kaptárkövek riolitban kialakult tornyok. Ezeket állékonysága miatt könnyű kivájni, ezért a faluban készültek így barlanglakások, és pincék is.

 

Szomolyai borospincék Szomolyai borospincesor

 

1960- ban vált védetté a 40 hektárnyi terület, jelenleg Natura 2000 védettséget is élvez. A Szomolya fölötti Vén- hegy nyugati részén található.

Szomolya rendelkezik Magyarország legtöbb kőfülkéjével 117 db- tal. Az 1958- as kőbányászat miatt szerették volna minél előbb oltalom alá helyezni, ami végül sikerült is.

Különlegessége, hogy a kőbe vájt fülkéket számos legenda járja. Egyes elméletek szerint temetkezési hely, míg mások méh kaptárak, áldozattartónak, bálványhelynek gondolták…

A legvalószínűbb a Kelta néptörzsek urnatemetkezési helyei

Az itt végzett ásatások egyik teóriát sem erősítették meg!

 

 

Útvonal: Szomolya faluból jól kitáblázva érjük el jobbra a borospincéket, majd az emelkedő tetején jobbra a kaptárkövek parkolóját a táblánál. Itt hagyjuk az autót, és innen földúton gyalog kb.  1 km után egy elágazásnál balra tartunk.

 

Szomolyai kaptárkövek felé

 

Innen pár száz méter után egy információs táblánál egy fa korlátos lépcsősoron elindulva balra pillantjuk meg az első kaptárkövet. Balra tartva haladunk VIII.- IV.- III. kaptárkő halmokhoz, majd ugyanezen az útvonalon vissza. A völgy aljában paddal, és asztallal ellátott pihenő is van.

Régóta el szerettem volna ide jutni, és tényleg érdekes, látványos hely egy rövid sétával

Sajnos a riolitban kialakított üregek ellensége a csapadék, hiszen az állékonysága igen rossz, így az állapotuk folyamatosan romlik…

 

Az 60 cm magas, 30 cm széles, 25- 30 cm mélyy fülkék pereménél bemélyedő keret látható, néhol lyukakkal, ami arra utal, hogy régen elfedték őket.

 

A IV. sziklavonulat az ún. Királyszéke, amely búbos kemencére hasonlít, 48 fülkével.

 

Szomolyai kaptárkő- Királyszéke

 

Ha már itt jársz, ugorj be Szomojára a Barlanglakás Tájházba!

Idegenvezetéssel 45 perc a bejárása.

Nem kell előzetesen bejelentkezned, hiszen a kedves, idős gondnok házaspár ott lakik mellette. Ha a kapun levő telefonon eléred őket 5- 10 perc, és ott vannak!

Leírás:

A barlanglakás tetejét lejtősre építették, hogy a lehulló csapadékvíz minél kevésbé rongálja a kőzetet. A barlanglakás tájházat a riolit állékonysága miatt egy speciális német technológiával több mint 20 millió forintból erősítették meg. Állagát belülről meszeléssel javították.

A barlanglakást a földműves parasztok kezdték kialakítani, akiknek nem volt pénze lakásra. Két télen át vájták a családok, mert akkor kevesebbet kellett dolgozni a földeken.

 

A kialakított 2 lakás, 1 istálló, és 1 szerszámraktár kerül bemutatásra. A lakásokban egy konyha, és egy szoba található.

 

Szomolyai barlanglakás konyha

Szomolyai barlanglakás szoba

Szomolyai barlanglakás ágyai

Szomolyai barlanglakás szoba régen

 

 

Legújabb cikkek Szabó Dénestől (see all)