A Rám-szakadék létrás útján

 

Végre valahára elérkezett a jó idő! Persze ez alatt nem a nyarat értem, amikor a 40 fokban a lábunkat lógatjuk a vízparton, most éppen a csodálatos őszi időre gondolok, amikor végre nincsen túlzottan meleg, viszont még vészesen hideg sincsen, kicsit süt a nap, kicsit felhős az ég, és az alkalmankénti esőzés sem tud semmit elrontani. Úgyhogy itt az idő, hogy bakancsot ragadj, és válaszolj a természet hívó szavára, jöjjön a Rám-szakadék, az egyik legnépszerűbb Budapest-környéki túra!

 

Megközelítés: Autóval Budapestről- Pomáz- Pilisszentkereszt- Dobogókő (Itt fizetős a parkolás!), vagy Budapest- Visegrád- Dömös (templom) (nehéz a parkolás, és sorompóval elzárt az út)

Tömegközlekedve: Pomázra hévvel a Batthyányi térről, onnan a hévállomásról óránként mennek a Volánbuszok Dobogókőre.

Másik lehetőség, hogy a Batthyányi térről hévvel Szentendrére, onnan Volánbusszal Dömösre a templomig. Az út tömegközlekedve 1,5 óra.

 

Útvonalterv Dömös felöl:

A temlomtól a zöld jelzésen a betonúton, majd azzal párhuzamosan megyünk be kb. 4 km- t. A betonútat keresztezve jobbra vághatunk neki a sárga jelen a Lukács ároknak, majd 500 m- rel arrébb a zöldön a Rám szakadék irányába. Idáig vízszintes az út, innen kezd emelkedni.

A Rám szakadék tanösvény mentén tájékoztató táblák is láthatóak.

Az erdőből lassan beérünk a kanyonba, ahol egyre magasabbak a sziklafalak, többször a patakban kell gázolni (bár ez vízállástól is függ). A nehzebb, csúszós részeken rozsdamentes korlátok, és létrák segítik a feljutást. A kanyonból kiérve a földbe vájt lépcsökön jutunk a pihenőpontra, innen választhatunk, hogy a sárgán visszamegyünk a szintén vadregényes Lukács árkon át (itt nincsenek létrák, korlátok, ez könnyebb), vagy a sárgán balra folytatva az utat felfelé Dobogókőre, és onnan busszal Pomázra, onnan hévvel haza.

Én a Lukács árkot semmiképpen nem hagynám ki! 🙂

A szurdok egyirányúsítva van, így Dobogőkő felöl a Lukács árkon lefelé, visszafelé Dömös felöl a Rám szakadék irányába közlekedjünk, elkerülve a torlódást.

 

Útvonalterv Dobogókő felöl:

Itt fizető a parkolás, ha autóval megyünk. A sárga jelet követve érintjük a Föld szive kilátópontot, ahonnan csodás kilátás nyílik a Dunakanyarra, majd egy meredekebb sáros szakasz után érünk el az elágazáshoz (sárga- zöld jelzés). A sárgán megyünk le a Lukács árokig, majd a zöldön vissza a Rám szakadékon.

 

Térkép 

 

Időtartam: Kb. 3 óra Dobogókőről a Lukács árkon át Rám szakadék és vissza. Dömösröl a Rám szakadék- Lukácsárok kb. 4 óra.

Szintkülönbség: 112 m (csak a szurdoké)

Javasolt felszerelés: vízálló bakancs, zseblámpa

Esős időben, és télen nehezen járható!

 

Rám szakadék leírása:

A Rám szakadék andezit törmelékes breccsában alakult ki, amit az erózió, és az eső lemosott, így kialakult a bevágódott völgy. A víz a Malom patakba folyik. A szurdok hossza 1 km. Magassága eléri a 35 m- t, és szurdok néhol 3m- re szűkül össze.

Kevesen tudják, de a sziklák költőhelyet biztosítanak a kerecsensólyomnak is, de megordul itt a nyuszt, és a vadmacska is…

 

Ha egy nem túl hosszú, ám cserébe izgalmas túraútvonalat keresel, akkor téged vár Magyarország egyik legvadregényesebb és egyik legkeresettebb túracélpontja, és kirándulástippje a Rám-szakadék.

Ez a körülbelül 1 km hosszú szurdokvölgy Dömös és Dobogókő között húzódik, és ahogy a neve is mutatja, egy hosszan elnyúló szakadék, aminek a néhol akár 35 méter magas falai között vízesések és patakok csordogálnak. Nem csoda, hogy évente nagyjából 60.000-en keresik fel ezt a mesés szépségű tájat.

 

A Rám-szakadékról azonban tudni kell, hogy nem csupán szép, de veszélyes is. Szakadékos, vízeséses jellege miatt, és mert néhol csupán 3 méter széles hely van a szurdok két fala között, a Rám-szakadék országunk egyik legnehezebben járható útvonalai közé tartozik.

Főleg esős időszakban válik szinte igazi akadálypályává. Ilyenkor annyira csúszós és saras a terep, és annyira elönti a patakok vize, hogy nem is ajánlott ezekben az időszakokban a látogatása. De ha mégis ennyire vállalkozó szellemű vagy, és szereted az extrém kihívásokat, akkor csakis megfelelő lábbeliben, saját felelősségedre próbálkozz!

 

2006-b0n az erdészet a nemzeti parkkal összefogva fejlesztéseket hajtottak végre az útvonalon, több helyre kapaszkodókat, létrákat, korlátokat szereltek fel, hogy megkönnyítsék a közlekedést és biztonságosabbá tegyék a haladást. Emiatt is történt meg a szakadék egyirányúsítása.

Dömös felől kell elkezdeni a túrát, egyrészt, mert felfelé sokkal könnyebb haladni a csúszós terepen és a létrákon, másrészt, mivel sok helyen annyira keskeny a szurdok, hogy egyszerűbb, ha nincsen szembejövő forgalom.

 

Viszont a túra legelején és a legvégén is pihenőpontok várnak, hogy rákészülhessünk a nagy útra, illetve megpihenhessünk a fárasztó kirándulás végén. Ráadásnak – ha még nem volt elég az izgalmakból – akkor a Rám-szakadék után tovább vándorolhatunk az Árpádvár 484 méter magasan található hegytömbjéhez, és azt megkerülve pedig a Lukács-árokban találhatjuk magunkat. Ez már jóval könnyebben járható, mint a szakadék, de ugyanúgy rengeteg természeti látnivalóban bővelkedik. És végül pontosan oda lyukadunk ki, ahonnan indultunk: Dömösre.

Extrém időben a Rám-szakadékot csak gyakorlott túrázóknak ajánlom, de amikor kellemesek az időjárási körülmények, akkor kezdők, sőt, akár gyerekek is végig tudnak menni rajta, így családosoknak is kiváló kirándulás lehet. Az összesen nagyjából 3-4 órás túraútvonal pont annyira fárasztó, ami még jól esik az embernek, a látvány pedig kárpótol minden fáradalomért, hiszen egy hihetetlen szépségű környéket járhatunk be.

Évente több baleset is előfordul itt, ilyenkor kérje a Magyar Barlangi Mentőszolgálat segítségét!

 

Ez az a táj, amit legalább egyszer látnia kell az embernek az életében!

Szabó Dénes

Szabó Dénes

Túraszervező, túravezető

Magyarországon, és külföldön szervezek kalandos, és látványos kirándulásokat olyan helyekre, amelyeket csak kevesen ismernek, de egyszer mindenkinek látnia kell!
Szabó Dénes