A Rám-szakadék létrás útján

 

Végre valahára elérkezett a jó idő! Persze ez alatt nem a nyarat értem, amikor a 40 fokban a lábunkat lógatjuk a vízparton, most éppen a csodálatos őszi időre gondolok, amikor végre nincsen túlzottan meleg, viszont még vészesen hideg sincsen, kicsit süt a nap, kicsit felhős az ég, és az alkalmankénti esőzés sem tud semmit elrontani. Úgyhogy itt az idő, hogy bakancsot ragadj, és válaszolj a természet hívó szavára, jöjjön a Rám-szakadék, az egyik legnépszerűbb Budapest-környéki túra!

 

Figyelem! A Rám szakadékot lezárta a Pilisi Parkerdő. A hulló kövek miatt nem járható, mert balesetveszélyes!

 

Megközelítés: Autóval Budapestről- Pomáz- Pilisszentkereszt- Dobogókő (Itt fizetős a parkolás!), vagy Budapest- Visegrád- Dömös (templom) (nehéz a parkolás, és sorompóval elzárt az út)

Tömegközlekedve: Pomázra hévvel a Batthyányi térről, onnan a hévállomásról óránként mennek a Volánbuszok Dobogókőre.

Másik lehetőség, hogy a Batthyányi térről hévvel Szentendrére, onnan Volánbusszal Dömösre a templomig. Az út tömegközlekedve 1,5 óra.

 

Útvonalterv Dömös felöl:

A temlomtól a zöld jelzésen a betonúton, majd azzal párhuzamosan megyünk be kb. 4 km- t. A betonútat keresztezve jobbra vághatunk neki a sárga jelen a Lukács ároknak, majd 500 m- rel arrébb a zöldön a Rám szakadék irányába. Idáig vízszintes az út, innen kezd emelkedni.

A Rám szakadék tanösvény mentén tájékoztató táblák is láthatóak.

Az erdőből lassan beérünk a kanyonba, ahol egyre magasabbak a sziklafalak, többször a patakban kell gázolni (bár ez vízállástól is függ). A nehzebb, csúszós részeken rozsdamentes korlátok, és létrák segítik a feljutást. A kanyonból kiérve a földbe vájt lépcsökön jutunk a pihenőpontra, innen választhatunk, hogy a sárgán visszamegyünk a szintén vadregényes Lukács árkon át (itt nincsenek létrák, korlátok, ez könnyebb), vagy a sárgán balra folytatva az utat felfelé Dobogókőre, és onnan busszal Pomázra, onnan hévvel haza.

Én a Lukács árkot semmiképpen nem hagynám ki! 🙂

A szurdok egyirányúsítva van, így Dobogőkő felöl a Lukács árkon lefelé, visszafelé Dömös felöl a Rám szakadék irányába közlekedjünk, elkerülve a torlódást.

 

Útvonalterv Dobogókő felöl:

Itt fizető a parkolás, ha autóval megyünk. A sárga jelet követve érintjük a Föld szive kilátópontot, ahonnan csodás kilátás nyílik a Dunakanyarra, majd egy meredekebb sáros szakasz után érünk el az elágazáshoz (sárga- zöld jelzés). A sárgán megyünk le a Lukács árokig, majd a zöldön vissza a Rám szakadékon.

 

Térkép 

 

Időtartam: Kb. 3 óra Dobogókőről a Lukács árkon át Rám szakadék és vissza. Dömösröl a Rám szakadék- Lukácsárok kb. 4 óra.

Szintkülönbség: 112 m (csak a szurdoké)

Javasolt felszerelés: vízálló bakancs, zseblámpa

Esős időben, és télen nehezen járható!

 

Rám szakadék leírása:

A Rám szakadék andezit törmelékes breccsában alakult ki, amit az erózió, és az eső lemosott, így kialakult a bevágódott völgy. A víz a Malom patakba folyik. A szurdok hossza 1 km. Magassága eléri a 35 m- t, és szurdok néhol 3m- re szűkül össze.

Kevesen tudják, de a sziklák költőhelyet biztosítanak a kerecsensólyomnak is, de megordul itt a nyuszt, és a vadmacska is…

 

Ha egy nem túl hosszú, ám cserébe izgalmas túraútvonalat keresel, akkor téged vár Magyarország egyik legvadregényesebb és egyik legkeresettebb túracélpontja, és kirándulástippje a Rám-szakadék.

Ez a körülbelül 1 km hosszú szurdokvölgy Dömös és Dobogókő között húzódik, és ahogy a neve is mutatja, egy hosszan elnyúló szakadék, aminek a néhol akár 35 méter magas falai között vízesések és patakok csordogálnak. Nem csoda, hogy évente nagyjából 60.000-en keresik fel ezt a mesés szépségű tájat.

 

A Rám-szakadékról azonban tudni kell, hogy nem csupán szép, de veszélyes is. Szakadékos, vízeséses jellege miatt, és mert néhol csupán 3 méter széles hely van a szurdok két fala között, a Rám-szakadék országunk egyik legnehezebben járható útvonalai közé tartozik.

Főleg esős időszakban válik szinte igazi akadálypályává. Ilyenkor annyira csúszós és saras a terep, és annyira elönti a patakok vize, hogy nem is ajánlott ezekben az időszakokban a látogatása. De ha mégis ennyire vállalkozó szellemű vagy, és szereted az extrém kihívásokat, akkor csakis megfelelő lábbeliben, saját felelősségedre próbálkozz!

 

2006-b0n az erdészet a nemzeti parkkal összefogva fejlesztéseket hajtottak végre az útvonalon, több helyre kapaszkodókat, létrákat, korlátokat szereltek fel, hogy megkönnyítsék a közlekedést és biztonságosabbá tegyék a haladást. Emiatt is történt meg a szakadék egyirányúsítása.

Dömös felől kell elkezdeni a túrát, egyrészt, mert felfelé sokkal könnyebb haladni a csúszós terepen és a létrákon, másrészt, mivel sok helyen annyira keskeny a szurdok, hogy egyszerűbb, ha nincsen szembejövő forgalom.

 

Viszont a túra legelején és a legvégén is pihenőpontok várnak, hogy rákészülhessünk a nagy útra, illetve megpihenhessünk a fárasztó kirándulás végén. Ráadásnak – ha még nem volt elég az izgalmakból – akkor a Rám-szakadék után tovább vándorolhatunk az Árpádvár 484 méter magasan található hegytömbjéhez, és azt megkerülve pedig a Lukács-árokban találhatjuk magunkat. Ez már jóval könnyebben járható, mint a szakadék, de ugyanúgy rengeteg természeti látnivalóban bővelkedik. És végül pontosan oda lyukadunk ki, ahonnan indultunk: Dömösre.

Extrém időben a Rám-szakadékot csak gyakorlott túrázóknak ajánlom, de amikor kellemesek az időjárási körülmények, akkor kezdők, sőt, akár gyerekek is végig tudnak menni rajta, így családosoknak is kiváló kirándulás lehet. Az összesen nagyjából 3-4 órás túraútvonal pont annyira fárasztó, ami még jól esik az embernek, a látvány pedig kárpótol minden fáradalomért, hiszen egy hihetetlen szépségű környéket járhatunk be.

Évente több baleset is előfordul itt, ilyenkor kérje a Magyar Barlangi Mentőszolgálat segítségét!

 

Ez az a táj, amit legalább egyszer látnia kell az embernek az életében!

Legújabb cikkek Szabó Dénestől (see all)