Pilisi kirándulás, avagy a szédületes kilátás a Pilistetőről a rakétasilók mellől

 

Boldog Özséb kilátó

A túra nagy előnye, hogy lehet belőle akár egy egész napos túrát is kerekíteni. Ez a pilisi kirándulás gyerekbarát is, hiszen akár háti hordózóban is könnyen megtehető.

 

Budapesttől kocsival: 30 perc

Túraidő:  2 óra

Szintemelkedés: 416 m

Megközelítés:

Autóval Pomáz felől Pilisszentkereszten lehet hagyni az autót a Főtér előtt a jobb oldlat a Büntetésvégrehajtás épülete előtt.

 

Túraútvonal:

A zöld sávon tehetünk egy szép kirándulást. Figyelni kell, mert a főutat kétszer is keresztezi a zöld, és a 2.- nál kell jobbra rámenni, ez visz fel a csúcsra. Egy pár száz méteres kerülőt jelent, ha a zöld körre megyünk át innen, ami újra becsatlakozik, ez a Trézsi- kút forrást érinti.

 

A hegy déli oldalán megy fel a túristaút, ami kanyarogva győzi le a szinteket, majd felérve a gerincre a zöld háromszög visz a Boldog Özséb kilátóhoz.

A Pilis- Tető a Dunántúli középhegység legmagasabb csúcsa 756 m.

 

 

Itt található az 1980- as években épített Budapest légvédelmi bázisaként a titkos rakétakilővő. A területet 40 katona védte állandóan, és ha légitámadás érte volna Budapestet innen indították volna a rakétákat. Saját vízellátása volt egy ciszterna, amit lajtoskocsival töltöttek fel. Egy betonút is vezet ide, amivel a járművekkel vitték az utánpótlást. Jelenleg ez le van zárva. 1996- ban a katonai bázist bezárták, és az őrzését megszüntették, azóta a kalandvágyó fiatalok, és a környékbeliek keresték fel.

Pilis- Tető rakétasiló 2Pilis-Tető rakétasilók 3

Pilis tető- rakétasilók

Pilis tető- rakétasilók

A rakétasilókból a szellőző járatok bejárása izgalmas kihívás, de némelyik omlásveszélyes, így légy óvatos!

2015- ben a volt geódéziai mérőtorony köré épült a Boldog Özséb kilátó, ahonnan jó időben ellátni a Pilis hegység nagy részére. Fedettsége miatt esőben is jó búvóhely, csakúgy mint a rakétasilók.

Alternatívaként a gerincen tudunk haladni tovább a zöld háromszögön, bár én inkább javaslom, hogy visszatérve a zöld sávra, jobbra tartva elérjük a Simon halálát. Ezen a gerincen vezető útról csodás a panoráma.

A zöld háromszög a katonai létesítményhez vezető betonúton halad szintén a Simon haláláig, ill. Kétbükkfáig.

 

Szabó Dénes

Szabó Dénes

Túraszervező, túravezető

Magyarországon, és külföldön szervezek kalandos, és látványos kirándulásokat olyan helyekre, amelyeket csak kevesen ismernek, de egyszer mindenkinek látnia kell!
Szabó Dénes