Pilisi kirándulás, avagy a szédületes kilátás a Pilistetőről a rakétasilók mellől

 

Boldog Özséb kilátó

A túra nagy előnye, hogy lehet belőle akár egy egész napos túrát is kerekíteni. Ez a pilisi kirándulás gyerekbarát is, hiszen akár háti hordózóban is könnyen megtehető.

 

Budapesttől kocsival: 30 perc

Túraidő:  2 óra

Szintemelkedés: 416 m

Megközelítés:

Autóval Pomáz felől Pilisszentkereszten lehet hagyni az autót a Főtér előtt a jobb oldlat a Büntetésvégrehajtás épülete előtt.

 

Túraútvonal:

A zöld sávon tehetünk egy szép kirándulást. Figyelni kell, mert a főutat kétszer is keresztezi a zöld, és a 2.- nál kell jobbra rámenni, ez visz fel a csúcsra. Egy pár száz méteres kerülőt jelent, ha a zöld körre megyünk át innen, ami újra becsatlakozik, ez a Trézsi- kút forrást érinti.

 

A hegy déli oldalán megy fel a túristaút, ami kanyarogva győzi le a szinteket, majd felérve a gerincre a zöld háromszög visz a Boldog Özséb kilátóhoz.

A Pilis- Tető a Dunántúli középhegység legmagasabb csúcsa 756 m.

 

 

Itt található az 1980- as években épített Budapest légvédelmi bázisaként a titkos rakétakilővő. A területet 40 katona védte állandóan, és ha légitámadás érte volna Budapestet innen indították volna a rakétákat. Saját vízellátása volt egy ciszterna, amit lajtoskocsival töltöttek fel. Egy betonút is vezet ide, amivel a járművekkel vitték az utánpótlást. Jelenleg ez le van zárva. 1996- ban a katonai bázist bezárták, és az őrzését megszüntették, azóta a kalandvágyó fiatalok, és a környékbeliek keresték fel.

Pilis- Tető rakétasiló 2Pilis-Tető rakétasilók 3

Pilis tető- rakétasilók

Pilis tető- rakétasilók

A rakétasilókból a szellőző járatok bejárása izgalmas kihívás, de némelyik omlásveszélyes, így légy óvatos!

2015- ben a volt geódéziai mérőtorony köré épült a Boldog Özséb kilátó, ahonnan jó időben ellátni a Pilis hegység nagy részére. Fedettsége miatt esőben is jó búvóhely, csakúgy mint a rakétasilók.

Alternatívaként a gerincen tudunk haladni tovább a zöld háromszögön, bár én inkább javaslom, hogy visszatérve a zöld sávra, jobbra tartva elérjük a Simon halálát. Ezen a gerincen vezető útról csodás a panoráma.

A zöld háromszög a katonai létesítményhez vezető betonúton halad szintén a Simon haláláig, ill. Kétbükkfáig.