A smaragdzöld Megyer-hegyi tengerszem tó

 

Megyer- hegyi Tengerszem tó kanyon

 

Szereted az izgalmas helyeket, szeretsz nagyokat túrázni, és elveszni a táj szépségében? Nem bánod, ha egy-egy helyhez történet is tartozik? Hadd meséljünk most neked a megyer- hegyi  Tengerszemről Sárospatakhoz közel!

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében számos látnivaló akad, így érdemes egy hosszú hétvégét szánni a nevezetességek felfedezésére akkor is, ha csupán a természet szépségei iránt érdeklődsz. A Sárospatak közelében elhelyezkedő Tengerszem például az ember és a természet közös, lélegzetelállító munkája. Hadd mutassuk be egy kicsit közelebbről!

 

Megközelítés: Autóval 2, 5 óra 252 km. Budapest- M3 autópálya- M3 Miskolc- 37- es út Sátoraljaújhely.

Vonattal az időtartam 4- 7 óra.

A túra időtartama oda- vissza: kb. 3 óra

 

Mi köze az embereknek egy természeti csodához?

 

Megyer-hegyi tanösvény térkép

 

A Megyer-hegy a maga 303 méteres magasságával nem csak kedvelt látványosság, de értékes, vulkáni eredetű kőzete a riolittufa miatt hasznos tevékenységek helyszíne is volt már a XV. században. A gázok megkeményítették a közetet, és átkovásították, amitől kvarcos lett, ebből fakad a keményége.

A hegy kőzete ugyanis tökéletes a malomkövek bányászatához, éppen ezért hosszú éveken át volt otthona egy kőbányának. Az itt bányászott, évi 300-450 malomkövet a gabona- és paprikaőrlés mellett érczúzásra is használták. Olyannyira népszerű volt a termék, hogy nem csak itthon, de külföldön is keresett cikk volt a Megyer-hegyi malomkő. Az őrlés közben a búzaszemek kissé meg is pörkölődtek, ami igazán finom ízt adott neki.

A csapadékvíz folyamatosan nehezítette a bányászatot, ezért 1944- től a bánya egyik oldalát átvágva egy kanyont hoztak létre, hogy a víz ezen kersztül lefojjon, és a malomkövek szállítása is egyszerűbbé váljon.

A bányát 1907-ben bezárták, azonban a malomkőbánya fejtési gödrében esélyt kapott a természet és kialakult egy tó – a Tengerszem.

1997- ben nyilvánították természetvédelmi területté.

 

Hogyan látogasd meg a Tengerszemet?

 

A csapadékvíz felgyülemlésével létrejött Tengerszem sajátos növény- és állatvilága miatt is védett terület, éppen ezért fokozottan ügyelj, hogy a kirándulás során ne tégy kárt semmiben, és ne hagyj magad után szemetet.

Leírás Károlyháza felöl:

 

Megyer-hegyi Tengerszem, Károlyháza parkoló

Megközelíthető Sárospatak felől, de Sátorlajaújhely- Károlyháza irányból is. Mi Károlyháza felöl mentünk. Az úton jól ki van táblázva. A falu betonútját elhagyva jól járható fölúton érjük el a füves parkolót egy étterem előtt. Innen a piros jelzésen tudunk haladni meredeken fel a hegyre. Felérve a piros T tanösvény jelen tudjuk körbejárni a kőfejtőt. Mikor megérkezünk egy kilátópontról gyönyörködhetünk a tóban, innen balra tudunk lejutni az alsó teraszig, ahol bal oldlat sziklába vájt pincelakásba is bemehetünk. A tó korláttal van körbekerítve, és információs táblák segítik utunkat.

Jobbra tartva eljutunk a kanyonba, ahonnan egy érdekes szemszögből a tó szintjén vagyunk. Jobbra folytatja az utat emelkedve érünk vissza a piros jelzésre. Onna vissza Károlyházára.

 

 

Leírás Sárospatak felöl:

 

A természetvédelmi terület egész évben szabadon látogatható. Legkönnyebben a Sárospatakot elkerülő 37-es főúton jutsz oda. Erről kell majd lekanyarodnod egy köves útra, mely elvezet a Nagy-Bot-kő gejzírkúpnál található parkolóba. Lerakhatod itt is az autót, és mehetsz tovább a tanösvényen, vagy, ha nem akarsz nagy túrát megtenni, száraz időben még autózhatsz tovább a földúton. 400 méterrel távolabb lesz egy dűlőút, Tengerszem feliratú táblával és sorompóval. Innen még 300 métert tovább tudsz haladni autóval, aztán át kell térned gyalog a piros jelzésű, széles földútra. Ez egy régi iskola romos épülete mellett visz majd tovább egy Y alakú elágazásig, ahol a jobb oldali (piros kereszttel jelölt) ágat követve, szép kilátás mellett juthatsz el egészen a Tengerszemig.

 

A Malomkő- túraösvényt követve a hegy oldalában elhelyezkedő szőlősből a meredek sziklafalon kiépített utakra juthatsz. Fontos, hogy ne lépd át a korlátokat, hiszen a sziklafal omladozhat, a magasság szédítő, a tó legnagyobb mélysége pedig 6,5 m. Bár a túra könnyű, mégis jobb, ha bakancsot viselsz. Legyen kényelmes, ne csússzon a talpa, és erősen fogja a bokádat. Enni-innivalót vigyél, illetve egy pulóver is jó, ha lesz nálad, évszaktól függetlenül, mert a Tengerszem környékén sokszor hűvösebb az idő, illetve a szúnyogok is kedvelik ezt a helyet. Körbe egy tanösvény vezet.

 

Mit érdemes megnézni még a Tengerszemnél?

Megyeri- hegyi Tengerszem pincelakások

 

Ha hosszabb túrát tervezel, akár családdal, barátokkal, vagy négylábú kedvenceddel, érdemes minél hamarabb lerakni az autót, és a tanösvény elejétől bejárni az erdőt, a hegyet. Érdekes látványt nyújt például a bányaőr barlangja, az egykori kovácsműhely, melyet a sziklába vájtak, a kibányászott, majd otthagyott malomkövek, valamint a kanyon, amit a malomkövek elszállítására vágtak ki.

A Megyer-hegyi tengerszem tanösvénye könnyű túra, lélegzetelállító kilátással, így kisgyermekes családok számára is bátran ajánlom. Remek hétvégi kikapcsolódás, a fenti kilátás pedig fotózásokon is gyönyörű háttérrel szolgál!

 

További látnivaló Sárospatakon a Rákóczi vár, és Sátoraljaújhegyen a kalandpark!

 

Képek:

 

Legújabb cikkek Szabó Dénestől (see all)