A smaragdzöld Megyer-hegyi tengerszem tó

 

Megyer- hegyi Tengerszem tó kanyon

 

Szereted az izgalmas helyeket, szeretsz nagyokat túrázni, és elveszni a táj szépségében? Nem bánod, ha egy-egy helyhez történet is tartozik? Hadd meséljünk most neked a megyer- hegyi  Tengerszemről Sárospatakhoz közel!

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében számos látnivaló akad, így érdemes egy hosszú hétvégét szánni a nevezetességek felfedezésére akkor is, ha csupán a természet szépségei iránt érdeklődsz. A Sárospatak közelében elhelyezkedő Tengerszem például az ember és a természet közös, lélegzetelállító munkája. Hadd mutassuk be egy kicsit közelebbről!

 

Megközelítés: Autóval 2, 5 óra 252 km. Budapest- M3 autópálya- M3 Miskolc- 37- es út Sátoraljaújhely.

Vonattal az időtartam 4- 7 óra.

A túra időtartama oda- vissza: kb. 3 óra

 

Mi köze az embereknek egy természeti csodához?

 

Megyer-hegyi tanösvény térkép

 

A Megyer-hegy a maga 303 méteres magasságával nem csak kedvelt látványosság, de értékes, vulkáni eredetű kőzete a riolittufa miatt hasznos tevékenységek helyszíne is volt már a XV. században. A gázok megkeményítették a közetet, és átkovásították, amitől kvarcos lett, ebből fakad a keményége.

A hegy kőzete ugyanis tökéletes a malomkövek bányászatához, éppen ezért hosszú éveken át volt otthona egy kőbányának. Az itt bányászott, évi 300-450 malomkövet a gabona- és paprikaőrlés mellett érczúzásra is használták. Olyannyira népszerű volt a termék, hogy nem csak itthon, de külföldön is keresett cikk volt a Megyer-hegyi malomkő. Az őrlés közben a búzaszemek kissé meg is pörkölődtek, ami igazán finom ízt adott neki.

A csapadékvíz folyamatosan nehezítette a bányászatot, ezért 1944- től a bánya egyik oldalát átvágva egy kanyont hoztak létre, hogy a víz ezen kersztül lefojjon, és a malomkövek szállítása is egyszerűbbé váljon.

A bányát 1907-ben bezárták, azonban a malomkőbánya fejtési gödrében esélyt kapott a természet és kialakult egy tó – a Tengerszem.

1997- ben nyilvánították természetvédelmi területté.

 

Hogyan látogasd meg a Tengerszemet?

 

A csapadékvíz felgyülemlésével létrejött Tengerszem sajátos növény- és állatvilága miatt is védett terület, éppen ezért fokozottan ügyelj, hogy a kirándulás során ne tégy kárt semmiben, és ne hagyj magad után szemetet.

Leírás Károlyháza felöl:

 

Megyer-hegyi Tengerszem, Károlyháza parkoló

Megközelíthető Sárospatak felől, de Sátorlajaújhely- Károlyháza irányból is. Mi Károlyháza felöl mentünk. Az úton jól ki van táblázva. A falu betonútját elhagyva jól járható fölúton érjük el a füves parkolót egy étterem előtt. Innen a piros jelzésen tudunk haladni meredeken fel a hegyre. Felérve a piros T tanösvény jelen tudjuk körbejárni a kőfejtőt. Mikor megérkezünk egy kilátópontról gyönyörködhetünk a tóban, innen balra tudunk lejutni az alsó teraszig, ahol bal oldlat sziklába vájt pincelakásba is bemehetünk. A tó korláttal van körbekerítve, és információs táblák segítik utunkat.

Jobbra tartva eljutunk a kanyonba, ahonnan egy érdekes szemszögből a tó szintjén vagyunk. Jobbra folytatja az utat emelkedve érünk vissza a piros jelzésre. Onna vissza Károlyházára.

 

 

Leírás Sárospatak felöl:

 

A természetvédelmi terület egész évben szabadon látogatható. Legkönnyebben a Sárospatakot elkerülő 37-es főúton jutsz oda. Erről kell majd lekanyarodnod egy köves útra, mely elvezet a Nagy-Bot-kő gejzírkúpnál található parkolóba. Lerakhatod itt is az autót, és mehetsz tovább a tanösvényen, vagy, ha nem akarsz nagy túrát megtenni, száraz időben még autózhatsz tovább a földúton. 400 méterrel távolabb lesz egy dűlőút, Tengerszem feliratú táblával és sorompóval. Innen még 300 métert tovább tudsz haladni autóval, aztán át kell térned gyalog a piros jelzésű, széles földútra. Ez egy régi iskola romos épülete mellett visz majd tovább egy Y alakú elágazásig, ahol a jobb oldali (piros kereszttel jelölt) ágat követve, szép kilátás mellett juthatsz el egészen a Tengerszemig.

 

A Malomkő- túraösvényt követve a hegy oldalában elhelyezkedő szőlősből a meredek sziklafalon kiépített utakra juthatsz. Fontos, hogy ne lépd át a korlátokat, hiszen a sziklafal omladozhat, a magasság szédítő, a tó legnagyobb mélysége pedig 6,5 m. Bár a túra könnyű, mégis jobb, ha bakancsot viselsz. Legyen kényelmes, ne csússzon a talpa, és erősen fogja a bokádat. Enni-innivalót vigyél, illetve egy pulóver is jó, ha lesz nálad, évszaktól függetlenül, mert a Tengerszem környékén sokszor hűvösebb az idő, illetve a szúnyogok is kedvelik ezt a helyet. Körbe egy tanösvény vezet.

 

Mit érdemes megnézni még a Tengerszemnél?

Megyeri- hegyi Tengerszem pincelakások

 

Ha hosszabb túrát tervezel, akár családdal, barátokkal, vagy négylábú kedvenceddel, érdemes minél hamarabb lerakni az autót, és a tanösvény elejétől bejárni az erdőt, a hegyet. Érdekes látványt nyújt például a bányaőr barlangja, az egykori kovácsműhely, melyet a sziklába vájtak, a kibányászott, majd otthagyott malomkövek, valamint a kanyon, amit a malomkövek elszállítására vágtak ki.

A Megyer-hegyi tengerszem tanösvénye könnyű túra, lélegzetelállító kilátással, így kisgyermekes családok számára is bátran ajánlom. Remek hétvégi kikapcsolódás, a fenti kilátás pedig fotózásokon is gyönyörű háttérrel szolgál!

 

További látnivaló Sárospatakon a Rákóczi vár, és Sátoraljaújhegyen a kalandpark!

 

Képek:

 

Szabó Dénes

Szabó Dénes

Túraszervező, túravezető

Magyarországon, és külföldön szervezek kalandos, és látványos kirándulásokat olyan helyekre, amelyeket csak kevesen ismernek, de egyszer mindenkinek látnia kell!
Szabó Dénes

Legújabb cikkek Szabó Dénestől