A legnépszerűbb könnyű kalandtúra a  Holdvilág-árokban

 

Holdvilág árokban

 

A Holdvilág- árok Budapesthez közel fekszik, mégis egészen más, mint a többi, errefelé található túraútvonal.

Az itt csordogáló patakon sok helyen gázlók és fatörzsek vezetnek át, ráadásul a környék leginkább misztikus helyei között tartják számon. Én minden percét élveztem az itt eltöltött időnek, bár tény, hogy szükség volt az odafigyelésre és egy megfelelő túrabakancsra – és ezt ajánlom neked is, ha erre jársz.

 

Helyszín: Pilis hegység- Pomázhoz közel

Megközelítés: Autóval Pomázt elhagyva a Csobánkai elágazást elhagyva kb. 400 m után jobbra egy kis földúton be, amikor meglátod az épületeket. Vagy itt leállsz, vagy innen 500 m után jobbra egy kis kialakított parkolóban az erdőben.

Tömegközlekedve: Hévvel Pomázig, majd onnan Volánbusszal (Menetrend) a Csikóváraljai túristaház megállóig.

Időtartam: A túra hossza 2- 3 óra

Az út hossza kb. 5- 6 km

A szintkülönbség 180 m.

Szükséges felszerelés: bakancs, fejlámpa

 

Közepes nehézségű túra, kisgyerekkel, babakocsival nem ajánlott!

 

Mitől olyan misztikus a Holdvilág-árok?

 

Mielőtt ellátogatsz ide, mindenképpen érdemes tudnod néhány dolgot a Holdvilág-árokról, hogy átélhesd valódi különlegességét – így még izgalmasabb lesz majd bejárni az útvonalat.

Anonymus feljegyzései között szerepel egy rész, mely szerint Árpád fejedelem halálakor valahol itt temették őt el a forrás mentén – bár a sírját még senki nem találta meg, de ezek szerint a környéken nyugszik a fejedelem 1111 éve.

Ezen a területen egyébként számos honfoglalás kori leletet is találtak, sőt, egy mélybe vezető lépcsősort is feltártak az ásatások során, szóval egyáltalán nem légből kapott a legenda. Ugye milyen izgalmas? Lehet, hogy te bukkansz majd rá a fejedelem nyughelyére? 
Ásót azért ne vigyél magaddal, nem lenne szép feldúlni a tájat, de a gondolat, hogy a történelem nyomdokaiban lépkedhetünk, már önmagában is izgalmassá teszi a túrát. De nézzük, mi vár még itt ránk! Indulhatunk?

Amire oda kell figyelned a Holdvilág Árokban!

 

Bár nem kifejezetten a nehéz túrák közé tartozik, mégis fontos odafigyelni néhány dologra, ha erre indulsz el. Az egyik, hogy eső után semmiképpen ne válaszd ezt az útvonalat, a sáros talaj ugyanis nagyon megnehezíti a terepet és veszélyessé válik. Könnyen elcsúszol, és komolyabb sérülés is lehet belőle! (Csak akkor válaszd ilyenkor, ha profi túrázó vagy!)

 

A másik dolog, amire fontos odafigyelned, hogy szerezz be egy megfelelő túrabakancsot, a patakon való átjutás így sokkal biztonságosabb, és a lábad sem csúszik. Szintén igaz az is, hogy érdemes szabadon hagyni a kezeidet, pakolj mindent a hátizsákba és használd egyensúlyozásra, valamint kapaszkodásra a karjaidat. Ez nem egy babakocsis terep és kisgyermekekkel sem ajánlott nekivágni. De 10 éves kor felett remek móka lehet, ha megfelelő felszerelést adsz a gyerkőcödre, nem muszáj tehát otthon hagynod a családod.

 

A túra útvonala

 

Kiskovácsinál kelj útra, kövesd a piros jelzést, a parkoló után 100 m- rel bal oldalt egy asztal fogad palacsintával, kávéval, teával, becsületkasszás módon. Igazán turistabarát megoldás…

 

Holdvikág árok büfé

 

Az ösvényen haladva a patakon többször a köveken ugrálva, vagy fahidakon átkelve érkezel meg a Domini-forráshoz, melyet bal oldalt találsz látványosan. Itt csökkentheted a szomjad is.

Lassan sűrűsödnek a kövek, és nőnek a szikalfalak. Pár száz méter után a nagy sziklakatlannál balra az Y- ágú barlang. A teljes hossza 32 m, vízszintes. Felmászva gyerekkel járható.

 

Holdvolág árok- Y- ágú barlang

 

1939- ben az ásatások alkalmával egy faragott sziklafalat, szarvas, és lócsontokat, egy 65 éves asszony csontvázát, mellette méregpohárral,  és egy kristálykelyhet találtak.Ezek később a Nemzeti múzeumból eltűntek!

 

A letras, és a vízesés

 

A barlang mellett nagy víz esetén egy kis vízesés, és egy vaslétra, az izgalmas nevű 10 m magas Meteor létra vezet felfelé. Szerencsére teljesen biztonságos, életvédelmi ráccsal, így nyugodtan felmászhatsz rajta!

 

Holdvilág árok létra

 

A létrán feléreve balra átkelve a fahídon a létra kihagyásával meredek lépcsőn juthatunk vissza a szurdokba.

A létra után 10 m-re balrra tartva, a jobb oldalon látható egy kőbányának kinéző rész. Itt 1960- ban , és néhány éve is régészek kutattak, ezért van körbekerítve. Rováírásos követ, és középkori leteteket tártak fel. Ez bizonyítja, hogy itt régen középkori település állt. Balra fent jó tűzrakóhely, és akár sátras bivakhely.

Itt található a Weiszlich- (Remete) barlang nyílása sötétlik, mely andezittufában van.  Nevét Weiszlich betyárról kapta, aki betyárként a gazdagoktól lopott, és a monda szerint ezt használta búvóhelyként. Az sincs kizárva, hogy ez volt Árpád vezér felavató helye, vagy sírkamrája. Másik legenda szerint a Pálos szerzetesek elvonulásának helyszíne volt 3 éven át. Majd befejezve azt megalapította Özséb a Pálos rendet.

 

Ha a piros keresztet követed tovább a létrán felérve, akkor egy szűkebb szurdokba érve egy mély és keskeny kanyonnál találod magad, amely elsőre félelmetesnek tűnik, de egyrészt nem tart sokáig, másrészt pedig nagyon izgalmas lesz végigmenni rajta!

Ha úgy érzed, nem szeretnél bemenni a kanyonba, itt kikerülheted, de ha még van benned energia, érdemes belevágnod a kalandba. Ha a kanyont választod, csak arra kell figyelned, hogy ne térj rá az erdészeti útra, haladj mindig egyenesen!

Nemsokára elérsz egy elágazáshoz, itt kövesd a zöld keresztet jobbra. Érinted a padokkal ellátott pihenőhelyet, és a Gyopár forrást, ahol szintén találsz padokat, majd itt jobbra a zöld kockán visszaérsz a parkolóba.

 

Miért jó ez a túra?

 

Mert elképesztően izgalmas!

Alig kell kimozdulnod Budapest vonzáskörzetéből, mégis egy egészen más világba csöppensz, ahol a koncentráció közben teljesen elfelejted a hétköznapi problémáidat és tökéletesen ki tudod kapcsolni az agyadat. Mindezt úgy, hogy közben a természetben töltheted az idődet, és alaposan át tudod mozgatni a tagjaidat… kell ennél több egy vérbeli túrázónak?

Ha még túráznál a környéken, akkor feltétlen nézd meg a Dera patak szurdokát, és a Pilistetői Boldog Özséb kilátót!