Felejthetetlen kirándulástipp az egész családnak a Rózsika forrás és a Solymári vár

 

Rózsika forrás felé fahíd

 

Kiváló, igen népszerű Budapest környéki kirándulóhely, ha megnéznéd a helyes kis Rózsika forrást, szaladgálnál a patakban, vagy a fahidakon, szalonnát sütnél, főzőcskéznél, a réten fociznátok, vagy csak a vízesésben, és a solymári várbrli kilátásban gyönyörködtök!

 

Megközelítés: Budapesthez közel Solymár határában található. Autóval a II. kerület Hüvösvölgyön át Hidegkúti úton a bal oldali Shell benzinkútnál kell balra leparkolni, jobbra megy be a túristaút a ház mellett. A parkolás a kút melletti mellékutcában, ha sokan vannak, akkor innen  balra az első utcában mindig van hely.

Tömegközlekedés:  61- es villamossal a Moszkvatértől a Hűvösvölgy végállomásig, onnan a 64- es busszal 12 megálló, az Anna kápolnánál kell leszállni.

 

Időtartam: kb. 1, 5- 2 óra

Távolság: kb. 6 km

Szintemelkedés: Alapvetően vízszintes, a várba visz egy kisebb 90 m szintemelkedés.

Terepbabakocsival járható.

 

Homokkő bánya

 

Leírás:

A Schell kúttal szemben az utolsó háznál jobbra be(a Sárga jelzést követve), és a lejtőn balra le érjük el a Paprikás patakon átvezető első fahidat. Igazi kis romantikus csoda ez az út. A kis patakon több fahídon kell átkellni az Alsó Jegenye völgyben. Jobbra pár sziklás, homokköves rész is található (Leső pad), mely könnyen megmászható, a gyerekek kedvenc mászóhelye. Majd 1 km után balra egy 50 m után találjuk a Budai hegység legszebb, és legnagyobb vízesését, ami persze vízhozamtól függ. A vízesés tetejéről le is jutahtunk az aljára, ha fent a patakon átkelve a bokrok közt óvatosan legyaloglunk. Lejjebb egy kisebb vízesést találunk, ami körül félkörben falmaradványokat látunk, ez az 1930- as években strandként funkcionált egy solymásri körzeti orvos javaslatára. Sajnos a II. világháborúban lerombolták.

 

 Észak fele tartva egy fahíd után balra található egy jó kis tűzrakó hely padokkal. Majd innen pár száz méterre találjuk egy virágos emléktábla előtt balra átkelve a hídon a Rózsika forrást (1918- ban építette ki az Újpesti Természetbarátok Egyesülete),ami kis vizével csörgedezik. A víz régebben kóli baktériummal volt fertőzve, így hivatalosan nem iható. (Nálunk semmilyen panasz nem jelentkezett.) A forrás nevét egy gyerekeket kirándultató munkásnő után kapta.

Tovább haladva a patak mentén egy sorompónál érjük el a rétet. Itt picknikezhetünk egyet, és van tűzrakó hely is, de a gyerekek is szívesen szaladgálnak a patakban, vagy másznak fára.

A sárga jel jobbra fordul a sorompónál, de mi a patak mellett folytatjuk az utat. Egy lovardát találunk jobbra, majd megpillantjuk a solymári várat. A Lovardát elhegyva jobbra a zöld L jelen kisebb kaptatón érünk fel a várba, ahonnan tényleg remek a kilátás. A várba 300 Ft a belépő.

 

Solymári vár

 

Solymári vár: Csáktornyai Lackfi István nádor építtte a XIV. század közepén1, és lakott benne Hunyadi jános is. 180 m magasan fekszik a vár a Máytás dombon. Sajnos a török időkben erősen lepusztították. 1990- től kezdődteka  feltárások, és ekkor épült az Öreg kilátótorony is. Nyitvatartása: novembertől- márciusig zárva. Keddtől vasárnapig: 10-18 óráig.

A várból lefelé a zöld L jelen pár száz méter után érjük el a balról becsatlakozó zöld jelzést, ezen megyünk tovább a szántóföld szélén. kisebb emelkedővel beérünk az erdőbe, majd 300 m után elágazáshoz érünk. Itt a zöld + jelen érünk vissza a sorompós rétre. Itt balra fordulva a sárga jelen vissza az autóig.

 

[ngg src=”galleries” ids=”24,25″ display=”basic_slideshow”]

[ngg src=”galleries” ids=”24,25″ display=”basic_thumbnail”]

Szabó Dénes

Szabó Dénes

Túraszervező, túravezető

Magyarországon, és külföldön szervezek kalandos, és látványos kirándulásokat olyan helyekre, amelyeket csak kevesen ismernek, de egyszer mindenkinek látnia kell!
Szabó Dénes

Legújabb cikkek Szabó Dénestől