Felejthetetlen kirándulástipp az egész családnak a Rózsika forrás és a Solymári vár

 

Rózsika forrás felé fahíd

 

Kiváló, igen népszerű Budapest környéki kirándulóhely, ha megnéznéd a helyes kis Rózsika forrást, szaladgálnál a patakban, vagy a fahidakon, szalonnát sütnél, főzőcskéznél, a réten fociznátok, vagy csak a vízesésben, és a solymári várbrli kilátásban gyönyörködtök!

 

Megközelítés: Budapesthez közel Solymár határában található. Autóval a II. kerület Hüvösvölgyön át Hidegkúti úton a bal oldali Shell benzinkútnál kell balra leparkolni, jobbra megy be a túristaút a ház mellett. A parkolás a kút melletti mellékutcában, ha sokan vannak, akkor innen  balra az első utcában mindig van hely.

Tömegközlekedés:  61- es villamossal a Moszkvatértől a Hűvösvölgy végállomásig, onnan a 64- es busszal 12 megálló, az Anna kápolnánál kell leszállni.

 

Időtartam: kb. 1, 5- 2 óra

Távolság: kb. 6 km

Szintemelkedés: Alapvetően vízszintes, a várba visz egy kisebb 90 m szintemelkedés.

Terepbabakocsival járható.

 

Homokkő bánya

 

Leírás:

A Schell kúttal szemben az utolsó háznál jobbra be(a Sárga jelzést követve), és a lejtőn balra le érjük el a Paprikás patakon átvezető első fahidat. Igazi kis romantikus csoda ez az út. A kis patakon több fahídon kell átkellni az Alsó Jegenye völgyben. Jobbra pár sziklás, homokköves rész is található (Leső pad), mely könnyen megmászható, a gyerekek kedvenc mászóhelye. Majd 1 km után balra egy 50 m után találjuk a Budai hegység legszebb, és legnagyobb vízesését, ami persze vízhozamtól függ. A vízesés tetejéről le is jutahtunk az aljára, ha fent a patakon átkelve a bokrok közt óvatosan legyaloglunk. Lejjebb egy kisebb vízesést találunk, ami körül félkörben falmaradványokat látunk, ez az 1930- as években strandként funkcionált egy solymásri körzeti orvos javaslatára. Sajnos a II. világháborúban lerombolták.

 

 Észak fele tartva egy fahíd után balra található egy jó kis tűzrakó hely padokkal. Majd innen pár száz méterre találjuk egy virágos emléktábla előtt balra átkelve a hídon a Rózsika forrást (1918- ban építette ki az Újpesti Természetbarátok Egyesülete),ami kis vizével csörgedezik. A víz régebben kóli baktériummal volt fertőzve, így hivatalosan nem iható. (Nálunk semmilyen panasz nem jelentkezett.) A forrás nevét egy gyerekeket kirándultató munkásnő után kapta.

Tovább haladva a patak mentén egy sorompónál érjük el a rétet. Itt picknikezhetünk egyet, és van tűzrakó hely is, de a gyerekek is szívesen szaladgálnak a patakban, vagy másznak fára.

A sárga jel jobbra fordul a sorompónál, de mi a patak mellett folytatjuk az utat. Egy lovardát találunk jobbra, majd megpillantjuk a solymári várat. A Lovardát elhegyva jobbra a zöld L jelen kisebb kaptatón érünk fel a várba, ahonnan tényleg remek a kilátás. A várba 300 Ft a belépő.

 

Solymári vár

 

Solymári vár: Csáktornyai Lackfi István nádor építtte a XIV. század közepén1, és lakott benne Hunyadi jános is. 180 m magasan fekszik a vár a Máytás dombon. Sajnos a török időkben erősen lepusztították. 1990- től kezdődteka  feltárások, és ekkor épült az Öreg kilátótorony is. Nyitvatartása: novembertől- márciusig zárva. Keddtől vasárnapig: 10-18 óráig.

A várból lefelé a zöld L jelen pár száz méter után érjük el a balról becsatlakozó zöld jelzést, ezen megyünk tovább a szántóföld szélén. kisebb emelkedővel beérünk az erdőbe, majd 300 m után elágazáshoz érünk. Itt a zöld + jelen érünk vissza a sorompós rétre. Itt balra fordulva a sárga jelen vissza az autóig.

 

Legújabb cikkek Szabó Dénestől (see all)