A lenyűgőző kazári riolittufa, ahol embert is alig látni

 

Kazár riolittufa 2

 

Kazártól nem messze olyan egyedülálló képződmény vár rád, melyhez hasonlót egész Európában nem találsz: a riolittufa. A kőzet közel egy hektáron terül el, hozzá hasonló a világon összesen 6 helyen, található, és ebből a legközelebbi is Törökországban van.

 

Megközelítés: Autóval Budapestről (83 km)- M3- Hatvan- 21- es út- Jobbágyi- Pásztó- Tar- Mátraverebély- Bátonyterenye- 23- út- Kisterenye- Rákóczybánya- Kazár (A faluban táblák jelzik a riolittufát) A Béla utca végén kialakított kis körforgalomban parkolhatunk le.

 

Kazári riolittufa parkoló

 

Utazás időtartama: 1 óra 15 perc

Tömegközlekedve nehézkes a megközelítés, nem javasolt!

Gyerekkel, hordózóval megtehető túra, de nekik nem túl izgalmas, így nem javasolt.

 

Túra ideje: Oda- vissza 1- 1,5 óra

Túra távja: 4,5 km

Szintemelkedés: 65 m

 

Mi is pontosan a riolittufa?

 

A korai miocén kori fehér színű puha kőzet, a riolittufa Kazár község határában nagyon könnyedén tanulmányozható, mivel szinte teljesen fedetlenül, növényzettől mentesen terül el hatalmas, közel 1 hektárnyi területen. Az itt gyűjtött riolittufa minták talán legnagyobb érdekessége, hogy fordított mágnesezettségűek, ami azt jelenti, hogy a kőzet keletkezésének idején a Föld északi és déli mágneses pólusai a mostani állásukhoz képest fordítottan álltak.

A riolittufához hasonló kőzetek vizsgálata tehát a Föld pólusváltásai időpontjának meghatározásában nyújt nagy segítséget a geológusok számára.

 

A tufa egy ritka vulkanikus kőzetfajta, mely nagy erejű robbanásos vulkánkitörések során képződött. Részecskéi valószínűsíthetőleg részben izzó felhők formájában, tehát a levegőben terjedtek, részben pedig folyékony kőzetként, habszerű formában ömlött és tört előre a kőzet felszínen. Mindez mintegy 20 millió évvel ezelőtt történt, a Mátra vulkáni kitöréseinek szórt anyagaként, és a riolittufa több környező településen is megtalálható, köztük Kazár, illetve Fehérszék környékén. Magyarországon kívül egész Európában nincs ilyen képződmény, hazánkhoz legközelebb a törökországi Kappakódkiában található riolittufa, az ország ázsiai részén.

 

A Kazár közelében található riolittufa mennyiség biztosan nem egyszeri kitörés terméke, hanem 3-4, egymást gyorsan követő vulkanikus ciklus során halmozódhatott fel. A fehér, könnyen málló, morzsálódó talajfelszínt a víz eróziós munkája formálta, és továbbra is folyamatosan formálja, sokfelé szerteágazó árkokat szabdalt belé, az árkok között kúpszerű kiemelkedéseket, hosszabb-rövidebb gerinceket hagyva. Ezek mérete a víz folytonos munkája miatt évről-évre folyamatosan változik.

 

Kis videó a kazári riolittufáról!

 

A kazári riolittufa megközelítése gyalog

 

A Béla utca végén található körforgalmas parkolóból balra kell átvágnod a bozóton.

Vigyázz csalafinta, mert a parkolóból előrefele egy dózer kocsiút mellett van a tábla, de ne arra menj, az háromszoros kerülő!

 

Kazári riolittufa parkoló (ne erre)

NE erre!

 

A lelkes túrázó persze több vadregényes út közül is választhat, melyek egyike sem biztosít eltévedéstől mentes odajutást, de ez persze csak annál kalandosabbá teszi a kirándulást a térségben! Csapadékmentes, szép időben odafigyeléssel, de könnyen bejárható az egész terület.

A lényeg, hogy balra előre a bozót átvágás után a parkolótól 20 m- re egy kis patakon is át kell lépni, majd kiérünk a szántóföld szélére.

 

Kazári riolittufa patakátkelés után jobbra

Itt jobbra a piros keresztet követjük. Végig egyenesen.

A szántóföld végén jobbra a bokrok között bukkan fel újra a jelzés.

 

Kazár riolittufa a szántóföld végén jobbra

Innen már jól jelzett. Kis emelkedőn át érjük el az egyedülálló geológiai képződményt a kazári riolittufát.

 

Kazár riolittufa 3

 

Sajnos nincs körbekerítve, így hogy megőrizd az utókornak ezt a villámgyorsan pusztuló látványosságot ne térj le a tetejéről, bármennyire is hívogat az alja. egyrészt nagyon pereg, könnyű leesni, másrészt minden egyes lemenetel csökkenti az élettartamát! Fokoztottan védett természeti érték!

Remélem hamarosan komolyabb védelmet kap, bár ezt a leépülő környezetvédelem mellett nem hiszem…

 

Kinek és miért érdemes ellátogatni ide?

 

A leírás alapján talán nem ez tűnik a legizgalmasabb úticélnak (hacsak nem geológus az ember), de a riolittufa olyan élményt nyújt, amit csak az tud értékelni, aki valóban ellátogatott ide, aki megérintette a kőzetet, aki sétált rajta, aki megcsodálta a képződményt. Bárkinek tökéletes úticél lehet, aki egy rövid időre maga mögött akarja hagyni a 21. század rohanó világát, és egy kicsit el szeretne merülni a természet csöndjében és történeteiben., de azért érdmes a környékbeli más úticéllal is összekapcsolni!

Ilyen a Fehérszéki riolittufa, Somoskő vára…

 

Látogass el Kazárba és tölts el itt egy felejthetetlenül nyugodt, pihentető napot távol a város nyüzsgésétől, az embertömegtől, a természet közvetlen közelségében!

 

Legújabb cikkek Szabó Dénestől (see all)