A legizgalmasabb gyalogtúra Pádison a Szamos bazár körútja

 

Magyarországhoz közeli hegység Romániában a Bihar hegység, ami most kezd egyre jobban felkapottá válni a turizmus miattt. A Szamos bazár kedvelt úticél a bevállalós túrázóknak!

Szamos bazár

Megközelítés: Budapest- M3- letérés Hajdúböszörmény felé M35- Debrecen- 47- es út Berettyóújfalu- 42- es út- Ártánd (határátkelőhely)- Nagyvárad-E79- Belényes- Buntesti- Pietroasa- Boga

Utazás: Csak autóval lehetséges!

Utazási idő: kb. 5 óra (Romániában rosszak az utak, és a nagy forgalom miatt a távolságot időben 2- vel érdemes szorozni!) 

Szállás: A Pádis fennsíkon a Glavoi réten sátrazás, vagy Bogán a fogadóban.

Túraidő: 8 óra

Távolság: 10 km

Szintkülönbség: 600 m

Figyelem a csúszás veszély miatt egyes szakaszai télen nem járhatók!

Turista térképet érdemes beszerezni!

Pádis térkép

 

Útvonal: Bogáról 20 perc autóval a Pádis fennsíkon a Cabana Padis előtt egy négyes elágazásos földút. Piros sáv jelzéssel. Az autót egy balkanyar előtt jobb oldali parkolóban a táblánál kell letenni.

 

Szamos bazár infotábla

 

Kisgyerekkel nehezen járható hátihordozóval, járóképes gyerekekkel a barlangi résznél adogatás, vagy sok segítség szükséges! 12 év alatti gyermekeknek nem ajánlott, csak a kis kör!

Túraútvonal: A parkolóból a jól jelzett piros körön Kb. 1 km után jobbra lent érjük el az Aragyásza barlangot.

Szamos bazár letérő az Aragyásza barlanghoz

 

Itt a barlangon át folytatjuk az utat, fejlámpa szükséges. A barlang nedves, csúszos, esőzésnél árvízveszélyes, nem látogatható!

Vízállástól függően akár a patakban kell gyalogolni.

 

Szamos bazár- Aragyásza barlang bejárata

 

A bejáratnál láncokba kapszkodva érünk be az első nagy terembe, innen kis séta útán láncon kell lemászni a patakmederbe, majd újra fel, és le…

A barlangnak több felszakadt bejárata van, így szinte végig lámpa nélül lehet közlekedni.

A kijáratnál a patakban a köveken, és fatörzseken lépdelve mászunk le a láncok segítségével.

B verzió gyerekkel: Ha csak kis kört akarunk tenni, akkor balra felmászva a láncokon érünk vissza a kocsihoz, érintve a  felszakadt lyukakat. Így 1 órás a túra.

A barlangból kiérve a patakmederben balra tartva egy kis oldalágba jutunk, ahol vadregényesen követhetjük a patakot fatörzseken mászva át, és nem mellesleg sok itt az áfonya… (nyam-nyam)

Ha továbbmegyünk jobbra a piros körön, akkor a patak mellett fent az erdőben dús növényzet között találkozunk a sárga csíkkal, melyen balra tartva felmászunk a hegyre, és onnan a gyönyörű kilátások közepette érünk visszza a barlanghoz balra tartva. Innen a piros körön vissza a kocsihoz.

 

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”14″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”3″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Diavetítés indítása]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

 

Szabó Dénes

Szabó Dénes

Túraszervező, túravezető

Magyarországon, és külföldön szervezek kalandos, és látványos kirándulásokat olyan helyekre, amelyeket csak kevesen ismernek, de egyszer mindenkinek látnia kell!
Szabó Dénes

Legújabb cikkek Szabó Dénestől