A legizgalmasabb gyalogtúra Pádison a Szamos bazár körútja

 

Magyarországhoz közeli hegység Romániában a Bihar hegység, ami most kezd egyre jobban felkapottá válni a turizmus miattt. A Szamos bazár kedvelt úticél a bevállalós túrázóknak!

Szamos bazár

Megközelítés: Budapest- M3- letérés Hajdúböszörmény felé M35- Debrecen- 47- es út Berettyóújfalu- 42- es út- Ártánd (határátkelőhely)- Nagyvárad-E79- Belényes- Buntesti- Pietroasa- Boga

Utazás: Csak autóval lehetséges!

Utazási idő: kb. 5 óra (Romániában rosszak az utak, és a nagy forgalom miatt a távolságot időben 2- vel érdemes szorozni!) 

Szállás: A Pádis fennsíkon a Glavoi réten sátrazás, vagy Bogán a fogadóban.

Túraidő: 8 óra

Távolság: 10 km

Szintkülönbség: 600 m

Figyelem a csúszás veszély miatt egyes szakaszai télen nem járhatók!

Turista térképet érdemes beszerezni!

Pádis térkép

 

Útvonal: Bogáról 20 perc autóval a Pádis fennsíkon a Cabana Padis előtt egy négyes elágazásos földút. Piros sáv jelzéssel. Az autót egy balkanyar előtt jobb oldali parkolóban a táblánál kell letenni.

 

Szamos bazár infotábla

 

Kisgyerekkel nehezen járható hátihordozóval, járóképes gyerekekkel a barlangi résznél adogatás, vagy sok segítség szükséges! 12 év alatti gyermekeknek nem ajánlott, csak a kis kör!

Túraútvonal: A parkolóból a jól jelzett piros körön Kb. 1 km után jobbra lent érjük el az Aragyásza barlangot.

Szamos bazár letérő az Aragyásza barlanghoz

 

Itt a barlangon át folytatjuk az utat, fejlámpa szükséges. A barlang nedves, csúszos, esőzésnél árvízveszélyes, nem látogatható!

Vízállástól függően akár a patakban kell gyalogolni.

 

Szamos bazár- Aragyásza barlang bejárata

 

A bejáratnál láncokba kapszkodva érünk be az első nagy terembe, innen kis séta útán láncon kell lemászni a patakmederbe, majd újra fel, és le…

A barlangnak több felszakadt bejárata van, így szinte végig lámpa nélül lehet közlekedni.

A kijáratnál a patakban a köveken, és fatörzseken lépdelve mászunk le a láncok segítségével.

B verzió gyerekkel: Ha csak kis kört akarunk tenni, akkor balra felmászva a láncokon érünk vissza a kocsihoz, érintve a  felszakadt lyukakat. Így 1 órás a túra.

A barlangból kiérve a patakmederben balra tartva egy kis oldalágba jutunk, ahol vadregényesen követhetjük a patakot fatörzseken mászva át, és nem mellesleg sok itt az áfonya… (nyam-nyam)

Ha továbbmegyünk jobbra a piros körön, akkor a patak mellett fent az erdőben dús növényzet között találkozunk a sárga csíkkal, melyen balra tartva felmászunk a hegyre, és onnan a gyönyörű kilátások közepette érünk visszza a barlanghoz balra tartva. Innen a piros körön vissza a kocsihoz.