Kővé dermedt meseszereplők: a Morgó-gödör és a Sárkány-szikla

 

Hallottál már Nemtiről és a Sárkányszikláról? Ha szeretnél kiszakadni a nagyvárosi dzsungelből, és magad mögött hagynál minden rohanást és stresszt, akkor kapd fogd a túracipőd és irány a megkövült meseszereplők világa, ahol ritka a túrista, mint a fehér holló!

Utazás: Budapestről autóval M3 autópálya, majd Hatvannál a 21- es út Salgótarján felé- Zagyvapart után jobbra Bátonyterenye 23- as úton jobbra Nemtinek. Nemti utolsó házai előtt balra a Fenyvesi úton be egyenesen tartva. Mikor elhagysz egy lerobbant lakókocsit, 50 m után az utolsó házat is eléred (zöld fakerítés, és az utolsó villanyoszlop zöld jelzéssel), ott bal oldalt kell leparkolni az erre a célra szolgáló földhányáson.

Morgó gödör parkoló

 

Elhelyezkedése: A Mátrától délre Pétervásárai- dombságban

Utazás távolsága: 101 km

Utazás ideje: 1 óra 13 perc

Túra hossza: Morgó gödör a Kőleánnyal kb. 3 óra, csak a Morgó gödör kb. 1 óra oda-vissza ugyanazon az útvonalon. A Sárkányszikla kb. 20 perc gyaloglással oda- vissza.

 

Térkép itt!

 

Javasolt felszerelés: Macheta (Bozótvágó)

 

A Morgó gödör nincs kitáblázva, nincs jelzett út hozzá, így nehéz megtalálni!

 

A Morgó gödör megközelítése kisgyermekeseknek nem ajánlott!

 

Nemti és környéke kevésbé ismert a túrázók körében, pedig igazán elbűvölő hely. A Mátra ölelte vidéken számos legenda kötődik a különös természeti képződményekhez is. A falutól félórányi járásra található Morgó gödör, Sárkányszikla, valamint a Kőleány nincs ugyan messze, mégis tartogat némi kihívást a tapasztaltabb túrázók számára is.

A Morgó gödör túrát a klasszikus, kővé dermedt meseszereplők ellenére kisgyerekes családoknak nem ajánljuk, mivel a bejárati részen pár száz métert 2 m magas csalánban, és gazban kell megtenni, szederbokrokkal tarkítva. Ha a felnőttek kitapossák az utat, akkor a gyereknek is járható. A szurdok járható gyerekekkel. Úgy tudom a szurdokot megközelítő ösvény magántulajdon, és a tulajdonos a terület kezeletlenségével próbálja távol tartani a túristákat… Ki tudja ebből mi igaz? Egy biztos sajnos nem természeti érték, vagyis nem védett sajnos…

 

Morgó gödör felé 2

Morgo godor fele2

 

Nemti hangulatos, közel 3 km hosszú, palóc falu, amely a Zagyva völgyében fekszik, Salgótarjántól mintegy 22 km-re. Az egykori bányáiról híres településen átívelő műút helyén régen hadi út lehetett, amelyen honfoglaló őseink, avarok, hunok, a későbbiekben pedig törökök masíroztak végig. Kerekedj fel a régi nomád népek nyomán és vándorold be te is a környéket! A klasszikus 19. századi házai, valamint az ősi falu magját alkotó, régi templomocska miatt is érdemes ide betérned.

A falu mögött a gazdag növény- és állatvilág mellett az erdővel borított hegyek geológiai érdekességeket is rejtenek számodra. A táj ötvözi magában a Mátra 20 millió éves miocénkori rétegvulkáni, valamint az Észak-nógrádi bazaltvulkáni sajátosságokat. De itt legfőképpen homokkövet találsz, ami könnyen faragható mind az időjárásnak, mind az embereknek. A Morgó gödör formakincsét a víz alakította ki.

 

Morgó gödör: extrém időutazás 20 millió évvel korábbra

 

A nemti erdőben, a hatalmas, többszáz éves tölgyfák ölelésében vezet végig utad a Morgó gödör homokkőhasadékán, ami jóval az emberiség előtti időszakba, mintegy 20 millió évvel ezelőttre visz vissza.

 

Morgó gödör túra

Morgó gödör bejárat

 

A parkoló mögött lesétálsz a dús növényzetű árokba, és itt egy vadcsapás szerű ösvényt találsz, amelyen balra indulsz, ez egyenesen a mOrgó gödörhöz visz. A bozótvágó itt jó szolgálatot tesz, de ne ess túlzásba, hiszen itt sok növényfaj él. Ne okozz kárt feleslegesen!

A rövid, de egészen extrém tereptől viszont könnyen megeshet, hogy libabőrös leszel. Add át magad a kellemesen borzongató élménynek és ereszkedj alá a Morgó gödörbe, amit a dús aljnövényzete után a kezdődő sziklafalakról ismersz meg. Innen már könnybben járható.

15-20 méter magas falak mellett időnként fél méterre szűkül össze az 500 m hosszú homokkő szurdok. A szurdok végén balra tudsz kimászni, de nem érdemes, mert itt aztán a tüskés bokrokból is van bőven. Inkább menj vissza az ismert úton. 

Nekem nagyon tetszett a hely, megkapó hangulatú. Mindenképpen javaslom a megtekintését, és állítom, hogy a magyarországi TOP 10 szurdokban benne lenne…

 

A homokkő uralta tájat játékosra, mesebelire formálták a természet erői. A puha kőzet a szél és a víz által könnyen alakítható alapanyag, és rendkívül változatos formákban bukkan fel ezen a környéken, már a hegység legközelebbi sarkában, Nemti község szélén is felfedezhetsz néhány különleges formációt.

A Morgó gödör után, a Mátrával szomszédos Pétervásárai-dombság vidéken kőlánnyal és kősárkánnyal is találkozhatsz, akik talán ugyanazon ősi mese szereplői voltak, talán egymásnak tükörképei. Mit üzenhetnek nekünk? Vajon meg lehet e szelídíteni a sárkányokat? Vagy inkább arra utalnak, hogy idővel minden leányból sárkány válik? A kővé meredt fenevadat és az magányos kisasszonyt mindenesetre nem fedezte fel egyetlen lovag sem: ki tudja, milyen bűbáj tartja őket kőbe zárva, s mikor ereszti őket el a varázslat. Érdemes a személyesen is felkeresni ezeket a különös képződményeket, amelyek látványa mindenképp megér egy környékbeli túrát!

 

A kővé vált leány legendája

 

A Morgó gödör szurdokot követően a parkolóból indul a zöld jelzés, majd zöld háromszöggé válva vezet a csúcsra. De a csúcs előtt légy szemfüles, mert csak egy apró ösvény vezet le balra  a Leány-kőhöz. A lejtő ellenére mégis egy magaslatot kell meghódítanod: a Leány-kő nevű hegy 358 méter magas csúcsa mellett ér véget. A leány alakú képződménnyel akkor fogsz találkozni, mielőtt a hegytetőre felérnél.

Meséje hétköznapiasan mágikus: „Elment az ember a Lyány-kőhöz kaszálni, mer’ van ottan kaszálóhely. Aztán az apjának vitt enni, aztán az úton éhes vót a lyány, hogy megette az ebédet. Azt kérdezte lyányát, ‘nem hoztál ebédet?’. Asszongya, hogy nem. Aszongya ‘Megetted!’. ‘Kőé’ változzak, hogyha megettem!” És lám, így is lett. „Kedves” kis történet, ugye?

 

A naplemente fenevadja a Sárkányszikla

 

Sárkány szikla kilátás

 

Szintén Nemti településén találhatóak még azok az érdekes alakzatú homokkő kúpok is, amiket sárkánysziklának neveznek. A panoráma miatt ajánljuk, hogy töltsd itt a naplementét.

Egyszerűen lehetetlen betelni a látvánnyal, amit a környék nyújt!

A sárkánysziklához Nemtiből úgy kirándulhatsz el, hogy a Kossuth utca 72. száma alatt húzódó régi magtár mögött leparkolsz.

Sárkány szikla parkoló

 

A felfelé vezető terepútra térsz rá. Innen kb. 200 m után már megpillanthatod a Sárkánykövet. Jobbra vezet egy ösvény amin 100 m- t teszel meg ahhoz, hogy lélegzetelállító látványban legyen részed! A Mátrára, és a Kékestetőre is rálátsz innen.

Maga sziklaformáció homokkő, amit sárkány alakúra koptatott az időjárás.

 

Sárkány szikla 3

 

Videót itt találsz a helyről!

Sárkányok és lyeányok, magaslatok és mélységek, szurdokok és hegycsúcsok: ezen a környéken egy percig sem lehet unatkozni! Izgalmasabb, kihívásokkal teli terep, ahol a tapasztalt túrázók is megtalálják a számításaikat.

Amit még érdemes felkeresned a környéken az Ilona- völgyi vízesés, és a kazári riolittufa.

Morgó gödör képei

Sárkány szikla képei

Legújabb cikkek Szabó Dénestől (see all)