Kővé dermedt meseszereplők: a Morgó-gödör és a Sárkány-szikla

 

Hallottál már Nemtiről és a Sárkányszikláról? Ha szeretnél kiszakadni a nagyvárosi dzsungelből, és magad mögött hagynál minden rohanást és stresszt, akkor kapd fogd a túracipőd és irány a megkövült meseszereplők világa, ahol ritka a túrista, mint a fehér holló!

Utazás: Budapestről autóval M3 autópálya, majd Hatvannál a 21- es út Salgótarján felé- Zagyvapart után jobbra Bátonyterenye 23- as úton jobbra Nemtinek. Nemti utolsó házai előtt balra a Fenyvesi úton be egyenesen tartva. Mikor elhagysz egy lerobbant lakókocsit, 50 m után az utolsó házat is eléred (zöld fakerítés, és az utolsó villanyoszlop zöld jelzéssel), ott bal oldalt kell leparkolni az erre a célra szolgáló földhányáson.

Morgó gödör parkoló

 

Elhelyezkedése: A Mátrától délre Pétervásárai- dombságban

Utazás távolsága: 101 km

Utazás ideje: 1 óra 13 perc

Túra hossza: Morgó gödör a Kőleánnyal kb. 3 óra, csak a Morgó gödör kb. 1 óra oda-vissza ugyanazon az útvonalon. A Sárkányszikla kb. 20 perc gyaloglással oda- vissza.

 

Térkép itt!

 

Javasolt felszerelés: Macheta (Bozótvágó)

 

A Morgó gödör nincs kitáblázva, nincs jelzett út hozzá, így nehéz megtalálni!

 

A Morgó gödör megközelítése kisgyermekeseknek nem ajánlott!

 

Nemti és környéke kevésbé ismert a túrázók körében, pedig igazán elbűvölő hely. A Mátra ölelte vidéken számos legenda kötődik a különös természeti képződményekhez is. A falutól félórányi járásra található Morgó gödör, Sárkányszikla, valamint a Kőleány nincs ugyan messze, mégis tartogat némi kihívást a tapasztaltabb túrázók számára is.

A Morgó gödör túrát a klasszikus, kővé dermedt meseszereplők ellenére kisgyerekes családoknak nem ajánljuk, mivel a bejárati részen pár száz métert 2 m magas csalánban, és gazban kell megtenni, szederbokrokkal tarkítva. Ha a felnőttek kitapossák az utat, akkor a gyereknek is járható. A szurdok járható gyerekekkel. Úgy tudom a szurdokot megközelítő ösvény magántulajdon, és a tulajdonos a terület kezeletlenségével próbálja távol tartani a túristákat… Ki tudja ebből mi igaz? Egy biztos sajnos nem természeti érték, vagyis nem védett sajnos…

 

Morgó gödör felé 2

 

Nemti hangulatos, közel 3 km hosszú, palóc falu, amely a Zagyva völgyében fekszik, Salgótarjántól mintegy 22 km-re. Az egykori bányáiról híres településen átívelő műút helyén régen hadi út lehetett, amelyen honfoglaló őseink, avarok, hunok, a későbbiekben pedig törökök masíroztak végig. Kerekedj fel a régi nomád népek nyomán és vándorold be te is a környéket! A klasszikus 19. századi házai, valamint az ősi falu magját alkotó, régi templomocska miatt is érdemes ide betérned.

A falu mögött a gazdag növény- és állatvilág mellett az erdővel borított hegyek geológiai érdekességeket is rejtenek számodra. A táj ötvözi magában a Mátra 20 millió éves miocénkori rétegvulkáni, valamint az Észak-nógrádi bazaltvulkáni sajátosságokat. De itt legfőképpen homokkövet találsz, ami könnyen faragható mind az időjárásnak, mind az embereknek. A Morgó gödör formakincsét a víz alakította ki.

 

Morgó gödör: extrém időutazás 20 millió évvel korábbra

 

A nemti erdőben, a hatalmas, többszáz éves tölgyfák ölelésében vezet végig utad a Morgó gödör homokkőhasadékán, ami jóval az emberiség előtti időszakba, mintegy 20 millió évvel ezelőttre visz vissza.

 

Morgó gödör túra

Morgó gödör bejárat

 

A parkoló mögött lesétálsz a dús növényzetű árokba, és itt egy vadcsapás szerű ösvényt találsz, amelyen balra indulsz, ez egyenesen a mOrgó gödörhöz visz. A bozótvágó itt jó szolgálatot tesz, de ne ess túlzásba, hiszen itt sok növényfaj él. Ne okozz kárt feleslegesen!

A rövid, de egészen extrém tereptől viszont könnyen megeshet, hogy libabőrös leszel. Add át magad a kellemesen borzongató élménynek és ereszkedj alá a Morgó gödörbe, amit a dús aljnövényzete után a kezdődő sziklafalakról ismersz meg. Innen már könnybben járható.

15-20 méter magas falak mellett időnként fél méterre szűkül össze az 500 m hosszú homokkő szurdok. A szurdok végén balra tudsz kimászni, de nem érdemes, mert itt aztán a tüskés bokrokból is van bőven. Inkább menj vissza az ismert úton. 

Nekem nagyon tetszett a hely, megkapó hangulatú. Mindenképpen javaslom a megtekintését, és állítom, hogy a magyarországi TOP 10 szurdokban benne lenne…

 

A homokkő uralta tájat játékosra, mesebelire formálták a természet erői. A puha kőzet a szél és a víz által könnyen alakítható alapanyag, és rendkívül változatos formákban bukkan fel ezen a környéken, már a hegység legközelebbi sarkában, Nemti község szélén is felfedezhetsz néhány különleges formációt.

A Morgó gödör után, a Mátrával szomszédos Pétervásárai-dombság vidéken kőlánnyal és kősárkánnyal is találkozhatsz, akik talán ugyanazon ősi mese szereplői voltak, talán egymásnak tükörképei. Mit üzenhetnek nekünk? Vajon meg lehet e szelídíteni a sárkányokat? Vagy inkább arra utalnak, hogy idővel minden leányból sárkány válik? A kővé meredt fenevadat és az magányos kisasszonyt mindenesetre nem fedezte fel egyetlen lovag sem: ki tudja, milyen bűbáj tartja őket kőbe zárva, s mikor ereszti őket el a varázslat. Érdemes a személyesen is felkeresni ezeket a különös képződményeket, amelyek látványa mindenképp megér egy környékbeli túrát!

 

A kővé vált leány legendája

 

A Morgó gödör szurdokot követően a parkolóból indul a zöld jelzés, majd zöld háromszöggé válva vezet a csúcsra. De a csúcs előtt légy szemfüles, mert csak egy apró ösvény vezet le balra  a Leány-kőhöz. A lejtő ellenére mégis egy magaslatot kell meghódítanod: a Leány-kő nevű hegy 358 méter magas csúcsa mellett ér véget. A leány alakú képződménnyel akkor fogsz találkozni, mielőtt a hegytetőre felérnél.

Meséje hétköznapiasan mágikus: „Elment az ember a Lyány-kőhöz kaszálni, mer’ van ottan kaszálóhely. Aztán az apjának vitt enni, aztán az úton éhes vót a lyány, hogy megette az ebédet. Azt kérdezte lyányát, ‘nem hoztál ebédet?’. Asszongya, hogy nem. Aszongya ‘Megetted!’. ‘Kőé’ változzak, hogyha megettem!” És lám, így is lett. „Kedves” kis történet, ugye?

 

A naplemente fenevadja a Sárkányszikla

 

Sárkány szikla kilátás

 

Szintén Nemti településén találhatóak még azok az érdekes alakzatú homokkő kúpok is, amiket sárkánysziklának neveznek. A panoráma miatt ajánljuk, hogy töltsd itt a naplementét.

Egyszerűen lehetetlen betelni a látvánnyal, amit a környék nyújt!

A sárkánysziklához Nemtiből úgy kirándulhatsz el, hogy a Kossuth utca 72. száma alatt húzódó régi magtár mögött leparkolsz.

Sárkány szikla parkoló

 

A felfelé vezető terepútra térsz rá. Innen kb. 200 m után már megpillanthatod a Sárkánykövet. Jobbra vezet egy ösvény amin 100 m- t teszel meg ahhoz, hogy lélegzetelállító látványban legyen részed! A Mátrára, és a Kékestetőre is rálátsz innen.

Maga sziklaformáció homokkő, amit sárkány alakúra koptatott az időjárás.

 

Sárkány szikla 3

 

Videót itt találsz a helyről!

Sárkányok és lyeányok, magaslatok és mélységek, szurdokok és hegycsúcsok: ezen a környéken egy percig sem lehet unatkozni! Izgalmasabb, kihívásokkal teli terep, ahol a tapasztalt túrázók is megtalálják a számításaikat.

Amit még érdemes felkeresned a környéken az Ilona- völgyi vízesés, és a kazári riolittufa.

Morgó gödör képei

Sárkány szikla képei

Szabó Dénes

Szabó Dénes

Túraszervező, túravezető

Magyarországon, és külföldön szervezek kalandos, és látványos kirándulásokat olyan helyekre, amelyeket csak kevesen ismernek, de egyszer mindenkinek látnia kell!
Szabó Dénes