A Bachledka lombkorona- ösvény

 

A Bachledka lombkorona ösvény egész évben várja a látogatókat Szlovákiában. A lombkorona- és adrenalinfüggők számára ez a hely garantált bakancslistás program!

 

Bachledka lombkorona ösvény

 

A lombkorona-ösvények koronázatlan királynője

 

Egymás után fedezed fel a hazai lombkorona-ösvényeket? A téli idő után alig várod, hogy újra kiszabadítsd a benned szunnyadó természetjárót? Ha szereted a magasságot, a lélegzetelálló látványt, és a csodás, változatos lombkorona-ösvényeket, de itthon már mindent kimaxoltál, akkor itt az ideje, hogy külföldön is körülnézz.

Használd ki a síszezon utolsó, illetve a tavasz első napjait, és látogass el a lombkorona-ösvények koronázatlan királynőjéhez, a Bachledka tanösvényhez, amely az év folyamán pont most tartogatja neked a legteljesebb élményt! A közelben fekvő sípálya ráadásul azt is garantálja, hogy egy ilyen különleges kirándulás a téli síelés kiegészítő programja legyen, vagy még inkább: ezzel kerüljön fel a pont az i-re az aktív pihenést illetően.

De igazából minden évszakban izgalmas, hiszen a természet mindig más-más arcát mutatja, és a lombkoronák magasságában sétálva olyan dolgokat, állatokat, növényeket is felfedezhetsz, amikre lentről esélyed sem lenne.

Szó szerint egy új nézőpontot kaphatsz, új kapukat nyit az erdő megismeréséhez.

Tanösvény lévén nem csupán megfigyelheted, sokat is tanulsz majd a látottakról, már a legkisebbek számára is remek, játékos oktatóanyagokkal.

 

Megközelítés autóval: Budapest M3-as autópálya – Hatvannál 21. sz. út Salgótarján felé – határátkelés Somoskőújfalunál – 71.sz. út Rimaszombat – 72.sz. út Tiszolc – 531.sz./66.sz út Poprád – Tátralomnic, majd Bachledka Ski&Sun.

Utazás időtartama: 4, 5 óra

Távolság:  396 km

Parkolás: Fizetős. Jó nagy, többszintes parkoló van, de azért ha nyitás körül mész eléggé tele van már.

 

Praktikus információk

 

Ha a gyaloglást kihagynád, és csak a kilátó adta élményeket szeretnéd megélni, felvonóval is feljöhetsz a magasba.

A felvonó jegy retúr: 12 Euro

Felvonó retúr+ lombkorona ösvény felnőtteknek: 22 Euro

 

Remek lehetőség arra, hogy családi kirándulást szervezz ide, kisgyerekkel, és idősebb szüleiddel is meglátogathatjátok a kilátót, kihagyva a kaptatót és visszafelé a lejtőt, vagy fele-fele felivóval, lefelé gyalog.

A gyermekek számára két játszóteret is kialakítottak. Valamint van egy nagyobbaknak való kalandpálya a fákon innen 1 m- re. A lombkorona tanösvény bejárásához pedig kisgyermek hordozót lehet kölcsönözni az ajándékboltban.

A kilátó 9 órakor nyit, záróra pedig

  • októbertől április végéig 16:00 órakor,
  • májustól június végéig és szeptemberben 17:00 órakor,
  • júliusban és augusztusban pedig 18:00 órakor van.

Ha autóval mész, érdemes igazán korán érkezni, mert 10 óra után néha már nagyon nehéz parkolót találni a lombkorona-ösvény közelében. 

 

Áll trambulin és szupercsúszda

 

Szlovákiában, Popradtól 35 km, Zakopane-tól 40 kilométer távolságban, a Pieniny Nemzeti Parkban a Szepesi-Magura gerincén találod ezt a tanösvényt. 24 méter magasságban sétálhatsz a pallókból kiépített ösvényen, amely 1234 méteren át részesít ebben a páratlan élményben. Látható a Bélai-Tátra, a Magas-Tátra a Lomnici-csúccsal, de a lengyel határ menti Pieniny Hegység csúcsait is megcsodálhatod..

De mi az, ami miatt ez többet nyújt, mint egy átlagos lombkorona-ösvény, és megéri kicsengetni érte a 10 eurós belépőt?

Az út közel fele a fenyvesek felett spirálszerűen csavarodik felfelé, még magasabbra, és a végén egy nyolcszögletes, 32 méter magasan álló kilátó tetején egy trambulinhoz hasonló adrenalin háló várja az igazi adrenalinfüggőket. Amin biztonságosan sétálhatsz az ingó hálón. Kisgyermekeknek tilos, mert átférnek a háló lyukain!

Ha pedig van nálad még két euró, amellyel tovább fokoznád az élményt, akkor visszafelé egy 67 méter hosszú spirálcsúszdán keresztül is földet érhetsz, ahelyett, hogy komótosan lecammogsz. A csúszda a téli szezonban nincs nyitva!

A játszótereken kívül van trambulin, bonpálya, és tuning, azaz autógumin csúszás is.

 

A Bachledka körtúra

 

Bachledka felső állomás

Miután felértél a Lanovkával mellette egy wc, és kávézó. Innen belátható a környék a két játszótér, és jobbra a büfétől a játszótér mellett egy ragadozómadár bemutató, ami ha jól emlékszem óránként van. 

Ragadozómadár bemutató

Szilárd bagollyal

 

Jobbra látható a lombkorona tanösvény bejárata, ahol pénztár is van. A körtúra körbe megy a széles pallókon 15 m magasan a fák felett közben bemutatják az élővilágot interaktívan.

 

Bachlodka bejárat

Bachledka térkép

Lombkorona-setany

Intereaktiv1

 

Körbe a kiesés ellen drótháló véd, és a legszebb fotóhelyekre a Nikon fix fotóállványokat szerelt fel.

 

Nikon-allvany

 

Hogy ne legyen unalmas a gyerekeknek sem, így kikerülhető pszichés akadálypályákat is kialakítottak (pl.: mozgó palló, mozgó lépések stb.) Ez szerintem nagyon sokat dob a kilátón!

akadaly1 akadaly2 akadaly3 akadaly4

 

bachledka lombkorona osveny 1

Bachledka lombkorona6

Bachledka lombkorona9

Bachledka lombkoronaosveny2

Bachledka lombkoronaosveny3

Bachledka lombkoronaosveny4

Lombkorona setany 1

 

Körbeérve a végén egy szerpentinszerű út vezet a kilátó toronyba. A tetején egy acélhálót feszítettek ki, hogy kilehessen próbálni milyen a tériszony, és ki a bátor. Ez marha jó ötlet.

 

bachledka kilato

halo alulrol felso halo

A fotózás után lefelé lesétálhatsz a szerpentinen, vagy plussz pénzért (3 Euro) lecsúszdázhatsz 🙂 Itt azért ált. min 15 perc a várakozás.

csuszda

csuszda vege

 

Ha több napos kirándulást szervezel, és síeléssel kötnéd össze az élményt, akkor már 10 000-15 000 forintért kaphatsz szállást a környéken. Magyar nyelvű tájékoztató, és árak itt!