Hova menj kirándulni egy napsütéses hétvégén?

 

Hétágra süt a nap, nem akarsz bekuckózni a négy fal közé, a természet hívó szava arra csábít, hogy kimozdulj végre, ha csak néhány órára is? Kis családdal vagy egyedül, egy belföldi kirándulás bearanyozza a hetedet, vagy hónapodat. Nincs ötleted, hogy merrefelé mozdulj ki? Íme néhány tipp, az ország különböző pontjaira!

 

Zebegény: a Dunakanyar égköve

 

Ha ide indulsz, elég távol leszel Budapest zajától, de nem kerülsz kellemetlenül messze: könnyen megközelítheted akár vonattal is. Zebegény festői falucska a Dunakanyarban, ahol már csak két zseni által megálmodott templombelső miatt is érdemes megállnunk: Kós Károly gyönyörű szecessziós templomában a freskókat Körösfői-Kriesch Aladár tervezte. Az Országzászlóra és a hétlyukú vasúti hídra is érdemes vetni egy pillantást, utóbbi még az 1800-as évek közepén épült. 

Engedd át magad a helyi varázslatnak, andalogj egyet a falucska álomszerű utcácskáin. Térj be egy hűsító fröccsre a falu kiskocsmájába, keresd fel a Dunaparton az ország egyik legfinomabb lángosozóját. Könnyen elérhető innen a Hegyes-tetőn található Julianus-kilátó, vagy a Remete-barlang.

 

Balaton-felvidék:  Szent Balázs templomrom, Szentantalfa

 

A Balaton-felvidék bővelkedik számos rejtett kincsben, természeti csodában a felkapott, közismert helyeken túl is. Irány Szentantalfa környéke, elsősorban a Szent Balázs-templom romjai! A Nivegy-völgy felett sorakozó dombok szőlőültetvényekkel és pincékkel gazdag vidéke az őszi szüret és a tavaszi kikelet környékén is remek kirándulóhely. A torokfájósok védőszentjéről elnevezett ősi romoknál egy gesztenyafa árnyékában élvezheted a panorámát. Heveredj le a fa alatti padra és idézd fel a kiváló költő, Babits Mihály Balázsolás versének sorait. Innen könnyen eljuthatsz a neves Hegyestű tetejére is.

 

A Felső Tisza vidéke: Nyírbátor és a Báthory kastély

 

Egy kis borzongásra vágysz, mindig is izgatott a magyar Drakulaasszony élete? A kora újkor leghírhedtebb családjának ősi fészkébe nyerhetsz betekintést, ha ellátogatsz Nyírbátorra. A meglepően kicsi épület rekonstrukciója legalább olyan hírhedt műértői körökben, mint az asszony, aki miatt felkapottá vált a környék. Az ország egyik legszebb reneszánsz műemlékeként elhíresült várkastély kapcsán vitatott, hogy mennyiben imitáció és mennyiben eredeti. Az erődítmény 2009 óta ad helyet a Báthori Panoptikumnak, 5 jelenetben, 45 életnagyságú, korhű viseletbe öltöztetett figura jeleníti meg a XIV – XVII. század eseményeit, köztük Báthori Erzsébet vesz vérfürdőt a szűz lányok véréből. A Felső-Tisza vidékén járva érdemes kipróbálni valami más lúdbőröztető izgalmat is: a környék a magyarországi vízi turizmus fellegvára. Szállj be egy kajakba vagy kenuba és légy részese egy Tisza-túrának.

 

Ha Bakony akkor Bakonybél

 

Téged is magával ragad a csillagos égbolt? Szabadulj a város fénytelen, szmogos kékjétől és keresd fel a friss levegőt és az éjjel is ragyogó eget. Tölts el egy hétvégét a Bakonyban, ne hagyd ki a környék egyedülálló látványosságait, mint a tési szélmalmokat, a fenyőfői ősfenyvest, vagy az úrkúti őskarsztot. És ha kikirándultad magad, semmiképp ne felejtkezz meg a központi látványosságról: Bakonybél ősi apátságáról és modern csillagdájáról. Itt, ezen a gyönyörű vidéken egybeforr hit és tudomány: egy kis meditációs csend mellett a világűr rejtelmeibe is beavatódhatsz a Pannon Csillagdában, ebben az egyedülálló tudományos ismeretterjesztő központban.

 

 Gerecse vidéke: Pisznice

 

A Duna és a Vértes ölelésében található, elsősorban márványbányáiról ismert hegységünkbe is ellátogathatsz, ha a Carrara, vagy Selmecbánya túl messzinek és túl költségesnek tűnik a bányalátogatáshoz. Arra azonban figyelned kell, hogy hirtelen ötlettől vezényelve nem indulhatsz neki Pisznice kőfejtőjének. Az 1982 óta fokozattan természetvédelmi terület kialakulásában a meleg karsztvizek játszottak szerepet, amit a szépen fejlett kupolás, gömbüstös, gömbfülkés járatok, kalcit- és borsókőkiválások tanúsítanak. Egyes szakaszait cseppkőképződmény is díszíti. Régen jelentős denevérkolónia tanyázott járataiban.

Nem kell napokat utazni, vagy messzire menni, hogy csodákat láss: egy egyszerű, télvégi koratavaszi hétvége is elég arra, hogy elmerülj a természetben, a kultúrában és történelemben!