A 10 m magas, természetes Ilona- völgyi vízesés

 

Ilona völgyi vízesés messzebbről

 

Az Ilona- völgyi vízesés egy csodás szurdokon át közelíthető meg egy laza kirándulással.

 

Utazás:

Autóval 108 km Budapestről. Budapestről M3 autópályán a gyöngyösi leágazásig. Onnan a 3- as úton Gyöngyösig, majd  a 24- es szerpentines úton Mátraháza- Parádsasvár- Parád- Parádfürdő.

Busszal Gyöngyösig, majd onnan Parádfürdőre.

 

Időtartam: Autóval Budapestről 1, 5 óra. A vízesésig oda- vissza 2 óra gyalog a 3 km út.

Babakocsival a túra feléig lehet menni, utána csúszós, meredek az út, gyökerekkel, és kövekkel tarkítva.

 

Megközelítés: Parádfürdőre érve jobb oldalon nagy vásár tér van, itt kell befordulni, át a hídon, és 4 km bbetonúton az erdőben. Jó időben az út szélén áll már a kocsisor az út mellett, itt érdemes leparkolni, bár az út végén meg lehet fordulni.

 

 

 

 

Leírás:

A betonúton a behajtani tilos tábla előtt jobbra találhtó szalonnasütőhely, és a Szent István forrás, melynek különlegessége a szén-dioxidos vize (Csevice kút). A betonút folytatásaként gyalogolsz tovább egyenesen a zöld jelzésen, majd egy mező után átkelsz egy hídon. Ezután kettéválik az út, mi a zöld körön haladsz tovább, ami a vízeséshez visz, de előtte a patakon is át kell kelni a köveken. Egy pados pihenőhely után elkezd emelkedni az út, és sáros lesz. Gyökerek, és fatörzsek közt érsz a kiszélesedett patakmederbe, ahol a köveken mászkálva már látod a vízesést. Valóban impozáns látvány.

 

Ha szeretnéd, akkor a bal oldalon a gyökerekbe kapaszkodva a sziklán feljuthatsz a vízesés tetejére, de vigyázz, mert csúszik!

Ha hosszabb túrát szeretnél, akkor a zöld jelzésbe csatlakozva jobbra a kéken folytatva utad, a szép kilátású Sas- kövön keresztül jutsz fel a Kékes tetőre…

 

Kellemes laza, de igen látványos kirándulástipp! 🙂

 

Alternaítv látnivaló a Cifra istálló, és kocsimúzeum.

 

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”20″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”3″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Diavetítés indítása]” template=”/home/turaotle/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/ngglegacy/view/gallery.php” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

 

 

 

 

Szabó Dénes

Szabó Dénes

Túraszervező, túravezető

Magyarországon, és külföldön szervezek kalandos, és látványos kirándulásokat olyan helyekre, amelyeket csak kevesen ismernek, de egyszer mindenkinek látnia kell!
Szabó Dénes