A 10 m magas, természetes Ilona- völgyi vízesés

 

Ilona völgyi vízesés messzebbről

 

Az Ilona- völgyi vízesés egy csodás szurdokon át közelíthető meg egy laza kirándulással.

 

Utazás:

Autóval 108 km Budapestről. Budapestről M3 autópályán a gyöngyösi leágazásig. Onnan a 3- as úton Gyöngyösig, majd  a 24- es szerpentines úton Mátraháza- Parádsasvár- Parád- Parádfürdő.

Busszal Gyöngyösig, majd onnan Parádfürdőre.

 

Időtartam: Autóval Budapestről 1, 5 óra. A vízesésig oda- vissza 2 óra gyalog a 3 km út.

Babakocsival a túra feléig lehet menni, utána csúszós, meredek az út, gyökerekkel, és kövekkel tarkítva.

 

Megközelítés: Parádfürdőre érve jobb oldalon nagy vásár tér van, itt kell befordulni, át a hídon, és 4 km bbetonúton az erdőben. Jó időben az út szélén áll már a kocsisor az út mellett, itt érdemes leparkolni, bár az út végén meg lehet fordulni.

 

 

 

 

Leírás:

A betonúton a behajtani tilos tábla előtt jobbra találhtó szalonnasütőhely, és a Szent István forrás, melynek különlegessége a szén-dioxidos vize (Csevice kút). A betonút folytatásaként gyalogolsz tovább egyenesen a zöld jelzésen, majd egy mező után átkelsz egy hídon. Ezután kettéválik az út, mi a zöld körön haladsz tovább, ami a vízeséshez visz, de előtte a patakon is át kell kelni a köveken. Egy pados pihenőhely után elkezd emelkedni az út, és sáros lesz. Gyökerek, és fatörzsek közt érsz a kiszélesedett patakmederbe, ahol a köveken mászkálva már látod a vízesést. Valóban impozáns látvány.

 

Ha szeretnéd, akkor a bal oldalon a gyökerekbe kapaszkodva a sziklán feljuthatsz a vízesés tetejére, de vigyázz, mert csúszik!

Ha hosszabb túrát szeretnél, akkor a zöld jelzésbe csatlakozva jobbra a kéken folytatva utad, a szép kilátású Sas- kövön keresztül jutsz fel a Kékes tetőre…

 

Kellemes laza, de igen látványos kirándulástipp! 🙂

 

Alternaítv látnivaló a Cifra istálló, és kocsimúzeum.

 

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”20″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”3″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Diavetítés indítása]” template=”/home/turaotle/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/ngglegacy/view/gallery.php” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

 

 

 

 

Szabó Dénes

Szabó Dénes

Túraszervező, túravezető

Magyarországon, és külföldön szervezek kalandos, és látványos kirándulásokat olyan helyekre, amelyeket csak kevesen ismernek, de egyszer mindenkinek látnia kell!
Szabó Dénes

Legújabb cikkek Szabó Dénestől