Fedezz fel egy egészen új helyet: vár a Zengő kilátó!

 

Zengő kilátó belül

 

A Zengő kilátó a magyarországi kilátók királynője: az impozáns erődítmény július vége óta várja a Kelet-Mecsekbe kirándulókat, vadonatúj látványosságról van tehát szó, amit az elsők között kereshetsz fel.

Több faluból is megközelíthető: Hosszúhetény, Zengővárkony, és Pécsvárad. Nehéz választani, én mégis a Pécsvárad felől javaslom, hiszen innen indul a Babarózsa tanösvény is, ami színesíti az utunkat.

Megközelítés autóval: Budapest M6-os autópálya – 173.sz. kijárat Somberek/Pécsvárad irányába – Pécsvárad

Távolság Budapesttől: 208 km

Utazási idő autóval: 2 óra

Megközelítés tömegközlekedéssel: Budapest Keleti-pu. – Pécs (2 óra 47 perc, Intercity) – Pécs autóbuszállomás – Pécsvárad (25 perc)

Turistaút hossza: 1, 5 óra

Túraút távolsága: 4 km

 

Turistaút Pécsváradról:

A város központjából indul a piros +. Mezőgazdasági területek mentén haladsz, majd emelkedni kezd az út, és beérsz az erdőbe. Meredeken kaptatsz felfelé, majd jobbról becsatlakozik a S sáv. Itt balra fordulunk ée ezen megyünk tovább. Emelkedik, majd elérjük a gerincet, ahol laposodik az út és megpillantjuk a híres Zengő csata egyik állomását egy 1 emeletes kunyhót a Viki pihenőt. Itt meg lehet pihenni, van tűzrakhely, az alsó részen fedett padokkal, a fenti részen pedig éjszakázni, bevakolni lehet. 

 

 

Zengő pihenőház

 

Az út emelkedi tovább, majd elérjük a Zengő csúcsát a tetején egy geodéziai mérőtorony köré épített kilátóval. Pados pihenő is található.

A kilátó közepén álló geodéziai mérőtoronyban régen létrán lehetett feljutni, de 2010- Ben életveszélyessé nyilvánították, és lezárták. Egy remek ötlettől vezérelve megmaradt a torony, és köré építették a közel 163 millió forintos állami támogatás részeként a kilátó vasszerkezetét. A kilátót 2020- van adták át.

 

Zengő kilátó teteje

Kilátás a Zengőről

A kilátótól visszafelé a sárga sávon megyünk le, amerről jöttünk, és ez is levisz Pécsváradra, de kicsit mégis más útvonalon…

 

Lombkoronák fölött

 

A 682 tszf. magasságon a 22 méter magas Zengő kilátó a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet részét képezi, ezen túl Natura 2000 területen, valamint fokozottan védett régészeti lelőhelyen található.

A kivételesen esztétikus, hétemeletes kilátó a lombkorona felé magasodik. Tetejéből akár a horvátországi hegyekig (Papuk-hegység) is el lehet látni, ha tiszta az idő. 

Ha valamiért érdemes idén ősszel újra ellátogatnod erre a vidékre, hát ez a vadiúj kilátó biztosan az. De ezen felül a környék számos lehetőséget nyújt: csodás természeti képződmények, lélegzetelállító panorámák, gazdag épített-kulturális örökség, megelevenedő népi hagyományok, valamint pazar gasztronómiai élmények várják a Kelet-Mecsek turistáit. 

Itt található a zengői- vár maradványa is…

 

Zengői vár

 

A hegyen a toronyházak magasságát elérő, esztétikailag a tájba illeszkedő varázslatos építményhez a hegy lábánál összefutó turistavonalak közös pontjából rövid, ámde meredek út vezet. Mielőtt (vagy miután) meghódítanád a Zengőt, érdemes felfedezned a környéket. Számos remek kiindulópont, illetve környékbeli látnivaló kínálkozik, hogy teljessé tedd az élményt. És mivel a Kelet-Mecsek bőven hordoz magában felfedeznivaló helyeket, érdemes akár egy egész hétvégés programban gondolkodnod.

A Zengőhöz népmondák, legendák, népszokások sora kötődik. Nevét a népmonda azzal magyarázza, hogy a hegy zúgását a belsejében rekedt kincskeresők kiabálása okozza, mások szerint a hegy erdein és völgyein zenélő szél hangja lehet a név eredete.

2003- ban az állam egy Nato lokátort akart ide telepíteni, de ezt a helyiek szerveződése a Civilek a Zengőért Mozgalom, és a Greenpeace környezetvédelmi szervezet megakadályozta. Mindenki meglepődött, mikor kitűzték a helyet a Lokátor létesítésére, hiszen természetvédelmi terület, és Natura200 terület is. Valamint a fokozottan védett Bánáti Babarózsa feltalálási helye. A világ Bánáti babarózsáinak 90%- a itt él! Tavasszal virágzik.

 

IMG 20210804 120418

 

Több megmozdulás is volt ennek megakadályozására. Magam is aktív résztvevője voltam. A legismertebb a geodéziai mérőtorony környékén zajlott Zengői csata, ahol az építtető cég által felbérelt biztonsági emberekkel alakult ki dulakodás a helyiekkel, és a Greenpeace aktivistáival. A biztonságiak el szerettek volna távolítani minket, és a helyieket, hogy megkezdhessék a fakivágást, de ezt sikeresen megakadályoztuk. Voltak még kisebb próbálkozások, de végül az állam elállt a tervétől. Erről készült egy könyv is Vay Márton szerkesztésében.

 

IMG 20210804 120413

 

Látnivalók a környéken

 

Hosszúhetényből (sárga háromszög) és Pécsváradról (sárga jelzés) is turistaút vezet a 682 méteres csúcsra. Igen rövid távon számíts jelentős szintemelkedésre. Ha Hosszúhetényt választod a túra hossza 3,7km és nagyjából 1,5 óra alatt érhetsz fel a hegy tetejére.

Tudtad, hogy már a XIX. században is emeltek itt egy kilátót? Az idén átadott acélszerkezetű torony körbe öleli a helyén álló geodéziai mérőtornyot. 

Fedezd fel a környéket is: Hosszúhetényben érdemes időt szánni a magyar-sváb örökséget bemutató tájházra, és az autentikusan berendezett borbélyműhely felkeresésére. A faluhoz közel található az egyetlen utcából álló Püspökszentlászló, ahol régi, sváb parasztházak mellett a barokk püspöki kastélyt és a hozzá tartozó arborétumot is megtekintheted.

A környék egy különleges növényfajról híres: a bánáti bazsarózsáról, melyről azt érdemes tudni, hogy a világ teljes állományának 90%-a itt él. 

Ha végül Pécsváradot választod, akkor a helyi bencés apátságot és várat érdemes még felkeresned, melyeknek több, mint ezeréves múltja van.

A hegy másik oldalán Mecseknádasdról is útnak indulhatsz, ahol a svábok kulturális hagyományait felidéző tájházat és a középkori templomromot, a Schlossberget fedezheted fel.

És hogy innen hogy hódíthatod meg a Zengőt? A településtől nyugatra indulva haladj el a romok mellett, amelyről úgy tartja a legenda, hogy maga Attila hun király emeltette Réka nevű feleségének. Néhány száz méterre Óbánya házai közt sajátos miliő élménye vár.

Ha pedig a kilátót és 112 lépcsőfokát már kipipáltad, innen számos más túralehetőség is van, felkeresheted például a Ferde vízesést, vagy a Zsongor- kő kilátó pontot a Babás szerkövekkel.

Irány a Mecsek, tölts el itt egy kellemes hosszú hétvégét, és fedezd fel Magyarország vadonatúj ékességét, a Zengő-kilátót!