Tamásfalvi-kilátó

 

Ha a Tamásfalvi-kilátót keresed fel, érinteni fogod a Hernád áttörését, bejárhatod a Menedékkő-szurdokot, vízesésekben és romokban gyönyörködhetsz és izgalmakban sem lesz hiány. Gyere velünk egy virtuális túrára!

 

Megközelítés:

Két útvonalat is követhetsz autóval, időben körülbelül ugyanannyi, de a megtett kilométer között bizony nagy a különbség.

  1. Budapest M3-as autópálya – Hatvannál a 21.sz. út felé Salgótarján irányába –Somoskőújfalu – határ – 71.sz. út Losonc – 16.sz. út (E58) Rimaszombat –72.sz útra Poprád irányába, de Szepesvéghelynél rátérni a 3069.sz. útra Savnik felé – Lándzsásötfalu – Szepesjánosfalva – Csütörtökhely – Szepessümeg –Slovenského raja irányába – Čingov (parkovisko = parkolóhely), 271km és 4 órás útvonal
  2. Budapest M3-as autópálya – Miskolc – 151.sz. kijárat Miskolc/Szlovákia – M30 Kassa – E50 Eperjes – Csütörtökhely – 18.sz. út – Szepessümeg – Slovenského raja – Čingov parkovisko, 372km, 3 óra 54 perc

 

Túrázz a Szlovák Paradicsomban!

 

A Szlovák Paradicsom számos remek kirándulási lehetőséget biztosít a szurdokok szerelmeseinek, akik valóban a Földi Paradicsomban érezhetik magukat, ha erre a vidékre látogatnak. Megszállni a Podlesoki kempinget javaslom.

Ha a Rám-szakadékot, már meghódítottad, és nem is bizonyult nehéz feladatnak, akkor ideje szintet lépni! Akár egy hetet is érdemes eltölteni a környéken a Magas-Tátra változatos túraútvonalainak felfedezésével. A pompázó, őszi napsütésben az ezerszínű erdő lélegzetelállító látvány, akárcsak tavasszal a virágzó fák, a virágba boruló környék illat- és színkavalkádja.

Ha határon túlra vágysz, de érdekel a magyar történelem, olyan vidékre szeretnél utazni, amely egykor magyar föld volt, és a magyar kultúra és hagyomány jegyeit még ma is magán viseli, akkor irány a Felvidék!

Sokféle túra indul a Hernád áttörés mentén, így akár egy hetet is el lehet itt tölteni.

 

Tamásfalvi-kilátó – egy túra egy napra

 

A körtúra, amely magában foglalja a Tamásfalvi-kilátót, egy olyan egész napos programot jelent, amely 14,4 kilométeren át folyamatos és változatos meglepetéseket és látnivalókat biztosít. Az autódat hagyd a Csingó (Čingov) nevű település melletti parkolóban (5 EUR/nap), túrabakancsra fel, és irány a szurdok!

Tamasfalvi kilátó Cingov parkoló

 

Ahogy eléred a hegy irányában az első büfét, menj át a hídon és kövesd jobbra a kék jelzést. 2 km után Bieli botoknál ismét átkelünk egy hídon a Hernádon. Itt választhatunk, mi a zöld jelzésen eltávolodunk a folyótól és meredeken felfelé indulunk a kilátóhoz, de alternatívaként a kék jelzést követve e folyó mentén eléred a Menedékkő-szurdokot (Klastorsca Rokklina), fel a kéken egy komolyabb, kaptatós útszakaszra számíthatsz, meredek létrákkal, de megéri erre menni, mert 7 vízesés van a közel 1, 5 km-es szakaszon. A kivezető ösvény mellett, a menedékház előtt balra fordulva pedig a természetbe oltott történelmi emlékhely festői szépségű, romantikus hangulatú látványban részesít: a természeti csodák mellett itt a 13. századi karthauzi rend egykori kolostorának romjaiban gyönyörködhetsz. Ezt követően térj vissza az ösvényre, menj a zöld jelzésen.

 

Mikor felérünk a fennsíkra, ott egy kis fa bodegában egy nemzeti parkos őr ül. Hogy mi célból azt nem tudom. Pár sziklakibúvást letudva elérjük a Tamasfalvi kilátót ((Tomášovsky vyhlad). Ez nem más, mint egy nagy sziklaperem. Sokan fotózkodnak itt, és sokszor meghűl benned a vér, mennyire a szélére merészkednek egy selfiért. Maga a sziklafal itt 40 m magas 

Tovább a sárga jelzésen mész szintben, majd lefelé. Eléred a régi cingovi kempinget. Ez jelenleg nem üzemel, és láthatóan új házakat építenek. 

 

Cingov épülő kemping

 

Cingov kemping új házakkal

A réten átvágva lefelé eléred az étteremet a hídnál, innen már csak a betonon a kocsiparkolóig mész. Útba ejtve a gyerek Cingov via ferratát.

 

Fontos felszerelés a megfelelő, bokát jól tartó, nem csúszós lábbeli, és a túrabot is jól jöhet, de legyen összecsukható, hogy a mászós szakaszokon a hátizsákodhoz tudd erősíteni!