Kishartyán, kőlyuk oldal: mesebirodalom Nógrád szívében

 

Mit szólnál ahhoz, ha a felvidéki hegyek lábainál olyan lankás vidéken bóklásznál egy napon át, ahol egykor mindent ellepett a tenger? Bizony bejárhatod az alját! Gondolatban repülj vissza néhány millió évvel ezelőttre, és képzeld el, hogy a tengerfenéken mászkálsz, és képes vagy arra is, hogy a víz alatt lélegzel! Kirándulj Kishartyánba, fedezd fel az ezerszínű Nógrád megye rejtett kincseit, mint a kishartyáni Kőlyuk oldal!

Kishartyáni kőlyuk oldal kisszobából

 

Utazás autóval: Budapest- M3- Hatvan- 21- út Salgótarján fele- Salgótarján előtt Zagyvapálfalvában balra 22- es út- Kishartyán- Dózsa útnál balra- Római Katolikus templom után balra

Tömegközlekedés: Vonattal Salgótarjánba, onnan autóbusszal lehet a faluba eljutni.

 

Utazás távolsága Budapesttől: 110 km

Utazás ideje: 1 óra 23 perc

 

Kirándulás időtartama: kb. 1 óra

 

Babakocsival nem járható!

 

Megközelítése: A Római Katolikus templom után balra fordulva egy földes úton egyenesen nekimegyünk egy tanyának. Itt a kaputól balra tudunk leparkolni, majd jobbra az autóutat követve gyaloglunk kb. 500 m- t a tanyát elhagyva, az útról megpillantjuk a sziklafalat, és a sziklaüreget. Kis fapados pihenő van kialakítva tájékoztató táblával.

 

Kishartyáni kőlyuk oldal parkoló

 

Ősi Horka nemzetsége: egy falu, amelynek történelme a Honfoglalás korába nyúlik vissza

 

Mielőtt bevetnéd magad a természet lágy ölébe, érdemes egy rövid látogatást tenned Kishartyánban. Sétálj egyet a Cserhát legészakibb csücskében található településen, amely nevében őrzi honfoglalás kori eredetét: a falu néveredete az ősi Horka személynévhez köthető.

Ha lehetőséged nyílik rá, érdemes bekukkantanod az 1712-ben épült római katolikus templomba is. Az oldalvölgy kis nyúlványán álló templom gótikus, királyfejeket ábrázoló gyámkövei, ablakai figyelemreméltóak. Keresd fel Bay Ferenc síremlékét a templom melletti dombon és látogass el a faluközpont meghatározó elemének számító harangtornyhoz is!

 

Séta a tengerfenéken

 

Ha elértél Kishartyánban a harangtoronyhoz, akkor az épülettel szemben különös képződmény körvonalaira figyelhetsz fel: a házak felett lekopott domboldal, vagyis egy homokkő pad található mely tulajdonképpen közel 30 millió éves tengeri oligocén üledék. Bizony, a szemed előtt tárul fel egy ésszel szinte felfoghatatlanul régi világ: indulj el egy úton, és fedezd fel a környéket. Itt érzékelhetővé, tapinthatóvá és láthatóvá válik a Föld történetének egy olyan korszaka, amelyet eddig csak természetfilmekben, számítógépes technikákkal megoldott installációk által ismerhettél meg. Járj nyitott szemmel, és repülj vissza azokba az időkbe, amikor az ember még csak kósza gondolat sem volt a világmindenségben:)

 

Kisharytáni Kőlyuk oldal homokkő fal

 

Hasonló földtani képződményért nem kell messzire menned, csak a szomszédba: mindenképpen sétálj el a falu déli irányában található oldalvölgyben lévő kőlyuk- oldalhoz.

A kőzet alsó része kemény, sötétebb színű, míg a felső egyharmada már világosabb, lazább szerkezetű, melyben, ha nyitott szemmel jársz, cápafogakra is bukkanhatsz. A közel 300 méter hosszú és 30-40 m magas kőzetfal legmeredekebb részén található üreg egy lazább üledék kimosásával keletkezett, melyet mesterségesen mélyítettek tovább.

A több emelet magasságú homokkő fal ürege a monda szerint egykor emberek lakóhelyéül szolgált: az ország több helyszínén is találhatóak barlanglakások, melyek ehhez hasonlóan szolgáltak remeték lakóhelyéül, illetve a török időkben a keresztény lakosság búvóhelyéül.

 

A kishartyáni Kőlyuk oldal barlangja

 

 

Kishartyáni kőlyuk oldal pihenő

 

A területet aktív villanypásztor védi, így az azon lévő kapukat használd! A pihenőhelytől felfelé indulj, majd a villanypásztor visszaakasztása után az ösvény meredeken emelkedik a kőfalig. A barlangot a kőfalon mélyített lépcsőkön tudod elérni. Ami igen magas lépcsőfokokból áll. Bal oldalt korlát segíti a feljutást. Több kisebb pihenőhely is be van iktatva, majd felérsz a barlangba, ahonnan gyönyörű a kilátás is.

A természetes sziklaereszt később az ember vájta ki, mintegy 130 köbméter anyagot termeltek ki innen. A barlang összhossza 22 m. Ez egy 6 X 5 m alapterületű előtérből,és 3 teremből áll. Az előtér szolgált tűzrakóhelynek is. A legnagyobb terme 6 m hosszú 2 m széles hálóterem ablakkal. A másik terem 5 m hosszú 1, 5 m széles raktárként funkcionált. A középső  terem előszoba volt.

A barlang védett természeti érték, a Bükki Nemzeti Park része, így vigyázz rá Te is!

 

Kishartyáni kőlyuk oldal kisszoba

 

Varázslatos élővilág  vár rád!

 

A kőlyuk körül fekvő kb. 12 hektáros területen számos védett növény- és állatfajt figyelhetsz meg.

Megtalálhatod például itt a fekete kökörcsint, a kakukkfüvet, a nagyfoltú hangyaboglárkát is. Gyönyörködhetsz a szitakötőkben, ugyanis itt a lápi acsa és a kipusztulás szélén álló, piros szitakötő is megél.

Elrebbenhet szemeid előtt a nagy rókalepke, vagy a távolban láthatod szállni a madarakat: tövisszúró gébiccsel, a sárgarigóval és a kakukkal is találkozhatsz.

A homokköves oldal aljában jelenleg állattartó telep töri meg a természetes közeg csendjét. A tereprendezés következtében kialakult mesterséges homokfalba 1 pár fokozottan védett gyurgyalag is fészkel.

A napsütötte homokkőfalak látványában közelebb is elidőzhetsz: szinte biztos, hogy így feltűnik előtted a zöld és a fürge gyík: lehet, hogy csak egy pillanatra suhan egyik repedésből a másikba, de ha napsütéses idő van, akkor boldogan sütkérezik a peremen.

 

Még egy tipp

 

Ha van egy kis időd még, és kiegészítenéd a kirándulást, akkor nézd meg a Morgó gödört, a Sárkány sziklával, a Szilváskő bazaltorgonáit, az Ipolytarnóci ősmaradványokat, vagy a Kazári riolittufát!

 

Kellemes kirándulást kívánok!