A váci ártéri tanösvény a nyugalom szigete

 

Néha nehéz olyan programokat találni, amire az egész család el tud menni, és ami mindenkit érdekel. Főleg, ha túrázásról van szó: a kisebbek nem tudják megmászni a legmagasabb és legizgalmasabb szurdokokat. Viszont a váci ártéri tanösvény egy olyan hely, ami a család minden tagja számára járható és iszonyatosan izgalmas is!

 

Váci ártéri tanösvény vége

 

Megközelítés: Autóval Budapestről az M2 úton, majd Vác előtt letérés a 2- es útra, majd a MOL benzinkútnál balra a Diadal téren a sorompóig kell menni, itt található az utolsó ház. Az autóval itt lehet parkolni.

Az úton egyenesen haladva gyalog jobb oldalt a rét, bal oldalt a Gombás patakot követve. A 2. hídon balra átmegyünk 200 m után  apatakon, majd balra egy esőbeálló, jobbra be egy ösvény indul. Ez a váci ártéri tanösvény bejárata.

 

Távolság: 36 km

 

Utazási idő: Budapestről 45 perc

Időtartam: Fél- egy óra

A tanösvény hossza: 510 m

 

Kialakulása: 

A váci Dunapart feltöltése után erre vágott magának utat a Gombás patak, mely kialakította.

A z egyetlen vizi tanösvény, ahol a Duna élővilága az eredeti állapotában figyelhető meg utcai ruhában.

 

Története:

 

A Göncöl Alapítvány hozta létre a tanösvényt 1993- 1994- ben Nagy Gábor építész tervei alapján, majd mivel az áradó Duna időről időre megrongálja a tanösvényt (ilyenkor egyes részei víz alatt is vannak) helyreállítják önkéntesek segítségével. Így történt ez 2002, és 2006- ban is amikor helyi vállalatok, civil szervezetek, és a Greenpeace önkéntesei segítségével több hónapos munka után újjáépült. Átfolyót vágtak a morotvák között, hogy leengedjék a hordalékot. Vesszőfonatos gáttal erősítették meg a bejárati szakaszt.

így Ezúton is köszönöm Tömöri Balázsnak, hogy részese lehettem ennek a munkának!

Több helyen pihenőstégek lettek kialakítva, ahol a padokon lehet romantikázni…

 

Évente kb. 40. 000 emeber keresi fel…

 

Miért érdemes meglátogatni a váci ártéri tanösvényt?

 

Váci ártéri tanösvény főbejárat

 

Mert rövid, érdekes, és kicsiknek, nagyoknak egyaránt  egy kellemes délutáni programot jelenthet – de igény szerint ki is bővíthetitek egész napossá. Ennyi elég:)?

 

Vácon belül, a dunaparti sétány mellett le is lehet tenni az autót, és onnan egy rövid séta után már el is ér az ember a bejárathoz. Ez a tanösvény azért is különleges, mert az árterek ritkán megfigyelhető, és nehezen megközelíthető világába lehet betekintést nyerni.

Az úton végig cölöpökön álló, fapallós hidakat építettek ki, hogy megkönnyítsék a közlekedést. Korlát csak az egyik oldalon van, úgyhogy a gyerekekre jobb odafigyelni! Főleg, ha nem szeretnéd, hogy jó sarasan üljön majd be a kocsiba hazafelé… Kicsikkel már nyugodtan nekiindulhattok, de babakocsival nem ajánlom, mert hiányzik pár deszka a járószintről.

 

A tanösvény viszonylag rövid 510 m, cserébe annál több a látnivaló. Végig az ösvény mentén információs képek vannak kifüggesztve a fákra, amelyek a helyi élővilágot mutatják be. Élnek itt zöld varangyok és zöld levelibékák, vízisiklók, kockás siklók, tőkésrécék és még megannyi más állat, és ha szerencsétek van, sokat meg is pillanthattok!

Néha a vidra is megfordul, ennek nyomai is láthatók!

Azt azért hozzá kell tenni, hogy ha nyáron látogat el ide az ember, az egyik leginkább észrevehető élőlény, amivel tutira találkozni fogsz, az a szúnyog:) Mégiscsak egy kissé mocsaras ártéri területről van szó, nádasokkal, állóvízzel, úgyhogy a szúnyogok jelenléte sajnos kikerülhetetlen. Ezért nem árt esetleg a túra előtt egy adag szúnyogriasztó sprayt magatokra fújni, nehogy csak a vakarászás emléke maradjon meg ebből a szép kirándulásból!

 

A váci ártéri tanösvény szakvezetéssel is látogatható, ennek díja 400 Ft/ fő. A Göncöl alapítvánnyal kell egyeztetni goncol@goncol.hu, vagy 06 20 7727970

Váci ártéri tanösvény pallókon

 

Merre induljatok az ösvény után?

 

Az ösvényt végigjárva érdemes megkerülni a Ligeti-tavat is, ami egy csendes kis horgásztó. Itt már nem lesz annyi érdekesség, mint az ösvényen, viszont cserébe nagyon szép látványt nyújt a tavacska, főleg napsütésben. A könnyed séta után egy pihenőhely is várja a kirándulókat, ahol piknikezhettek egyet a magatokkal hozott elemózsiából, és még egy picit tovább szemlélhetitek az ártéri vidék lenyűgöző látványát. 

Ha pedig még mindig van kedvetek sétálgatni, akkor Vácon belül is érdemes körülnézni, hiszen ez a város is tartogat magában számos látnivalót a Duna-parttól kezdve I. Géza szobrán át a Váci Apátságig. 

Ha egy kellemes, és látnivalókkal teli délutánt szeretnél eltölteni a szabadban a családoddal vagy a barátaiddal, akkor a Váci Ártéri Tanösvény remek választás.

Van itt minden: izgalmas növények, állatok, mocsarak, horgásztó és még a Duna is. Az biztos, hogy a család egyik tagja sem fog unatkozni!

 

Képek:

Szabó Dénes

Szabó Dénes

Túraszervező, túravezető

Magyarországon, és külföldön szervezek kalandos, és látványos kirándulásokat olyan helyekre, amelyeket csak kevesen ismernek, de egyszer mindenkinek látnia kell!
Szabó Dénes

Legújabb cikkek Szabó Dénestől