A váci ártéri tanösvény a nyugalom szigete

 

Néha nehéz olyan programokat találni, amire az egész család el tud menni, és ami mindenkit érdekel. Főleg, ha túrázásról van szó: a kisebbek nem tudják megmászni a legmagasabb és legizgalmasabb szurdokokat. Viszont a váci ártéri tanösvény egy olyan hely, ami a család minden tagja számára járható és iszonyatosan izgalmas is!

 

Váci ártéri tanösvény vége

 

Megközelítés: Autóval Budapestről az M2 úton, majd Vác előtt letérés a 2- es útra, majd a MOL benzinkútnál balra a Diadal téren a sorompóig kell menni, itt található az utolsó ház. Az autóval itt lehet parkolni.

Az úton egyenesen haladva gyalog jobb oldalt a rét, bal oldalt a Gombás patakot követve. A 2. hídon balra átmegyünk 200 m után  apatakon, majd balra egy esőbeálló, jobbra be egy ösvény indul. Ez a váci ártéri tanösvény bejárata.

 

Távolság: 36 km

 

Utazási idő: Budapestről 45 perc

Időtartam: Fél- egy óra

A tanösvény hossza: 510 m

 

Figyelem! Hivatalosan a tanösvény balesetveszély miatt lezárva! 

Személyes véleményem, hogy kellő odafigyeléssel a pallóhiányokra, és a mozgó korlátokra járható…

 

Kialakulása: 

A váci Dunapart feltöltése után erre vágott magának utat a Gombás patak, mely kialakította.

A z egyetlen vizi tanösvény, ahol a Duna élővilága az eredeti állapotában figyelhető meg utcai ruhában.

 

Története:

 

A Göncöl Alapítvány hozta létre a tanösvényt 1993- 1994- ben Nagy Gábor építész tervei alapján, majd mivel az áradó Duna időről időre megrongálja a tanösvényt (ilyenkor egyes részei víz alatt is vannak) helyreállítják önkéntesek segítségével. Így történt ez 2002, és 2006- ban is amikor helyi vállalatok, civil szervezetek, és a Greenpeace önkéntesei segítségével több hónapos munka után újjáépült. Átfolyót vágtak a morotvák között, hogy leengedjék a hordalékot. Vesszőfonatos gáttal erősítették meg a bejárati szakaszt.

így Ezúton is köszönöm Tömöri Balázsnak, hogy részese lehettem ennek a munkának!

Több helyen pihenőstégek lettek kialakítva, ahol a padokon lehet romantikázni…

 

Évente kb. 40. 000 emeber keresi fel…

 

Miért érdemes meglátogatni a váci ártéri tanösvényt?

 

Váci ártéri tanösvény főbejárat

 

Mert rövid, érdekes, és kicsiknek, nagyoknak egyaránt  egy kellemes délutáni programot jelenthet – de igény szerint ki is bővíthetitek egész napossá. Ennyi elég:)?

 

Vácon belül, a dunaparti sétány mellett le is lehet tenni az autót, és onnan egy rövid séta után már el is ér az ember a bejárathoz. Ez a tanösvény azért is különleges, mert az árterek ritkán megfigyelhető, és nehezen megközelíthető világába lehet betekintést nyerni.

Az úton végig cölöpökön álló, fapallós hidakat építettek ki, hogy megkönnyítsék a közlekedést. Korlát csak az egyik oldalon van, úgyhogy a gyerekekre jobb odafigyelni! Főleg, ha nem szeretnéd, hogy jó sarasan üljön majd be a kocsiba hazafelé… Kicsikkel már nyugodtan nekiindulhattok, de babakocsival nem ajánlom, mert hiányzik pár deszka a járószintről.

 

A tanösvény viszonylag rövid 510 m, cserébe annál több a látnivaló. Végig az ösvény mentén információs képek vannak kifüggesztve a fákra, amelyek a helyi élővilágot mutatják be. Élnek itt zöld varangyok és zöld levelibékák, vízisiklók, kockás siklók, tőkésrécék és még megannyi más állat, és ha szerencsétek van, sokat meg is pillanthattok!

Néha a vidra is megfordul, ennek nyomai is láthatók!

Azt azért hozzá kell tenni, hogy ha nyáron látogat el ide az ember, az egyik leginkább észrevehető élőlény, amivel tutira találkozni fogsz, az a szúnyog:) Mégiscsak egy kissé mocsaras ártéri területről van szó, nádasokkal, állóvízzel, úgyhogy a szúnyogok jelenléte sajnos kikerülhetetlen. Ezért nem árt esetleg a túra előtt egy adag szúnyogriasztó sprayt magatokra fújni, nehogy csak a vakarászás emléke maradjon meg ebből a szép kirándulásból!

 

A váci ártéri tanösvény szakvezetéssel is látogatható, ennek díja 400 Ft/ fő. A Göncöl alapítvánnyal kell egyeztetni goncol@goncol.hu, vagy 06 20 7727970

 

Váci ártéri tanösvény pallókon

 

Merre induljatok az ösvény után?

 

Az ösvényt végigjárva érdemes megkerülni a Ligeti-tavat is, ami egy csendes kis horgásztó. Itt már nem lesz annyi érdekesség, mint az ösvényen, viszont cserébe nagyon szép látványt nyújt a tavacska, főleg napsütésben. A könnyed séta után egy pihenőhely is várja a kirándulókat, ahol piknikezhettek egyet a magatokkal hozott elemózsiából, és még egy picit tovább szemlélhetitek az ártéri vidék lenyűgöző látványát. 

Ha pedig még mindig van kedvetek sétálgatni, akkor Vácon belül is érdemes körülnézni, hiszen ez a város is tartogat magában számos látnivalót a Duna-parttól kezdve I. Géza szobrán át a Váci Apátságig. 

Ha egy kellemes, és látnivalókkal teli délutánt szeretnél eltölteni a szabadban a családoddal vagy a barátaiddal, akkor a Váci Ártéri Tanösvény remek választás.

Van itt minden: izgalmas növények, állatok, mocsarak, horgásztó és még a Duna is. Az biztos, hogy a család egyik tagja sem fog unatkozni!

 

Képek:

Legújabb cikkek Szabó Dénestől (see all)