Bakonyi kirándulástipp: a Cuha szurdok!

 

Szeretnél kiszakadni a hétköznapok szürkeségéből, és van végre egy szabad napod? Távol kerülnél a város zajától és egy igazi mesebeli birodalomra vágysz, a természet lágy ölén? Akkor látogass el a Cuha szurdokba!

 

Völgyhidakon át a Bakony szívébe

 

A Bakony szívében rejlő, különleges természeti adottságokkal rendelkező Cuha völgyét gépkocsival és vasúttal is megközelítheted. Az 1896-ban megnyitott, mára már műemlékvédelem alá helyezett, a Cuha-patak menti szurdok a millenniumi vasút által a környék nagyobb városaitól (Győr, Pápa, Zirc) könnyen elérhető. Ez a lehetőség a Porva-Csesznek és Vinye települések között, 3 alagúton és 2 völgyhídon áthaladva magát az utazást is igazán élményszerűvé, romantikussá teszi.

 

A völgy, akár egy kalandpálya

 

A Cuha-völgye valóban varázslatos kirándulási helyszín, amelyet érdemes akár családdal együtt is felfedezned, mert a völgy rövidebb szakaszai is tartogatnak kellemes meglepetéseket, a terep pedig egyes helyeken nemcsak gyerek-, hanem babakocsibarát is. 

Ha mégis a nagyobb túrára vállalkozol érdemes arra is készülnöd, hogy nem feltétlenül úszod meg szárazon. A völgyben tovarohanó Cuha patak ugyanis a szláv eredetű nevében hordozza csak magában a szárazságot. Egy hosszabb túra esetében gyakran köveken, kidőlt fatörzseken egyensúlyozva kell majd újra és újra átkelned a kanyargós, tovarohanó vízen. Az útvonal nem balesetveszélyes, de jobban jársz, ha egyenesen gumicsizmában vagy vízálló túracipőben indulsz útnak. Az út során végig egy természetfaragta kalandpályán érezheted magadat, amíg végigjárod a szurdokot.

 

A természet kincsei – a barlangok romantikája

 

A közel 17 km hosszú, egész évben ingyenesen látogatható tanösvényen több barlangot is felfedezhetsz, a P, S, Z jelzéseket követve bebarangolhatod a környéket. A vinyei vasútállomásról könnyen lejuthatsz a Kőpince-forráshoz és az egyik leghíresebb, Zsivány nevű barlanghoz, melyet a hírhedt bakonyi betyár után Savanyó Jóska-vagy Betyárpamlag barlangként is emlegetnek. A barlang feletti sziklaperem tetejére való felkapaszkodást viszont csak akkor ajánljuk, ha gyakorlott túrázó vagy! A patak túlpartján egy meredekebb kapaszkodón át a Remete-barlangba is eljuthatsz, amely attól igazán különleges, hogy a tetején nyílik egy kürtő. 

A P jelzésű útvonalon haladva több, patakon történő átkelésre is számítanod kell. Utad során a sziklafalakba vájt kisebb-nagyobb barlangok, a viadukt, és a milleniumi emlékmű magasodik majd a fejed felé. Élvezd a csendet, figyeld a madárcsicsergést. Ez a túraútvonal lehetővé teszi, hogy egy másfajta szemszögből is átélhesd a vasúti útvonal nyújtotta élményt: a végén kilyukadsz Porva-Csesznek vasútállomás épületéhez.

Ha hosszabb völgybéli tartózkodásra vágysz, érdemes innen az S+ jelzésen tovább haladni, de fel kell készülni arra, hogy egy meredekebb, megerőltető szakasz árán juthatsz csak fel a Kopasz-hegyre.  Miután meghódítottad a hegycsúcsot, a csodás panorámában gyönyörködve itt az ideje egy könnyed pikniknek. A hegyet elhagyva, tisztásokon átvágva a Hódos ér mentén kellemes levezető következik, könnyedebb tereppel. Innen már kényelmesen, a fenyőfői országúton át eljuthatsz a vinyei vasúti megállóig.

 

Érdemes úgy készülnöd, hogy a völgyben az átlagosnál hűvösebb van. Jó idő esetén is legyen nálad egy pulcsi, és ne feledkezz meg egy termosz meleg teáról vagy kávéról sem.

 

Bakonyi Lángos Vinyén

 

Ha kedved támadna egy kis gasztrokülönlegességhez, tegyél itt egy rövid kitérőt az állomás melletti büféhez. Nem fogod megbánni, ha kipróbálod a tönkölybúzás lángost medvehagymás tejföllel. Egy hosszabb túra után jól eshet majd mellé egy pohár sör is – persze csak ha nem vezetsz:)

Fedezd fel a Cuha völgy varázslatos világát, ami kikapcsol és ellazít. Mindenkinek jót tenne itt egy nap ebben a rohanó világban. Kerekedj fel a nagy kalandra!

Legújabb cikkek Szabó Dénestől (see all)