Dévényi Antal kilátó

 

Valahol a Pilisben megbújik egy olyan építmény, amelyet egy társasjáték ihletett. A panoráma csodás, az út könnyű, a hely több útvonalon is megközelíthető, és még bográcsolni is lehet. Bemutatjuk a Dévényi Antal kilátót!

 

Megközelítés:

 

Megközelítés autóval: Budapest 10-es sz. út – Piliscsaba, vasútállomás

Távolság Budapesttől: 25km

Utazási idő: 47 perc

Megközelítés tömegközlekedéssel:

  • vonat – Budapest Nyugati-pu. (Esztergom) – Piliscsaba Klotildliget vasútállomás, 42 perc
  • volánbusz – Budapest, Árpád-híd volánbusz végállomás (Esztergom) – Piliscsaba, Kopár Csárda, 34 perc

 

Túra távja: 4  km

Túra ideje: 1,5 óra

Szintkülönbség: 140 m

Kisgyerekkel is járható.

 

A Dévényi Antal kilátó Piliscsaba határán fekszik, vagyis pontosítva: a 447 méter magas Nagy-Kopasz-hegy tetején áll, a maga 11,5 méter magasságával 2015 óta. Szerencsére a megközelítése, valamint a lépcsőfokok megmászása egyaránt családbarát, szóval, ha szeretitek a természetet, és kimozdulnátok egy kicsit, költsetek el egy uzsonnát a Dévényi Antal kilátónál!

 

A kilátó története

 

Dévényi Antal 1955-tól a Pilisi Állami Erdőgazdaság Piliscsabai Erdészetének erdészetvezetője volt, később ezt a pozícióját az erdőgazdaság utódjánál, a Pilisi Parkerdőgazdaságnál is megtartotta egészen 1982-ig. Időközben az Országos Erdészeti Egyesület 1957-ben Bedő-Albert díjjal tüntette ki kiemelkedő munkásságáért. Az ő nevéhez fűződik a kopárfásítás kifejezés, hiszen neki köszönhetjük a pilisvörösvári 1000 hektáros kopárokon kialakított, mára gyönyörű, sűrű fenyőállományt.

A Dévényi Antal kilátót a méltán népszerű, mára már alapszintűnek számító Jenga társasjáték alapján tervezték. A Jenga játék közben először felépítünk egy fa rudakból álló tornyot (egymásra merőleges szintekkel), majd szép lassan elkezdünk belőle kihúzkodni néhányat anélkül, hogy a torony összeomolna. A Dévényi-Jengához összesen 132 köbméter gerendát (többnyire vörösfenyőt) használtak fel, különleges oszlopa pedig valóban úgy néz ki, mint ahonnan már jó néhány darabot kihúzkodtak, azonban még mindig stabilan áll a 17 négyzetméteres alapterületén.

 

Útvonal

 

A kilátóhoz az egyik legismertebb és legegyszerűbb út a piliscsabai vasútállomásról induló zöld háromszög. Egy fasorral övezett, emelkedő mellékúton éred el az erdőt. Itt balra kanyarodva egy kis esőbeálló, majd lassan de folyamatosan emelkedik az út. Kissé vízszintessé válik, majd jobbra becsatlakozik a körút. Élesen balra fordulva még emelkedik, majd eléred a kilátót. Csodás kilátás nyílik, ha jó az idő.

Előtte óriási tűzrakó hely van, asztalokkal, és padokkal. 

A kilátó közvetlen közelében a kék körjáratú, a kék kereszt és kicsit távolabb a sárga körjáratú turistaút garantálja a változatos barangolás környékbeli lehetőségeit.

Visszafelé ugyanazon az útvonalon jöhetsz le.

 

Mit vigyél mindenképpen magaddal?

 

A lelkesedésed, a fényképezőgéped, valamint némi enni- és innivaló biztosan kelleni fog a túra teljesítéséhez. A terep változatos, azonban kényelmes sportcipőben (esős napokon és télen inkább bakancsban) teljesíthető, akár fiatal gyermekekkel is. A túra útvonala nem kiépített, ezért a babakocsit érdemes otthon hagyni, helyette kézi hordozóban, kenguruban vagy kendőben célszerű hordozni a csecsemőket.

Ha van kutyád, semmiképp ne hagyd otthon, de ha biciklizni támad kedved, és megvan hozzá a megfelelő állóképességed, a kerékpárt is vidd magaddal! Piliscsabára legkönnyebben a Nyugati-Pályaudvarról Esztergom felé induló járatokkal juthatsz el, a vasútállomásról pedig szinte közvetlenül indul a kék háromszög turistajelzés, amelyet követve a kilátónál érsz majd célba.

Egy pulóvert vagy sapkát érdemes magaddal vinned tavasszal és ősszel, a kilátó tetején ugyanis az év legforróbb napján is erős szél fúj.

Ha kedvet kaptál egy kis szabadtéri családi programhoz, vagy csak úgy kimozdulnál a természetbe, a Pilisi parkerdő legfőbb útvonalait (kék kereszt, kék háromszög, kék körtúra, sárga körtúra), remek kikapcsolódásra lelhetsz a Nagy-Kopasz-hegy gyönyörű tájain, csendes erdeiben, és a kilátót is könnyedén útba ejtheted gyakorlatilag bármelyik túraútvonalról az alábbi térképet követve.

Amit javaslunk felkeresni: Gomba szikla