Somoskő vára – történelem két ország határán

 

A somoskői vár a szlovák-magyar határon, Szlovákia területén, a Medves egyik vulkanikus csúcsán magasodik a régi idők emlékeként. Somoskő települését kettészeli a szlovák-magyar határ, így a település nagy része Magyarországon, míg vára már Szlovákiában található. A középkori várból egyedülálló kilátás nyílik a környéken fekvő apró településekre. Igazi történelmi időutazásban lehet részed, ha felkeresed!

 

Somoskői vár messzebről

 

Megközelítés: Autóval Budapestről az M3 autópályán Hatvanig, onnan a 21- es úton Salgótarján- Somoskőújfalu- Somoskő.

Utazási idő ide: 1,5 óra

Táv: 116 km Budapestről

A várnál eltöltött idő: kb. 1,5 óra

Gyerekkel látogatható, de a lépcsők miatt babakocsival nem.

 

Hasznos információk indulás előtt:

  • Nyitvatartás: minden nap 7.00 – 19.00 óra között, bár ott jártunkkor (2019. eleje) nem kértek pénzt.
  • Belépődíj: felnőttek 1,15 EUR, gyermekek 0,50 EUR.
  • Parkolás autóval (Siatorska Bukovinka): 1,20 EUR.
  • Parkolás autóbusszal (Siatorska Bukovinka): 2,30 EUR.
  • A magyar oldalon a parkolás ingyenes.
  • A belépőt euróban és forintban is megveheted.

 

 

A Somoskői vár (Hrad Šomoška)– Nógrád UNESCO globáils Geopark része a Somoskői vár, és a bazaltorgona öt. és hatszögletű oszlopai a világörökség része.

Elhelyezkedése: Salgótarjánhoz tartozó Somoskő fölötti vulkanikus hegyen emelkedik 500 méterre a tszf. felett, mely már szlovákiához tartozik. A bazaltorgona a vár külső északi részén található.

 

Somoskői vár főtorony

 

Története

 

A XIII. század második felében építette a Kacsics nemzettség, melyhez a helyi bazaltköveket is felhasználták. Az Árpád ház kihalása után a Csák nemzettséghez került, amit 1320- ban Károly Róbert visszafoglalta katonáival. A Szécsényi családnak adományozta a király, majd a Losoncyakhoz került, akik a környékbeli Végvárrendszerbe kapcsolták Fülekkel, és Salgó várával együtt. Ekkor épült a körbástya is.

A török megszállás idején 1554- ben elfoglalták a környező várakat, de Somoskővet csak 1576- ban sikerült.

1593- ban a keresztények kezébe került vissza megviselten, majd a Rákóczi szabadságharcban a király tovább rombolta.

Sokáig csak a falu széléről lehetett megnézni, mert Szlovákiához került Trianon után.

1970- ben elkezdték a helyreállítást, de ezek abbamaradttak a Szlovák köztársaság kikiálltásakor.

1989. – től határközi együttműködés jelképe

 

Ez a vár több szempontból is történelmi: nem csupán a régmúlt időkről , de a 20. és 21. század változásairól is mesél. Somoskő, e kettészakított település sokáig megosztott volt, ám mára részben újra egyesült, hiszen a schengeni egyezménynek köszönhetően már Magyarországról is gond nélkül megközelíthető a vár – a határ már jelképes csupán.

Mielőtt a magyar oldalról felsétálnánk az 526 méter magasan fekvő várba, mindenképpen érdemes körülnézni a várhegy lábánál is, hiszen már ott is érdekes látványosságokra bukkanhatunk:

  • Petőfi Emlékkunyhó

A vár alatt elhelyezkedő Petőfi Emlékkunyhó a híres költő 1845. június 12-i, Somoskőben tett látogatásának állít örök emléket. A helyi legenda szerint a költő ebben a kunyhóban szállt meg. 

  • Makett kiállítás

A Petőfi-kunyhótól nem messze a pincében egy kis fa makett kiállítást is találunk, mely a környék várainak kicsinyített másait mutatja be, így a somoskői mellett többek között a füleki és a salgói vár miniatűrjeit is megcsodálhatjuk.

  • Aradi vértanúk emlékhelye

2010-ben állították a Petőfi-emlékparkban az Aradi vértanúk emlékhelyét. Az emlékmű a 13 aradi vértanú félkörben elhelyezett dombornyomott portréjából, illetve gróf Batthyány Lajos mártír miniszterelnök bronz mellszobrából áll. Érdemes megállni itt egy pillanatra és tisztelettel adózni a múlt hősei előtt!

 

Ha a várhegy körül már szétnéztél, irány felfelé!

 

Somoskő bazaltorgona

 

A kaptató az 526 méteres magasságban emelkedő várig egy bárki által teljesíthető rövid túra, és az elkápráztató kilátásért mindenképpen megéri a fáradságot. Dél felé nézve megpillanthatjuk Eresztvény és Salgóbánya települését, illetve a salgói várat, délkelet felé a Medves-fennsíkra nyílik gyönyörű kilátás, délnyugat irányában Somoskőújfalu apró mézeskalácsházai terülnek el alattunk, északi irányban pedig a Sátoros és Cseres hegység lágy vonulatai színesítik a tájat.

A várból kiérve, ée lesétálva a lépcsőn a pénztárnál balra fordulva, kis ösvény vezet a rövid, de végig csodás kilátással kísért sétával eljuthatunk a somoskői bazaltorgonákhoz, melyek szépségükkel máig hirdetik a térség egykor aktív vulkáni tevékenységét. A szlovák oldalról, Bükkrétpusztáról kiinduló geológiai tanösvény részét is képező 8-9 méter hosszú hajlott bazaltoszlopok orgonasíp formában helyezkednek el a várhegy északi oldalán. Innen visszamehetünbk a parkolóhoz, vagy a szlovákiai Bukovinszky patak melletti csodás tanösvényt nézheted meg.

 

Somoskői vár térkép

 

Ha egy igazán egyedülálló történelmi időutazásra vágysz, látogass el Somoskő várához, mely egész biztosan nem fog csalódást okozni! A magyar történelem legviharosabb időszakairól mesél nem csak maga a vár, de a környező vidék is. 

Somoskő vára és a környék apró falvai felejthetetlen emlékeket írnak az ide látogatók szívébe.

 

A környéken még érdemes megnézned a Füleki (Szlovákia), a Salgó, és Nógrád várát, az ipolytarnóci ősmaradványokat, Múcsényi fatörzs barlangot (Szlovákia), Szilváskő bazaltorgonái, a Páris patak völgyét, és a Baglyas bazalttömböt Salgótarjánban.