Túratippek hazai vizekre

 

A hazai vizeken egyre többször találkozhatsz szörfdeszkának tűnő eszközökön állva evező emberekkel. Sőt már nem csak egy-egy deszkát, hanem akár nagyobb csoportokat is láthattál, ahogy kényelmesen cammognak a vizeken.

Suv túra naplemente

 

Mi ez a sport és hogyan lehet a vízen túrázni?

 

A sport neve Stand Up Paddle, magyarul állva evezés, rövidítve SUP, és az utóbbi bő egy évtizedben indult világhódtó útjára sportként. Több száz éve eveznek már állva a polinéz halászok keskeny ladikjaikban, de mint sport a hawaii szörfoktatók nevéhez köthető. 

A robbanásszerű terjedés annak az innovációnak köszönhető, amely kellő merevséget ad a felfújható deszkáknak, így bárki magával viheti a nagyobb hátizsákba csomagolt felszerelést. A kiszemelt vízparton néhány perc alatt felpumpálható a deszka és már indulhatunk is a vadregényes nádasok és vízi ösvények felfedezésére.

 

A vízitúrák különleges világa

 

A vízitúrák régebben csak a csónakkal, kajakkal, kenuval rendelkezők számára voltak elérhetők, de a SUP olyan szabadságot biztosít, amit mindenkinek érdemes megismernie. A legtöbben szeretünk tóparton, víz mellett túrázni, mert különleges hangulata van és szerencsés esetben láthatjuk a partmenti nádasok lakóit is. 

 

Képzeljük el, hogy a vízen „sétálva” olyan helyekre juthatunk el, ahol a teljes békesség és az érintetlen vadvilág az úr. Az Velencei-tó távolról aprónak látszó nádasai komoly labirintusokat rejtenek, ahol órákon át evezhetünk a siklók, békák és kanalasgémek társaságban. A Ráckevei-Soroksári Dunaág a fővároson belül kínál olyan víztúrázási lehetőséget, amelyet elsőre nem is gondolnak még azok sem, akik nap mint nap ott haladnak el a napi munkahelyi ingázás miatt. Ezek a helyszínek garantálják a teljes kikapcsolódást, és a feltöltődést.

 

SUP túra, mint sport

 

Suv túra párosban

 

Akik a túrázásban a sportélményt keresik azoknak sem fog csalódást okozni a SUP. A teljes testet átmozgató evezés, kiegészítve a folyamatos egyensúlyozással, már rövid SUP túrák után is kellemes fáradtságot idéz elő az egész testben.

Akik profi szinten bánnak már a deszkával, hosszabb vagy akár többnapos túrákat is tehetnek az ország különleges vizein. A napi 15-20 km-es távolság nem jelent leküzdhetetlen akadályt, de több nap alatt a Balaton megkerülése is kivitelezhető.

 

SUP túraötletek

 

A fő kérdés, hogy hova menj evezni, ha kedvet kaptál a SUP kipróbálásához. Szerencsére ma már a nagy vizeink mellett rengeteg helyen tudsz akár 1 órára is SUP deszkát bérelni, így ez sem jelenthet akadályt, nézzük a legnépszerűbb SUP túra helyeket. 

Balaton

Hazánk legnagyobb természetesen vizén húsznál is több helyen próbálhatod ki ezt a sportot, nézzünk néhányat közülük. 

Alsóörs: bármelyik irányba is indulsz a part mentén, hamar eléred a nádast, ahol kellemesen ringatózhatsz a vízen, miközben jobbról-balról kerülgeted a kisebb nádszigeteket.

Tihany: A félsziget csúcsúról nyugati irányba indulva szintén a természet részévé válhatsz, a túrád során gyönyörködhetsz magában a félszigetben és a partmenti nádasokban is. Ha Sajkodon állsz meg, akkor pedig az egyik legszebb nádszigetes túrán vehetsz részt.

A déli parton a sekély víz mellett a csodaszép naplemente fogja meg a kezdő SUP-ozókat, itt ha választanom kellene, akkor a Zamárdi szabadstrandot ajánlanám. Igazán egyedülálló élmény az északi part dombjai mögött lebukó nap látványa.

Kiemelném még Fonyódot és Balatonfenyvest, ahol a Badacsony látványa forr össze a nap utolsó sugaraival, ráadásul itt is szép nádasok vannak a part mellett.

 

Velencei-tó

Itt a partról is látható nádas szigetek közötti barangolást javaslom elsőszámú útvonalnak, ezeket elérhetjük a part bármely pontjáról, így indulhatunk Agárd, Gárdony vagy Velence strandjairól is. Ezeken a strandokon több helyen is lehet SUP deszkát bérelni, a legtöbb helyen még túrákat is szerveznek, amelyeken gyakorlott vezető kalauzol a vizitúrán.

Aki rendelkezik saját deszkával azoknak remek túraötlet a sukorói strandról vagy a pákozdi Szúnyog szigetről indulni, felfedezni a vadregényes Velencei-tavat.

 

Tisza-tó

A keleti régió mesterséges tava még érintetlenebb, mint a korábban említett két vadvizünk. Itt vízililiomok és sulyom erdők között evezhetünk, miközben az Öreg Tisza kanyarog a lábunk alatt. Az abádszalóki medence nagy túrákra kínál lehetőséget a nyílt vízen, míg Sarudról vagy Poroszlóról szinte a nádas közepéből indulhatunk neki a vízitúrának.

Tiszaörvénynél közvetlenül az élő Tiszára tehetjük a deszkáinkat és kezdhetjük meg az evezést, hogy maradandó élményeket szerezzük a madaraktól hemzsegő Tisza-tóról.

 

Budapest és környéke

A főváros környékén messze a Ráckevei-Soroksári Duna a legnépszerűbb SUP-os túrahelyszín. Vannak a főváros déli részén is remek indulási pontok, így a Gubacsi-híd alatti részen. De délebbre, Szigethalom, Szigetcsép környékén is találunk helyeket a deszkák vízre bocsátásához. 

Budapesttől északra népszerű helyszín a pilismaróti Öböl és a Szentendrei Duna a teljes hosszában. 

 

A SUP könnyen elsajátítható sport

A SUP nagyon könnyen elsajátítható, a legtöbben az első óra végére fel tudnak állni a deszkán és élvezni tudják a síklást. 

Ha Te is kedvet kaptál a SUP kipróbálásához, és több infót szeretnél a SUP-ról akkor látogasd meg a SUPlife.hu oldalát, ahol mindent megtudhatsz erről a sportról.

 

 

Legújabb cikkek Szabó Dénestől (see all)