A legújabb őrület, ami hasznos is a Trashtag Challenge!

 

Bemutatjuk a jelenlegi legnépszerűbb kihívást, és azt is, Te hogyan csatlakozhatsz! Korán indult, későn ért be – mi is az a Trashtag Challenge? Miért fontos, felkapott és miért is szeretjük annyira?

 

A közösségi média felületein gyakorta megjelennek különböző kihívások: igyál meg egy pohár sört minél rövidebb idő alatt, öntsd magad nyakon egy vödör jeges vízzel, posztold a 10 évvel ezelőtti és a mostani énedet egymás mellett, stb. Ezek a kihívások általában hamar elhalnak, és nincs is túl sok hasznuk. A mostanában hódító Trashtag Challenge viszont kivételesen nem csak érdekesnek, de hasznosnak is tűnik. 

 

Honnan indult a Trashtag Challenge?

 

Az ötlet eredetileg az UCO nevű, kültéri dolgokat forgalmazó cég érdeme. Ők 2015-ben próbálták elindítani ezt a kampányt, de akkoriban nem nagyon vették komolyan az emberek. Ennek oka talán az lehet, hogy akkor még nem volt ilyen hatalmas méretű az óceánon úszó szemétsziget, és nem járkáltak térdig szemétben az óceánpartokon strandolni vágyók sem, és az instagram meg a challenge-őrület sem pörgött még ennyire. Az ötlet mostanra ért be, és működik is, egyre több poszt jelenik meg a #trashtag keresőcímke alatt.

 

Mi is a trashtag challenge tulajdonképpen?

 

A közösségi média felületein a hashtagek (#) használata segíti a könnyebb keresést. Az angol „trash” szó szemetet jelent: ennek a kettőnek az ötvözésével készült el a Trashtag szó, ami a kihívás nevében szerepel.
A kihívás eredetileg népnevelő célzattal indult útjára idén a közösségi médiában, a fiatalokat megszólítva, és meglepő módon tényleg hatással volt rájuk. 

 

A feladat: 

  1. keress egy olyan helyet, ami tele van eldobált szeméttel. Lehet ez a kedvenc kirándulóhelyed, a környékeden lévő park vagy erdő, bármi, ami szemet szúr. 
  2. Készíts egy képet a szeméttel borított területről. 
  3. Ezután tedd el a telefonod, szedd össze onnan az összes szemetet kukászsákokba, majd megtisztított területen gyűjtsd össze egy kupacba a zsákokat és pózolj egyet velük. Ezzel bizonyítod, hogy Te is tettél valamit a környezetedért, és végig teljesítetted a kihívást. 

 

Hogyan tudod ezt itthon megtenni?

 

Trashtag kihívás

 

Használd a telefonod, szedd össze a barátaidat, fogjatok néhány gumikesztyűt és egészségügyi maszkot, kukászsákot és spárgát, keressetek egy szemetbántóan szemetes területet, és álljatok neki együtt. Vigyetek zenét, innivalót, hogy jobban teljen a munka, és persze fényképezzetek előtte-utána, de akár közben is! 

 

Ha a barátaid nehezen megmozdíthatók, vagy inkább egy rutinos csapathoz csatlakoznál, keresd fel a TeSzedd! csapatát, akik előre meghirdetett eseményben tájékoztatnak a következő szemétszedő akcióról.

Ha igazán környezettudatosan szeretnéd ezt csinálni, biológiailag lebomló zsákokba szedd a szemetet, és szortírozd szét szelektíven amit csak tudsz!

 

 A kihívás nem ér véget ott, hogy összegyűjtötted zsákba a szemetet, hiszen azt el is kell szállítani.

Nézz utána, hogy a környéken mikor esedékes a hulladékszállítás, vagy vedd fel a kapcsolatot a helyi önkormányzattal, akik tudnak segíteni az összegyűjtött szemét elszállításában.

Ha veszélyes hulladékot (pl. elem, akkumulátor, mikrohullámú sütő, stb.) találsz, ne hagyd ott, hanem gyűjtsd külön és szállítsd el egy leadó pontra!

 

És Ne feledd, a legjobb környezetvédelem a meg nem termelt hulladék, így figyelj az életviteledre is (Milyen sampont, mosogatószert, mosószert, vagy tusfürdőt használsz? Használsz többször használatos vászontáskát? Milyen papírt használsz? stb.)

 

Te beszállsz a kihívásba?

 

Legújabb cikkek Szabó Dénestől (see all)