Miért éri meg felkeresni az úrkúti őskarsztot?

 

Szívesen kirándulnál kicsit, vissza az időben? Megnéznél valamit, amit a természet 100 millió évvel ezelőtt alkotott? Tarts velünk virtuálisan az úrkúti őskarszt felfedezésén, és utána a hétvégén járd be a valóságban is!

Úrkúti őskarszt falépcső

Az úrkúti őskarszt, másnéven Csárdahegyi Őskarszt a Bakony déli részén található, Ajkától mindössze 10 km-re, Veszprém megyében. Az őskarszt egykor mangánbányászatnak adott helyet, ami nem várt kincseket hozott a felszínre: ennek köszönhetően láthatók most a jura kor kőzetei is.

 

Elhelyezkedés: Déli Bakonyban Herendhez közel

 

Útvonal: Budapest- M7 autópálya- Székesfehérvárnál 64. számú kijárat- 8- as út- Csór- Várpalota- Öskü- Veszprém- Márkó- Herend- balra letérni Szentgál- Úrkút- itt balra -Úrkúti öskarszt természetvédelmi terület

Megközelítés tömegközlekedéssel az Ajka- Veszprém volánbusz járattal.

Utazási idő autóval: 1 óra 34 perc

Távolság: 141 km

Parkolni közvetlenül a bejárat melletti utcákban, innen pár 100 m a bejárat.

Nyitvatartás: Korlátlan, nincs belépő

Eltöltött idő: kb. 1 óra

Túra hossza: 1 km

 

Az Úrkúti őskarszt, más nevén Csárda-hegyi Őskarszt története

 

Az Úrkút határában fekvő, közel 2,2 hektáros terület egykor a mangánbányák otthona volt, melyet 1917- ben fedeztek fel. Ez akkor az ország legnagyobb mangánérc lelőhelye volt.

A kevés robbantásnak és a kézi fejtésnek köszönhetően a mai napig őrzi a táj a felszínre került 100 millió éves formakincseket. A kőzeteken szabad szemmel is látni a Jura időszaki vöröses színű vas-oxidos kiválást, illetve a szemfülesebbek észrevehetik egy-egy tengeri állat lenyomatát is a rózsaszínes mészkőben.

1951- ben nyilvánították természetvédelmi területté.

2012- ben európai Geoparkká vált: Bakony–Balaton Geoparkbanaz Úrkúti-őskarszt TT 

2013- ban a Pangea egyesület, és a Mangán Kft. hozta létre a tanösvényeit, és tették bejárhatóvá. A tanösvény első része a képződmények tetejének szélén kialakított körbejárható,  növényzettel benőtt, majd a másik feléhez fa lépcsőkön kell lemenni a katlanba.

 

Hogyan közelítsd meg?

 

Az Úrkúti Őskarszt bejáratától 6 db információs tábla ábráin láthatod a karsztosodás folyamatát, illetve a Bakony kőzeteit.

A természetvédelmi területre egy kis fakerítésen át juthatsz be. Itt piknikezésre alkalmas asztalokat és padokat találsz, ahol kényelmesen megebédelhetsz a hosszú séta után. Családi programnak is remek ez a túra, itt a kisebb gyermekek is meg tudnak pihenni, esetleg játszani kicsit, útközben pedig folyamatosan új dolgokat tanulhatnak.

 

A túrára mindenképpen vigyél magaddal egy tartalék pulóvert, ugyanis az őskarsztot két irányban járhatod körbe. Vezet egy út a hegy peremén, illetve egy fa lépcső is vezet egyenesen a képződmény gyomrába, ahová már kevés napfény jut be, így hűvös lehet. A lépcsők és az agyagos ösvény esős időben csúszós, így bakancs ajánlott! Alul a mikroklímának köszönhetően kellemesen hűvös a levegő, melyet a mohák, és páfrányok is kedvelnek itt. Egy kisebb barlangüreg is látható.

Az őskarszt a kialakított fa lépcsőknek köszönhetően teljes egészében körbejárható.

Amennyiben a peremen futó lépcsősoron indulsz el, több kilátóhelyről is megcsodálhatod nem csak a Bakony különböző részeit is. Innen fentről remekül rálátni az őskarszt gyomrába vezető lépcsőkre is. 

Érdemes aprólékosan haladni, hiszen a természet ezen a helyen kész kiállítást rendezett a látogatóknak. Rengeteg színben pompázik a hegy, attól függően, hogy éri a nap fénye, illetve rengeteg, millió éves ősleletre bukkanhatsz, ha alaposan megfigyeled a kőzetet.

Egy drón videót itt találsz!

 

Úrkúti őskarszt alja

 

Kinek ajánlott?

 

Akár a hosszabb tanösvényt, akár a rövidebbet választod, mindkettő remek kikapcsolódás lehet családok és baráti társaságok számára, de akár kettesben is. A családi kirándulásra nyugodtan hívjátok el a nagymamát is: a könnyű talaj és a kevés szintemelkedés nem fogja megterhelni az ízületeit, ellenben sétálhat egyet a friss bakonyi levegőn, ami nagyon jót tesz a léleknek is. A túrára nem ajánlott babakocsit vinni, csecsemődet inkább kézi hordozóban, kenguruban vagy kendővel vidd magaddal az őskarszthoz.

 

Érdemes még errefelé beiktatni a Szentgáli kőlik barlangot, Várpalota környkén a Római fürdő vízesését, vagy a Cuha patak szurdokvölgyét!