Nagyharsányi szoborpark – absztrakt művészet a szabad ég alatt

 

Óriási szabadtéri szoborgaléria, aminek egy grandiózus kőfejtő ad mitikus otthont? Ráadásul Magyarországon? Szokatlanul hangzik, hiszen fura módon még nem terjedt el országszerte a híre, de a Nagyharsányi szoborpark egy ilyen különleges helyszín kis hazánkban, Baranya megye egyik déli csücskében.

 

Megközelítés:

 

Megközelítés autóval: Budapest M6-os autópálya – M60-as autóút – majd Boly – Pócsa – Villány és Nagyharsány között helyezkedik el.

Autóval érkezve a helyszínre ingyenes parkolót találsz közvetlenül a park mellett.

Utazás távolsága Budapestről: 233 km

Utazási idő Budapestről: 2 óra 17 perc

Megközelítés tömegközlekedéssel: Budapest Keleti-pu. Intercity járat – Pécs, 2 óra 40 perc, Pécsről menetrendszerinti volánbusz járattal Villányig és ott átszállással egy következő buszjáratra (Mohács-Bóly-Villány-Harkány)  Nagyharsány kőbánya buszmegállóig, ahonnan 5 percnyi kellemes sétával meg is érkezel. Esetleg ha Mohácson tartózkodtok, onnan is megközelíthető buszjárattal.

 

Túra időtartama: kb. 1 óra

Belépőjegy az épületben váltható.

Nyitva tartás:
Április 1-szeptember 30-ig naponta 9.00-19.00
Október 1-március 31-ig naponta 10.00-16.00

Belépő:
Felnőtt: 800 Ft/fő
18 éves kor alatt: 500 Ft/fő
14 év alatti gyermekek ingyenes belépésre jogosultak

 

Nagyharsány főépület

 

Múzeum a szabadban? Igen!

 

A Villányi-hegység és környéke megannyi felfedeznivalót kínál a kirándulóknak, túrázóknak, vagy a kultúrára szomjazóknak. Azt hiszem nem szükséges kiemelnem Pécs történelmi óvárosának dicsőségét, vagy a Siklósi vár régmúltat idéző atmoszféráját.

Ezen a vidéken található ez a sokak számára még ismeretlen látványosság is, amit érdemes felkeresni: hagyd, hogy a kőszobrok között barangolva beszippantson a hely varázslatos hangulata!

 

Hogyan született meg a Nagyharsányi szoborpark ötlete?

 

Repüljünk csak vissza 1967-be: az akkori fiatal pécsi művészgeneráció ebben az évben tartott először a Szársomlyó-hegy keleti oldalára eső kőfejtőben szobrászkonferenciát. A tehetséges képzőművészek a nagy sikerre való tekintettel nem szerették volna, hogy ez csupán egyszeri alkalom maradjon, arra vágytak, hogy ez az esemény hagyománnyá váljon. Így hát kerestek egy biztos helyszínt, és választásuk a mindössze 200 méterre található Gyimóthy-villára esett, és ott évente ismétlődő, nyári tábor jellegű alkotótelepet létesítettek. Alapítólevélbe foglalták szabályaikat, melybe az is beletartozott, hogy mindenki egy, a találkozón készített művét a társaság közgyűjteményére ruházza át. Így kerültek az első alkotások a ma már óriási szoborparkként aposztrofálható területre.

A kezdetekben a még csak itthoni, pályakezdő művészek köre évről-évre bővült, külföldi, és már hírnévvel rendelkező alkotók társaságával és műveivel is. Az évek folyamán a nagyharsányi alkotóműhely kortárs szobrászok csúcstalálkozójává nőtte ki magát, az Európa különböző tájairól összeverbuválódó alkotók közösséget alkottak, tanították és inspirálták egymást, így gyarapítva a szoborgyűjteményt.

A területen található modern stílusú műtárgyak együttesét 2009-ben műemléki védettséggel látták el.

A Szoborpark kultúrtörténeti és művészettörténeti jelentősége abban áll, hogy Magyarországon először itt kaptak lehetőséget szobrászok a szabad kísérletezésre.

 

Milyen műremekeket csodálhatsz itt meg?

 

A szobrászok elsőszámú alapanyaga a közelben bányászott bermendi és nagyharsányi szürke mészkő, és a siklósi Rózsabánya hulladékkövei voltak. Kreatív energiáikat felhasználva életet leheltek a kövekbe, a ma is látható végeredmény mintegy 130 nonfiguratív szobor lett.

Ezek furcsa alakzatokat öltenek: a csavart formák, totemszerű tömbök, oszlopok, ovális alakok olyan hatást keltenek, mintha az egész egy gigantikus, elvarázsolt sakktábla lenne. A megigéző hangulatú területet a régi kőbánya meredek oldala oltalmazza, mintegy természetes hátteret adva a műremekeknek.

 

Kikerics sétány

IMG 20210731 115518 BURST1

IMG 20210731 114631

IMG 20210731 114525

 

2020-ban új, korszerű, tájba illő stílusú fogadóépület váltotta fel a korábbi, egyszerű pénztárhelyiséget

Ahogyan a környékbeliek közül egyre többen jártak ide, a különleges világba kalauzoló kövek között andalogni, úgy lett nagyobb a szoborpark ismertsége. Mivel a 442 méter magas Szársomlyó-hegy egész területe már közel 80 éve védett terület, ezért megszületett a panorámasétány ötlete. 

A sziklára épült, talajszint fölött vezető sétány lehetővé teszi, hogy az idelátogató turisták a különleges növényvilág károsítása nélkül járhassák be a területet. Nevét is az itt honos, fokozottan védett kikericsről kapta.

Figyelem! A korlátoknál fokozott figyelemmel legyetek, mert darazsak fészkelnek benne. Nálunk ez 3- 4 csípést jelentett!

Persze a természetvédelem fontos, de ha idelátogatsz, akkor a sétány egy másik szuper előnyét is élvezheted: belátod az műalkotások egészét magaslatból, ráadásként káprázatos panoráma terül eléd a Villányi borvidékre.

 

Megéri a szoborpark varázslatos hangulata és a műremekek felfedezése miatt ideutazni, de ha már erre jársz, az 1-2 órás sétát ajánlom társítani egy másik közeli látnivaló megtekintésével, például az Ammonitesz tanösvénnyel vagy a Siklósi várral.

Este pedig ismerkedj meg a borvidék által kínált remek borokkal!

 

 

 

Legújabb cikkek Szabó Dénestől (see all)