Utazz vissza az ősidőkbe az Ammonitesz tanösvényen!

 

A Templom- hegyi Ammonitesz tanösvény, Villány belvárosától egy kellemes séta távra kezdődő egykori kőbánya, ami mára természetvédelmi oltalom alatt áll. Mielőtt elmerülsz Villány borkultúrájában, sétálj egyet erre, főleg, ha érdekel az ásványtan és az őslénytan.

 

Ammonitesz tanösvény a kilátóból

 

Megközelítés:

 

  • Megközelítés autóval: M6 autópályán végig Dunaújváros/M60/Pécs/Érd irányába – M60 – 6. számú kijáraton, – 57. út/Szederkény/Villány/Bóly felé- Bóly- Borlyád- Pócsa- Villány- Templom hegyi- kilátó
  • Parkolás: A Szasza pince környékén érdemes parkolni, de fel lehet menni autóval a szűk murvás úton a kilátóig, és ott is lehet parkolni.
  • Utazás távolsága autóval Budapestről: 225 km,
  • Utazási idő autóval: kb. 2,5 óra
  • Megközelítés tömegközlekedéssel: Pécsi átszállással vonattal, vagy Népliget autóbusz- pályaudvarról közvetlen busszal is megközelíthető, utazási idő tömegközlekedéssel: 4 – 6,5 óra
  • Túra ideje: a tanösvény 3 km hosszú kb. 1 óra, azonban a Duna- Dráva Nemzeti Park Igazgatósága biztosít előre megrendelhető vezetett túrát, melynek időtartama 1-2 óra

 

Villány másik arca és különleges talajának miértje

 

Villány nem csupán arról híres, hogy itt találhatod meg a legtöbb borfajtát felvonultató borkultúrát. Sokan talán nem is tudják, hogy Villány 1989 óta védett kőzettani és őslénytani területtel is rendelkezik. A belső bányaudvarban kőzettani ritkaságokat, és egyedülálló ammoniteszeket, valamint pliocén-pleisztocén korú leleteket találtak a kutatók. 

Az általunk ismert Villányi hegység a földtörténeti középidőben egy sekély, tenger borította, és az Egyenlítőhöz jóval közelebb fekvő terület volt, szubtrópusi éghajlattal. Ennek köszönhető a terület különleges talaja, amit vitathatatlanul szeretnek a szőlők is. A ma már világhírű, néhai kőbánya területéről sekélytengeri élőlények és hüllőcsigolyák maradványai is előkerültek.

1910 óta kutatták ezt a területet, 27 új állatfajt is azonosítottak itt. Lóczy Lajos 1915-ben dolgozta fel először az innen származó leletegyüttest, ami páratlan fajgazdagságot mutatott. Sajnos a kőzet kitermelést a kőbányából egészen az 1960-70-es évekig folytatták, és csak utána kapott nagyobb hangsúlyt a földtörténeti kutatás.

 

Kinek ajánlott ez a túra?

 

A természetvédelmi terület bejáratánál elhelyezett táblát és a főbb útelágazásokban a nyilakat követve egyáltalán nem ördöngösség bejárni a valaha volt kőbánya területét. A tanösvény a Kéktúra része, de valójában nincs jelölve tanösvényként. A bányán végighaladva, 6 állomáson keresztül akár egyedül is megismerkedhetsz a terület különlegességeivel, élővilágával. A tanösvény állomásokat fákra, vagy kövekre festett ammonitesz emblémák és számok jelzik.

A völgy keleti oldalát egy sziklafal zárja le, ezért kisgyerekekkel, babakocsival nem ajánlott túrahelyszín, de aki felkapaszkodik a 45-60 fokos dőlésszögű emelkedőn, annak a jutalma a tetőn kialakított kilátó, ahonnan páratlan panorámában gyönyörködhet.

A Templom -hegyi kilátótól érdemes indulni, itt a meredek sziklás terepen igencsak oda kell figyelni, nehogy lepotyogj, de érdemes már itt is figyelni a kőzetben az állat maradványokat!

 

Ammonitesz tanösvény kilátótól

 

Lemászva a kőfejtőbe érkezel, ahol csak mész egyenesen. Lassan beérsz egy erdős részbe, majd egy lépcsős kijárat indul bal oldalt, ahol kiérsz az útra. Innen balra vissza a kilátóig.

 

Ammonitesz tanösvény lépcső

Ammonitesz tanösvény vége

 

Az Ammonitesz-tanösvény botanikai értékei

 

Ha elég időt szánsz rá, és van némi szerencséd is, még ma is csodákat találhatsz a sziklafalakban. Nem csupán a valaha ott élt állatok megkövesedett mészvázát, hanem a partfalban fészkelő temérdek gyurgyalagot is megfigyelheted. Több növényritkaságban, így a fokozottan védett rozsdás gyűszűvirágban, kövi veronikákban vagy a varjúhájban is gyönyörködhetsz. 

Azonban ne feledd, ha találsz valami különleges szépséget, nem viheted magaddal, csak az emlékeidben, vagy esetleg fotó formájában. Sok, itt élő növény és állat ugyanis védettnek számít, és pénzbüntetést kaphatsz, ha bántod őket.

Ahogy a területről nem szabad kivinni, úgy bevinni sem illik, ezért kérünk, hogy vigyél magaddal szemetes zacskót, és szedd össze a saját szemetedet! (Ha extra jófej vagy, akkor másét is.) Tudod, azért, hogy az unokáink is láthassák, élvezhessék a táj szépségét…

Érdemes ellátogatni a Nagyharsányi szoborparkba, vagy a Siklósi várba is.