Túra a Csergezán Pál kilátóhoz

 

Mit keres az erdő közepén egy dagadó vitorlás? Nem a képzeleted játszik veled: A Csergezán Pál-kilátó egy hajóra, legalábbis egy hajó vitorlájára emlékeztethet.

 

Megközelítés:

Autóval: Autóval a Hidegvölgyi Erdei Pihenőhely és Parkolónál érdemes megállni (hétvégente nagyon nehéz itt parkolni, mert nincs hely), nagyjából 45 perc alatt elérhető a parkoló Budapest bármely irányából Budakeszi felé haladva.

TömegközlekedésselA Csergezán Pál-kilátóhoz a legrövidebb és legszebb úton a budapesti Széna térről induló 794- 795- ös jelzésű helyközi buszok Hidegvölgyi erdészlak megállójától, a zöld háromszög jeleket északnyugatra követve juthatunk el. A telki buszok vonalán az Erzsébet-tanyai megállóhoz esik legközelebb a kilátó.

Utazás ideje: 45 perc autóval

Túra távja: Kb. 5 km

Túra ideje: kb. 2 óra

 

Vitorlát fel! Kalózkaland az erdő közepén

 

A nem mindennapi vitorlás fővárosiként egy kiváló úticél lehet, ha nincs kedved órákon át zötykölődni a tömegközlekedésen, vagy volán előtt ülni: a Budai hegység szinte karnyújtásnyira van tőled.

Ha autóval mész kirándulni, akkor a Hidegvölgyi Erdei Pihenőhelynél kialakított parkolónál tudod letenni a kocsit. Mióta felújították itt meg is lehet szállni. Kb. 13 óráig még finom meleg ételt is kapsz, sajnos utána hideget sem.

Az útvonal első szakaszán, a Z∆ jelzés mentén haladva a Nagykovácsi felé tartó Sisakvirág tanösvényen keresztül mehetsz. Kezdetben széles szekérút, majd balra fordul be az erdőbe, és elkezd emelkedni. Kiérsz egy kopár területre, mondhatni ez a félút. Itt érdemes körbenézned, mert klassz a kilátás. Ez a Tarnai pihenő.

Balra kissé emelkedve folytatódik az út. Majd becsatlakozik a zöld kereszt jobbról. Még egy kis emelkedő után a zöld háromszögön elérjük a hegység legmagasabb pontját: az 559 méter Nagy-Kopaszt nevében hordozza azt, hogy tulajdonképpen nem csak a kilátó látványa, hanem a hegy maga is szokatlan. Különc a maga nemében, hiszen széles kiterjedésű, lapos, fennsík érzetét adja.

Ehhez jól illik az a kilátó adta élmény is, hogy annak tetejéről az alakja miatt egészen olyan érzést kelt, mintha egy árbóckosárból szemlélnéd a horizontot. Ha tehát a gyermekeid épp azt a korszakukat élik, amikor nap, mint nap kincset keresnek a hátsó kertben, vagy a padláson és kalózokról szóló meséket kell kitalálnod az esti fürdetés közben, akkor ez egy tökéletes családi kirándulás lehet.

 

A vadak szerelmese: Csergezán Pál

 

A 2006-ban átadott, jellegzetes, Csergezán Pál-kilátó felső szintje 18 méter magas. A Budai-hegység legmagasabb pontján, az 559m-es Nagy-Kopaszon várja a látogatókat.

Egyedülálló körpanoráma vár rád, ha meghódítod a 100 lépcsőfokon át elérhető legmagasabb pontját: szemed elé tárul az egész Budai-hegység, jól látható a Pilis, a Gerecse, de még a Mátra és a Börzsöny hegyvonulata is. De még az Esztergomi Bazilika is látható.

 

És hogy mit lehet tudni a névadó Csergezán Pálról?

 

Kittenberger Kálmán és Fekete István könyveinek illusztrátora rajongott a természetért, de kárt tenni egyetlen állatban se tudott. Vadászat közben figyelte meg mozgásukat, ezáltal sikerült annyira élethűen és pontosan visszaadni az állatokat rajzain, rézkarcain és festményein, de ő maga egyet sem ölt le. 

Az örmény származású művész utolsó éveit Telkiben töltötte, de megjárta a második világháborút, orosz hadifogságba esett, a későbbiek során pedig dolgozott Németországban és az iráni sah udvarában is. 1996-ban, Budakeszi és Telki közötti erdőben álló vadászházban, az Anna-lakban hunyt el, itt is helyezték örök nyugalomra. Síremlékét felkeresheted, ha a Sisakvirág tanösvényt járod végig.

 

Pátyi és Zsámbéki pincesor: kalózprogram felnőtteknek

 

A magyar kalóz nem rumot iszik, hanem borozik. Ha pedig nem autóval jöttél, vagy legalábbis van a társaságban, aki bevállalja, hogy józan marad, akkor a „vitorlázást követően” túratársaiddal a Páty környéki pincék világát is érdemes felfedezni.

A filoxéravész – a szőlő legveszélyesebb korokozója – ugyan a 19. században végzetes volt a bortermeléssel foglalkozó környékbeliek, a virágzó budai borkultúra számára, de a közelmúltban egyre többen foglalkoznak újra ezzel az ősi mesterséggel. A Pincehegyen elhelyezkedő pincesorok rendezettek, újra kinyitottak a turisták számára. Egyre nagyobb hírnévnek örvend a május végén megrendezésre kerülő Pátyi Pincenapok, amely egy családi rendezvény. A borverseny és a borvásár mellett gyerekprogramok, kézműves vásárok, zenés műsorok várják az érdeklődőket. Itt található a Splényi-Várady kastély, a Helytörténeti gyűjtemény, illetve a Veterán Autók és Motorkerékpárok Múzeuma is.

Legalább ennyire érdemes a közeli Zsámbékon is felkeresni a pincesort: környékén a legelterjedtebb szőlőfajták az Ezerjó, a Chardonnay és a Mézesfehér, utóbbi egy régi magyar szőlőfajta.

Ha egész napos programban gondolkodsz, és egy kis kulturális élményre is vágysz még a barátaiddal, akkor egyedülálló élményt nyújthat a lámpamúzeum, illetve a 13. századi premontrei kolostor és templomrom is.

Így lesz ragyogó program az egész családnak a Csergezán Pál kilátó és a környék felfedezése, kukkants ki a Budakeszi Vadasparkba!

 

Legújabb cikkek Szabó Dénestől (see all)