Nagyszerű program kánikulában is: keresd fel a titkos Törteli hőforrást!

 

Bár a termálvizeket elsősorban télen látogatjuk, nyáron is érdemes felkeresni a Ceglédtől közel 13 km-re található törteli hőforrást számos gyógyhatása, és titokzatos jellege miatt.

 

Hogyan lett a gáz helyett termálvíz?

 

Az 1960-as években próbafúrásokat végeztek Törtelen, a remélt gázmezők helyett azonban értékes termálvízre bukkantak. Hamar kiderült, hogy a vize jótékony hatással van a gyomorpanaszokra, ízületekre, mozgásszervi betegségekre, és fiatalítja a bőrt is.

De erre csak 20 évvel később jöttek rá a helyiek, ennyi ideig ugyanis teljesen kiaknázatlan volt a hőforrás. Sőt, kicsit talán még azóta is…

 

Kié a kút valójában?

 

A kút sokszor váltott gazdát: az 1980-as évek elején a Dózsa Mezőgazdasági Szövetkezet birtokába került, akik strandfürdőt működtettek a nyolcvanas évek végén és a kilencvenes évek elején. Mivel azonban a hely széleskörű felfedezése továbbra is váratott magára, a fürdő üzemeltetése veszteséges maradt, és végül a terület az önkormányzat tulajdona lett.

Magát a kutat egy gazdasági társaság birtokolta, azonban ez szintén nem volt hosszú életű. Sikertelen működése miatt felszámolták, és a kút végül magánkézbe vándorolt.

2015-ben az önkormányzathoz került vissza, akiknek le kellett zárnia a területet. A kedvelt forrás ekkortól gerilla jakuzziként kezdett el funkcionálni.

Jelenleg több befektető jelentkezett már rá, hogy fürdő komplexumot létesítsen, de egyenlőre a közeli sertéstelep miatt egyik sem valósult meg, de szerintem ez idő kérdése. A sertéstelepet eladni nem akarják!

A 774 méter mélységből feltörő 44 fokos meleg víz egy fémcsövön keresztül folyik egy tómederbe, a fejlesztéséhez mindenképp szükséges a víz minőségének ismételt bevizsgálása, a kút mélyítése és a vízhozam növelése. Az önkormányzat jelenlegi tervei szerint egy szabadidőközpontot és hivatalos termálvíz-fürdőt akarnak itt megvalósítani, de egyelőre ez még várat magára.

Érdekesség, hogy valójában két hőforrás is létezik Törtelen, és emellett még 10 lefojtott kútról van tudomásunk.

Ottjártunkkor kissé szemetes a környéke, és inkább hétköznap napközben érdemes felkeresni, akkor nincs senki…

 

Hogyan találsz rá hőforrásra?

 

Megközelítés autóval: Budapest 4-es út – majd M4 autópálya – Cegléd – Törtel – Törtel határától kb. 1 km

Utazási távolság Budapesttől: 100 km, 1 óra 17 perc

Megközelítés tömegközlekedéssel: Budapest Nyugati pu. – Cegléd (kb. 1 óra) – Ceglédi autóbusz állomás – Törtel 24 perc busszal, központból kb. 32 perc gyalog a Törteli hőforrás

 

Látnivalók a környéken

Törtelen nem a kút az egyetlen érdekesség:

  • érdemes még felkeresni a Kákás-tavat, ahol horgászat mellett piknikezésre, főzésre is van lehetőség. Ha bográcsoznál vagy sütögetnél-szalonnáznál egyet a tó partján, akár hozott, akár fogott anyagból egyaránt megteheted.
  • Számos kirándulást is megejthetsz a csodás természeti környezetben, ahol egyébként a törteli Kákás Tanösvény segítségével megismerkedhetsz a környék jellemző flórájával és faunájával, érdekes-értékes művészeti és történelmi múltjával is.
  • Az innen 9 kilométerre fekvő Abonyban található egy, a tanyasi világ tárgyi kultúráját és mindennapjait bemutató gazdag gyűjtemény, az Abonyi Lajos Múzeum.
  • Ha rendhagyó kiállítások is érdekelnek, ugorj át Ceglédre, ahol vár a Jazzdob Történeti Gyűjtemény.
  • Van itt érdekesség akkor is, ha klasszikus kulturális ismeretekre vágynál: a Kossuth Múzeum Cegléd egyik legrégebbi intézménye, ami több évtizede gyűjti és őrzi a helytörténeti, a néprajzi, a numizmatikai, a képzőművészeti és a régészeti műtárgyakat.
  • Ha gyerekekkel vagy, jó móka Ceglédfürdőn a kalandpark felfedezése is.
  • Szolnokon a Reptár (légijármű múzeum)

 

Érdemes tehát ellátogatni a környékre, és összeállítani egy teljes napi programot: a kulturális szórakozásra, egy lazulós napra és egy aktív, természetjárásra is remek alkalmat nyújt a gyógyforrás felkeresése a környékbeli programokkal kiegészítve!