Kihagyhatatlan kirándulástippek Budapesten

 

Most, hogy itt a tartós jó idő, a meleg napsütés, mozduljunk ki egy kicsit a szürke hétköznapokból, és az otthonunkból. Ahhoz, hogy visszarázódjunk az aktív mindennapokba, feltöltődjünk és kieresszük a fáradt gőzt, még csak nem is kell messzire mennünk. Ezek a legjobb kirándulóhelyek Budapesten, ahová mindenképpen érdemes ellátogatni! Íme a kirándulástippek!

A tavasz beköszöntével egyre többeket vonz a természet, hiszen, lássuk be, sokkal szívesebben sétálunk napfényben, a zöldellő levelek között, mint szitáló esőben a szürke, ködös-hűvös időben. Bár az utóbbinak is megvan a maga szépsége, egy átlagpolgárt, aki csupán a pihenés, a kikapcsolódás miatt járja a természetet, jobban vonzza a meleg napsütés.

Lássuk, milyen eldugott szépségekkel rendelkezik Budapest!

 

Ördög-orom

 

A Farkasréti temető talán egyetlen budapestinek sincs messze, hiszen odáig még a busz is elvisz, így egy könnyed délutáni csavargásra, kikapcsolódásra tökéletes helyszínt nyújt a temetőtől nem messze elhelyezkedő, 10 hektáros természetvédelmi terület. Az igazán jó túraútvonal a Széchenyi-hegyi fogasvégállomástól indul felfelé, az Ördög-szószék felé, ami a természetvédelmi terület legmagasabb pontja (313 méter). Innen a Törökbálinti útra térve a Márton Áron téri 59-es villamos végállomásáról tudunk hazafelé elindulni. Az Ördög-orom nem csupán az Ördög-szószék és a gyönyörűen kiépített sétautak miatt lett közkedvelt, nem is igazán a pihenőhely vagy az ámulatba ejtő kilátás miatt, hanem azért is, mert ezen a „kis” területen Magyarország flórájának 1/3-a megtalálható.

Ez azt jelenti, hogy bárhová lépünk, vigyáznunk kell a természeti értékekre, és összefuthatunk olyan „furcsa” emberekkel is, mint környezettan-hallgatók, biológusok és botanikusok, akiktől akár egy kis plusz tudást is begyűjthetünk, ha nyitottak vagyunk rá.

 

Rupp-hegy

 

A legkönnyebben a Rupphegyi út-Barackmag utca-Örkény István utca-Rupphegyi tanösvény útvonalon megközelíthető kirándulóhely. A terület mindössze 8 hektárnyi, mégis 38 védett növényfajnak ad otthont. A Rupp-hegy kiváló helyszín a merengésre, az elengedésre, a csendesen-fűben-ücsörgésre, ha valakinek elege van a város forgatagából és az állandó rohanásból. A magasból kényelmesen, távolról szemlélheted a fővárost, a tanösvényt pedig 2-2,5 óra alatt körbesétálhatod, ha csak egy rövid kikapcsolódásra vágysz. A tanösvény meredek és keskeny utakkal rendelkezik, ezért babakocsival és tolószékkel nem ajánlott a megközelítése.

 

A Magyar Camino útvonal egy része

 

A Camino Hungaro az egyik a két magyar Camino-útvonal közül, útja pedig Budapestről egészen Wolfsthal-ig vezet Tatán, Pannonhalmán, Lébényen és Pozsonyon át. Nem kell azonban megijedni, a Camino Húngaro-nak csupán a 0. és az 1. szakaszát ajánljuk most, ami Budapestről, a 0 kilométerkőtől vezet Tata irányába.

A városból kifelé tartva a sárga kagylót követve csendes, emelkedős utcákon juthatunk el egészen a Normafáig, ahol pihenőhely, finom rétesek, teák és kávé vár majd, valamint gyönyörű panoráma nyílik Budapestre is. Aki rövid túrát tervezett aznapra, itt meg is állhat, a Normafától még érdemes elsétálni az Erzsébet kilátóig, és megmászni annak hosszú csigalépcsőjét, hiszen onnan még jobban rálátunk a városra és a környező tájra.

 

Ha azonban nem riaszt el a hosszú túrázás, a Normafától induljunk tovább a sűrű, erdős ösvényen a makkosmáriai templomig, onnan pedig Budakeszi szélén az erdőn keresztül egészen Pátyig vezet a túraösvény, innen pedig a „Töki egyenesen” Tök és Zsámbék irányába visz az út a mezőgazdasági területek között.

Budapest ezeken felül is számos érdekes túra- és kirándulóútvonalat rejt még, érdemes hát sorra felfedezni őket a tavaszi hétvégék során. Akad, amelyik csupán 3- 5 kilométeres séta, és akadnak 12- 20 kilométeres túrák is, sőt, ha szeretnénk, akár egész hétvégés kirándulásokat is szervezhetünk anélkül, hogy kiérnénk Budapest területén kívülre.

 

További túraútvonalakért, izgalmas kirándulóhelyekért olvasd sűrűn a blogbejegyzéseinket!

 

Szabó Dénes

Szabó Dénes

Túraszervező, túravezető

Magyarországon, és külföldön szervezek kalandos, és látványos kirándulásokat olyan helyekre, amelyeket csak kevesen ismernek, de egyszer mindenkinek látnia kell!
Szabó Dénes

Legújabb cikkek Szabó Dénestől