Kihagyhatatlan kirándulástippek Budapesten

 

Most, hogy itt a tartós jó idő, a meleg napsütés, mozduljunk ki egy kicsit a szürke hétköznapokból, és az otthonunkból. Ahhoz, hogy visszarázódjunk az aktív mindennapokba, feltöltődjünk és kieresszük a fáradt gőzt, még csak nem is kell messzire mennünk. Ezek a legjobb kirándulóhelyek Budapesten, ahová mindenképpen érdemes ellátogatni! Íme a kirándulástippek!

A tavasz beköszöntével egyre többeket vonz a természet, hiszen, lássuk be, sokkal szívesebben sétálunk napfényben, a zöldellő levelek között, mint szitáló esőben a szürke, ködös-hűvös időben. Bár az utóbbinak is megvan a maga szépsége, egy átlagpolgárt, aki csupán a pihenés, a kikapcsolódás miatt járja a természetet, jobban vonzza a meleg napsütés.

Lássuk, milyen eldugott szépségekkel rendelkezik Budapest!

 

Ördög-orom

 

A Farkasréti temető talán egyetlen budapestinek sincs messze, hiszen odáig még a busz is elvisz, így egy könnyed délutáni csavargásra, kikapcsolódásra tökéletes helyszínt nyújt a temetőtől nem messze elhelyezkedő, 10 hektáros természetvédelmi terület. Az igazán jó túraútvonal a Széchenyi-hegyi fogasvégállomástól indul felfelé, az Ördög-szószék felé, ami a természetvédelmi terület legmagasabb pontja (313 méter). Innen a Törökbálinti útra térve a Márton Áron téri 59-es villamos végállomásáról tudunk hazafelé elindulni. Az Ördög-orom nem csupán az Ördög-szószék és a gyönyörűen kiépített sétautak miatt lett közkedvelt, nem is igazán a pihenőhely vagy az ámulatba ejtő kilátás miatt, hanem azért is, mert ezen a „kis” területen Magyarország flórájának 1/3-a megtalálható.

Ez azt jelenti, hogy bárhová lépünk, vigyáznunk kell a természeti értékekre, és összefuthatunk olyan „furcsa” emberekkel is, mint környezettan-hallgatók, biológusok és botanikusok, akiktől akár egy kis plusz tudást is begyűjthetünk, ha nyitottak vagyunk rá.

 

Rupp-hegy

 

A legkönnyebben a Rupphegyi út-Barackmag utca-Örkény István utca-Rupphegyi tanösvény útvonalon megközelíthető kirándulóhely. A terület mindössze 8 hektárnyi, mégis 38 védett növényfajnak ad otthont. A Rupp-hegy kiváló helyszín a merengésre, az elengedésre, a csendesen-fűben-ücsörgésre, ha valakinek elege van a város forgatagából és az állandó rohanásból. A magasból kényelmesen, távolról szemlélheted a fővárost, a tanösvényt pedig 2-2,5 óra alatt körbesétálhatod, ha csak egy rövid kikapcsolódásra vágysz. A tanösvény meredek és keskeny utakkal rendelkezik, ezért babakocsival és tolószékkel nem ajánlott a megközelítése.

 

A Magyar Camino útvonal egy része

 

A Camino Hungaro az egyik a két magyar Camino-útvonal közül, útja pedig Budapestről egészen Wolfsthal-ig vezet Tatán, Pannonhalmán, Lébényen és Pozsonyon át. Nem kell azonban megijedni, a Camino Húngaro-nak csupán a 0. és az 1. szakaszát ajánljuk most, ami Budapestről, a 0 kilométerkőtől vezet Tata irányába.

A városból kifelé tartva a sárga kagylót követve csendes, emelkedős utcákon juthatunk el egészen a Normafáig, ahol pihenőhely, finom rétesek, teák és kávé vár majd, valamint gyönyörű panoráma nyílik Budapestre is. Aki rövid túrát tervezett aznapra, itt meg is állhat, a Normafától még érdemes elsétálni az Erzsébet kilátóig, és megmászni annak hosszú csigalépcsőjét, hiszen onnan még jobban rálátunk a városra és a környező tájra.

 

Ha azonban nem riaszt el a hosszú túrázás, a Normafától induljunk tovább a sűrű, erdős ösvényen a makkosmáriai templomig, onnan pedig Budakeszi szélén az erdőn keresztül egészen Pátyig vezet a túraösvény, innen pedig a „Töki egyenesen” Tök és Zsámbék irányába visz az út a mezőgazdasági területek között.

Budapest ezeken felül is számos érdekes túra- és kirándulóútvonalat rejt még, érdemes hát sorra felfedezni őket a tavaszi hétvégék során. Akad, amelyik csupán 3- 5 kilométeres séta, és akadnak 12- 20 kilométeres túrák is, sőt, ha szeretnénk, akár egész hétvégés kirándulásokat is szervezhetünk anélkül, hogy kiérnénk Budapest területén kívülre.

 

További túraútvonalakért, izgalmas kirándulóhelyekért olvasd sűrűn a blogbejegyzéseinket!