Izgalmas túra Gellért- hegyi Ősforráshoz

 

Időtartama: kb. 1 óra

Találkozás: Gellért fürdő főbejárat

A túra fizetős program, és korlátozott időpontban indul!

A nagy hőfok miatt nem gyerekbarát program, csak ha bírja a 45 fokos meleget!

 

A Gellért fürdő gépészeti létesítményei mellett elhaladva érjük el az alagutat…

A Gellért fürdő medencéi víz visszaforgatósak, így azt csak utántáplálják, és fél évente cserélik. A Szabadság híd lábánnál ömlik a Dunába, amit a hajléktalanok használnak Jakuzzinak…

A Gellért fürdőből elindulva az alagútban jobbra egy keskeny folyosó vezet le az Ősforráshoz, ami egy kupolás terem kb. 20 m- re a felszíntől a Szabadság híd lábánál (régi nevén Sáros forrás). Közepén egy gránit tömb támasztja a plafont, ami szükséges is, hiszen felette járnak az autók. A stég körül egy vízzel teli medence látható, melynek tetején kalcitlemezkék úsznak, a víz alatt ún. karácsonyfák álltak össze a víz alá lehulló lemezkékből. A fürdést tiltják.

 

Gellért- hegyi Ősforrás

 

A víz alatt csak búvároknak járható forrásalagút vezet innen a Budavári Királyi palota felé. Azonban veszélyessége miatt a búvárok számára sem engedélyezett a merülés…

Az Ősforrást vízkivétel céljából az 1800- as évekig használták, mivel a vize apadni kezdett, ill. a hőfoka nagymértékben függöt a Duna vizével való keveredéskor.

A víz hőfoka a Dunával való keveredés miatt változó 20- 35 C közötti. A levegője itt 25 C.

Az alagútba visszatérve jobb oldalt egy rácsos feljárat vezet az Aragonit- barlangba.

 

Gellért- hegyi Aragonit barlang

 

A Sziklatemplom titkos vészkijárata a Gellért- hegyi Aragonit barlang

 

Aragonit- barlang, Budapest

 

A Gellért- hegyi Aragonit barlang, más néven Karfiol barlang a Sziklatemplom alatt nyílik. Az Aragonit a kalcim-karbonát ásványa a falról fürtökben lóg hófehéren.

A bejárata jelenleg le van zárva, hiszen nem örülnének a felette nyíló Sziklatemplomban a Pálos szerzetesek, ha a mise alatt valaki feltűnne a föld alól…

1964- ben fedezték fel. Nevét a falon lévő karfiol formákra hasonlító képződményekről kapta. Hossza 25 m, és 11 m mélyen fekszik.

 

 A Szent Iván- barlang, vagy Sziklatemplom

 

Meg fogsz lepődni!

Igen kevesen tudják, hogy Budapest névadója a Szent Iván barlang. Ez a nagy barlangszáj, amit a Gellért szállóval szemben látni, jelenleg a Pálos szerzetesrend sziklatemploma.

A Pest szó bolgár- szláv nyelven barlangot jelent. Onnan kapta Pest a nevét, hogy onnan látszik a barlangszáj… 🙂

 

A Gellért- hegyi alagút rejtett zugai

 

Az alagút a Rudas fürdőt érintve a Gellért fürdőtől a Rácz fürdőig tart. A 2 km hosszú táró a Duna felé oldalsó szellőző alagutakkal, 1960- ban épült. Jelenleg csak az első szellőzőig járható hivatalosan, mivel a Rácz fürdő és az ehhez tartozó alagút Orbán Viktor érdekeltségbe tartozik.

A táróban 43- 45 C a levegő hőmérséklete 100% páratartalommal, így a séta közben izzadunk rendesen…

A II. világháborúban óvóhelyként használták, és a németek főhadiszállásnak. Voltak tervek a Fürdők közötti kisvasútról, amivel a gyógyulni vágyó fürdőzőket szállítják.

A táróban bal oldalt a befoglalt hőforrásokból gyűjtik össze a vizet. Jelenleg a GT II., és GT VI. forrásokból táplálják a Gellért fürdőt. A termálvíz kalciumot, magnéziumot, hidrogén-karbonátos, és szulfát- kloridos, és fluoridos. Összesen 34 forrás érinti az alagutat! A források 18 m mélyről törnek fel.

 

Gellért- hegyi forrás

 

A táróban egy csille sínpár található, amelyen csilével szállították a Rácz, és Gellért fürdő között a gépészeti elemeket, és a szükséges ágyneműt.

A kelenföldi hőerőmű gernicvezetéke fut a plafonon.

A táróban a Rácz fürdő után jobbra egy hévizes kis kifolyó vájú található, melyben a meleg vízben görnyedve, gázolva áthaladhatunk az út alatt a Rudas fürdő melletti szórakozóhelyig, mely az alagút vészkijárata.

Tovább haladva egy elfalazott barlangüreg található, mely kint az Erzsébet híd lábánál található lépcsők melletti vasráccsal lezárt kijárat.

 

Jelenleg túrát nem szervezünk ide!