Túra az igazán látványos tatai Fényes tanösvényen!

 

Fényes- forrás tanösvény, tanösvény 8

Útvonal: Budapestről 1 óra alatt könnyen elérhető, nagyrészt autópályán. Tatán a Fényes fürdőt kell keresni, de vigyázz, mert a GPS elvihet egy hátsó földútra, akkor kezdj gyanakodni, hogy rossz úton jársz…

Parkolás: A Fényesfürdő bejárata előtt érdemes leparkolni jobbra lent a töltés mellett, mivel a tanösvény bejártánánál csak pár kocsinak van hely. A parkolás ingyenes!

Bejárat: A Fényes fürdő bejárata egy sorompós bejárat, a sorompó után egyből balra fordulva 100 m után egyenesen a főbejárathoz érkezünk. Alternatív programként, ha olyan évszakban mész, akkor érdemes a fürdő kellemes lehetőségeit is kihasználni.

Fényes fürdő onnan kapta a nevét, hogy a feltörő források a kvarchomokkal keveredve csillogó fényt adnak.

Fokozott természetvédelmi terület, melyet a Ramstatti egyezmény is véd! Vigyázzunk rá mi is!

A láp területe 4 hektár, nagyrészt éger erdővel karöltve.

Története: 1973- ra a nagy bányászati tevékenység miatt a karsztvíz leapadt (emiatt a tatai Öreg tó vize miatt is aggódtak a helyiek), majd a kilencvenes években a bányák bezárása után visszatért a vízszint, és újra feltörtek a karsztforrások, melyek 20- 22 fokosak, és enyhén szénsavasak..

Élővilág: A lápon sok védett növény, és állatfajjal is találkozhatunk. Ilyenek a nutria, hód, Pettyes fülesbagoly, Vizicsibe, Tőkésréce, Cigányréce. Növények közül: Pókbangó, Fehér tündérrózsa, Selymes Boglárka…

Útvonal:

Fényes- forrás tanösvény bejárat

Bejárat

Fényes- forrás tanösvény útvonal

Túraútvonal, és az állomások

Belépve a kapun egy fa tornyot látunk, melynek közepén egy üvegcsőben tör a felszínre  a karsztvíz. A fogadóépületben tudunk jegyet váltani, majd a tanösvény a ház mögül indul a tó mellől. A tanösvényt 18 táblával interaktív módon mutatják be. A túra 1 km hosszú körtúra.

Fényes- forrás tanösvény, hódrágta fa

Hód rágta fa

Négy nagy tó melett megy az útvonal, és az egyik mellett egy kilátó torony is van, ahonnan szemlélhetjük a vizi élővilágot. A torony után kis zsákutcában a feltörő vízalatti karsztforrásokat látjuk bugyborékolni. A 3. tónál a tó felett egy fűggőhídon is át lehet kellni.

Fényes- forrás tanösvény, kilátó

Kilátó

A hátsó részén gyerekeknek játszótér (aranymosó, kötélhíd, vizipuska, vizikerék…), ami sajnos ott jártunkkor nem volt látogatható.

 

Információ: Tatai Fényes tanösvényTatai Fényes tanösvény

 

További képek: