Felnőttként a munka mindennapjaink meghatározó része, ám a hétvége sokkal inkább a kikapcsolódás és a hobbik ideje. Sokak számára a túrázás és kirándulás jelenti a pihenést, ám ez adott esetben akár hétvégi munkaként is realizálódhat.

 

Munka és rekreáció

 

Szerencsés helyzetben van az, akinek a hobbija egyben a munkája is, ám az esetek többségében sajnos nem találkozik a kettő. Ettől függetlenül természetesen mindenképpen kellő időt kell hagyni a rekreációra is, hiszen ennek hiányában a munka könnyen maga alá gyűrhet minket. A minél magasabb fizetések és a mindenre elegendő bevétel üldözése egyébként is embert próbáló feladat, különösen akkor, ha olyan körülményekkel találkoznak, mint amilyen manapság is jellemző.

Az infláció és az ettől függetlenül is lezajló áremelkedés a bérek reálértékét ugyanis jelentős mértékben csökkentette, ezáltal pedig ugyanannyi munkával a valódi fizetőerőt tekintve kevesebbet keresünk. Ez alapvető feszültséget okoz a munkavállalókban, akik így a korábbinál kilátástalanabb küzdelmet folytatnak a megélhetésért. Egy ilyen helyzetben pedig talán még fontosabb a kikapcsolódás, a rekreáció és az, hogy kedves elfoglaltságainkra is szakítsunk időt.

Ez persze egyre nehezebb, hiszen a bérek értékének csökkenése miatt sokan kényszerülnek plusz munka vállalására akár hétvégén is, amely egyértelműen a szabadidő rovására megy. A “hobbid a munkád” elv azonban ezekben az esetekben talán könnyebben érvényesülhet, hiszen egy jól fizető hétvégi munka, akár kedvenc időtöltésünkhöz is kapcsolódhat. Ha például a kirándulás, a túrázás vagy tágabb értelemben a turizmus világát vizsgáljuk, viszonylag sok lehetőség adódik.

 

Élményszámba menő plusz bevétel

 

A munkaerőpiac tekintetében a belföldi turizmusnak egyértelműen vezető szerep jut, hiszen hazánk bővelkedik a csodás és ezzel együtt ilyen értelemben is vonzó épített és természeti környezetben. Előbbire akár komplett városok és városrészek, de számos vár, kastély, múzeum és ismertebb épület lehet jó példa, utóbbira pedig a hazánkban is oly elterjedt túrázási kultúra. Ennek kapcsán rengeteg olyan túraútvonal említhető, mely nemzetközi szinten is kiemelkedőnek számít, az országos kéktúra pedig a kihívások tekintetében is elsőrangú.

Az ilyen és ehhez hasonló kincsek felfedezése és azok bemutatása szélesebb közönségnek máris egy olyan terület, mely akár egy jól fizető hétvégi munka tekintetében is releváns lehet. Mivel a hétvégék és ünnepnapok, illetve a nyári időszak a hazai turizmus tekintetében eleve kiemelt időszakok, abszolút jól tud működni az, ha valaki ezen a területen próbál elhelyezkedni némi extra bevétel reményében. A terület pedig van annyira gazdag, hogy számos opciót kínáljon.

Egy jól fizető hétvégi munka kapcsán persze elsőre talán nem éppen a turizmus e szegmense jutna eszünkbe, hanem sokkal inkább a vendéglátás és a városi turizmushoz kapcsolódó szolgáltatások. Tény, hogy sok beugrós munka Budapest városában és más ismertebb helyeken szintén ebbe a kategóriába sorolható, de ezzel együtt is sok olyan jól fizető hétvégi munka akadhat a horgunkra, mely sokkal inkább természetközeli és a turizmus kirándulósabb, túra központúbb szegmensét ragadja meg.

 

Saját vállalkozási lehetőségek

 

Egy jól fizető hétvégi munka természetesen saját vállalkozás keretein belül is végezhető. Ez azzal az előnnyel is jár, hogy időbeosztásunk jóval rugalmasabb sőt, idővel akár teljes állássá is avanzsálhat az eleinte alkalmi munka. A turisztikai szektor e tekintetben is kiváló terepnek bizonyul, hiszen szerteágazó területei és az iránta mutatott kereslet abszolút indokolja akár új vállalkozások megjelenését is. A vezetett túrák és kirándulások terén pedig bőven van még hely új szereplőknek.

Egy ilyen jól fizető hétvégi munka nagy előnye, hogy a saját hobbinkat formálhatjuk át megélhetéssé, illetve a saját tapasztalatainkat, élményeinket másokkal is megoszthatjuk. Ha például rutinos túrázók vagyunk, akik ismerik a környék vagy akár az ország egészének legjobb útvonalait, máris nyert ügyünk van, de akár azzal is kísérletezhetünk, hogy ezek mellé új, addig nem ismert alternatívákat is kínálunk, ezzel is bővítve, színesítve a hazai palettát.

Ahogy említettük, a munka és rekreáció egyensúlya kifejezetten fontos mindenki számára. Ha azonban ez a kettő képes eggyé válni és szenvedélyünk egyben fő bevételi forrásunk is lehet azt is mondhatjuk, hogy többé egy percet sem kell már dolgoznunk. Hiszen ha azt csináljuk amit szeretünk, egyáltalán nem érezzük azt, hogy egy munkahelyre járnánk be nap mint nap vagy olyasmit csinálnánk, amit csak a pénz motivál. A hazai turizmus illetve a túrázás kultúrája pedig bőven ad helyet az ötletek megvalósításának.