Megközelítése: Nógrád megyében, Szécsény után, majdnem a Szlovák határnál. Nógrádszakálit elhagyva 1 km után a jobb oldalon megpillantjuk a táblát, és egy föld úton átkelünk a vasúti síneken, majd leparkolunk.

 

Paris patak völgye útjelző tábla

Bejárat: Innen 100 m- t megtéve a zöld kereszten a bejárati esőbeállót, és információs táblákat atlálunk. A belépés ingyenes!

A Páris patak völgye természetvédelmi terület. A népességről Palóc Grand Canyonnak is nevezik.

Leírás: Esős időben szép vízeséseket látni, de akár a patak 1 m magasságig duzzadhat! Így legyünk erre felkészülve!

A kanyonba beérve jobbra egy lépcsősor vezet a kaptatóra, de menjünk csak tovább beljebb. Visszafelé érdemes felmenni a lépcsőkön, vagy a jobb oldlai farönkmászós oldalágba, ha kalandvágyóbbak vagyunk, és a lépcsőn vissza. A lépcsőn feljutva fentről gyönyörködhetünk a Páris patak szurdokvölgyében…

 

Paris patak szurdokvolgye11

 

Geológiája: 15 millió évvel ezelőtt alakult ki a miocén vulkáni üledék. Szépen látjuk itt a tufába ágyazott andezitos, agglomerátumos törmeléket, mely omlásveszélyes is. Régen folyó kanyargott itt, mely mélyen bevájta magát. Így látványos 10- 15 m magas falak közt kirándulhatunk. Néhol kőtömbökön kell átmászni, de könnyen járható, akár gyerekkel is. A kb. 500 m hosszú kis kanyon végén egy kisebb vízesés látható. Több kőzetet is megtalálunk itt: riolittufa, gránit, tufás márga, andezit, tufit…

Kevesen tudják, de itt találták Magyarország első fatörzs barlangjait, melyek világhírűek!

 

Paris patak szurdokvolgye4

Micel a túra rövid, 2 óra alatt bőven bejárható, így javaslom érdemes megnézni a szécsényi várat, vagy Ipolytarnócon az ősmaradványokat, és a lombkorona sétányt!

Legújabb cikkek Szabó Dénestől (see all)