Duna alatti séta Visegrádnál- Némo kapitány nyomában

 

Te is izgalmasnak találod az olyan fantasztikus történeteket, amelyek egy víz alatti alternatív világba kalauzolnak el? Ha eszedbe jutott már, hogy jó lenne egy víz alatti sétát is tenni, és kicsit unod a Dunán átívelő hidakat, akkor mindenképpen kirándulj el Visegrádra, és nevezz be a Duna alatti sétára a közműalagútba!

 

Visegrád Duna alatti közműalagút lejárat

Rabul ejtettek az olyan korai tudományos-fantasztikus művek, mint Némo kapitány vagy Sándor Mátyás világa? Akkor vár a Magyarországon egyedülállónak számító, speciális túra, amelyen egy szakember segítségével átsétálhatsz a Duna alatt – úgy, hogy a fejed felett 16 méteres vízoszlop van! A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. minden évben indít túrákat, hogy száraz lábbal kelhess át a folyamon. 

A helyszín az 15269 folyami kilóméternél van.

 

Honnan indul a Duna alatti séta?

 

Autóval Visegrád és Lepencefürdő között fél úton a 11- es főútról a Visegrád- Kőbánya buszmegálló utáni jobb oldalon egy betnút fut be a dunai földnyelvre. Az út végén találod a parkolót, és a kék zsilipelt lejáratot a DMRV területén.

GPS koordináták: északi szélesség: 47.773532274 és keleti hosszúság: 18.957958337 fok.

Ajánlott ruházat rétegesen, és merev talpú cipő, vagy bakancs.

A túra a Visegrádot Nagymarossal összekötő közműalagúton megy végig, Visegrádról indul, és csak vezetéssel vehetsz részt rajta, évente egyszer. A séta oda-vissza irányú, tehát a végén ugyanúgy Visegrádra érkeztek. A programot általában minden évben tavasszal indítja el a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt., a honlapjukon tudsz regisztrálni. Érdemes sietni, mert nagyon gyorsan betelnek a helyek erre az igazán exkluzív eseményre!

 

De nem azért izgalmas a program, mert a Duna alatt sétálhatsz. Azon túl, hogy a föld gyomrában barangolva végre valóra válhat egy álmod, speciális ismereteket is szerezhetsz a vízről és a környékről: a visegrádi oldalon az alagút és a Bős-Nagymarosi vízlépcső építését feldolgozó tematikus tárlatot látogathatod végig.A nagymarosi oldalon pedig a vízmű egy kis büfével kedveskedik.

 

Nagymaros közműalagút kijárat

 

A Duna alatti közműalagút  túra

 

Akkor is teljesíthető, ha nem tudsz sokat lépcsőzni, hiszen mindkét oldalon alig pár lépcsőfok visz le a terembe. A visegrádi oldalról hosszan lejtő résszel kezdődik a betongyűrűkből épült, 550 méter hosszú, közel 3 méter átmérőjű alagút, amely körülbelül 15 méterrel a felszín alatt válik vízszintessé. Az extrémnek hangzó túra tehát valójában egy könnyed séta, teljesen kényelmes, biztonságos körülmények között, amelyet a rácsozott padló, a megfelelő világítás, valamint a biztonsági zsilipajtók garantálnak. Mindkét bejárat az árvízszint fölött nyílik. 

A lépcsőn lemenve egy teremben megtekinthetjük az építéssel kapcsolatos kiállítást, és a vízművek kollégája meséli el az alagút történetét, működését. Majd felvesszük a sisakokat, és a rácsos padlózaton elindulunk. A beton födémen néhol kisebb- nagyobb betoncseppkövek nőnek, vagy látszik a beszivárgó víz, amit egy speciális anyaggal injektálva eltömítenek. Ha nagyobb vízbefolyás van, akkor a telepített szivattyúk emelik azt ki. Az alagút felénél újabb zsilipajtó, ha gond lenne, itt lezárható a fele. Majd elérjük a túloldalt, ahol egy hasonló termen át lépcsőkön jutunk a felszínre.

Föld alatti alagút- Legendákon innen és túl

 

Legendákkal teli környék ez: szerelmi csalódás miatt a halálba menekülő, hableánnyá váló fiatal nőknek, valamint a meghurcolt Zách Klárának és családjának kísérteteitől kezdve, a víz alatt titkon vonuló, hadicselre készülő római, vagy középkori katonákig számos mendemonda kering a környéken.

Képzeld el, hogy az Anjouk korában a visegrádi palotából szöktet meg kedvesed, vagy hogy a török időben egy vagy azok közül a katonák közül, akik az alagúton át lopakodva indulnak el egy éjjeli portyára. Izgalmas, ugye?

 

Ugyan nem szeretnénk kiábrándítani, de valójában a Duna alatti titkos alagútnak nemhogy ezer, még százéves története sincs, és abszolút hivatalos, praktikus okok miatt jött létre.

Amikor 1993-ban biztos volt, hogy a magyar szakaszon, a két szemben fekvő város között nem épül meg a tervezett duzzasztó, praktikus okok miatt kiépítették az alagutat, a Bős- Nagymarosi vízlépcsővel egyidőben, szárazon, mivel a Duna terelve volt. A próbaüzeme 1995-ben volt.

A Duna alatti vulkáni eredetű kőzetbe robbantották az alagutat, és felette kb. 4 m kavicsos üledék, ami meg is szűri a vizet.

Az alagútban ivóvizet, illetve szennyvizet szállítanak a Duna jobb partjáról Nagymaroson át a váci szennyvíztisztító telepig. Emellett elektromos vezetékek és telefonkábelek is végigfutnak a falán.

Aza alagút úgy lett építve, hogy egy lyukacsos dréncső lett beépítve, amin akár a Duna vize is kinyerhető, akár 3000 köbméter, mint ívóviz.

Bár mendemondáknak nyoma sincs, de azért a túrán számos érdekességet fogsz hallani a túravezetőtől, és meglátod, hogy telis-tele van izgalmakkal!

 

Visegrrádi közműalagút félút

Visegrrádi közműalagút félút

 

Koronázd meg a Dunakanyar-túrád!

 

A túloldalra való séta a Duna alatt kb. 15 perc, de ez a program vezetéssel együtt 1 órát tesz ki a tárlat megtekintésével.

De könnyen egész napossá teheted, ha meglátogatod a visegrádi fellegvárat, teszteled a bobpályát, az extrémebb lombkoronák közötti drótkötélpályán csúszást a Canopyt., vagy a kalandpályát. De akár egy laza kirándulásképpen hajókázol egyet a Dunán, sétálsz Esztergomban, vagy piknikezel a családoddal Nagymaroson! 

 

Indulj hát útra egy izgalmas sétára a Duna alatt, és vedd rá barátaid és családtagjaid, hogy veled tartsanak!

Jelentkezés a meghirdetett időpontban: alagut@dmrvzrt.hu