A szlovákiai Nutria tó Szkacsányban

 

Nutria

 

Igazi természetjáró vagy, vinnéd az egész családot és egy még kevésbé ismert helyre gondoltál? Itthon még az internet népe nem nagyon halhatott arról, hogy Szkacsány miért egy igazi kuriózum. Ha rajongsz az állatokért, de nem ketreceken keresztül szeretnél tőlük egy „karnyújtásnyira” lenni, akkor irány Szkacsány és a Nutria tó!

 

Megközelítés:

Autóval Budapestről- M2 autóút- Vác- Szendehely- Rétság- Nagyoroszi- Drégelypalánk- Hont- Szlovákia- Ipolyság- 564 út- Százd- Deménd- Szántó- Léva- Garamtolmács- Garamkovácsi- 64 út- 511 út- Aranyosmarót- Kistapolcsány- Kicő-  Nagyugóc- 64 út- Pázsit- Kiskeresnye- Nagykeresnye- innen kavicsos föld út Szkacsány felé…

A föld úton bemenve a tó mellett parkolhatsz.

 A navigációba ezt érdemes beírni: GPS: 48°39’29.1″N 18°23’15.9″E, GOOGLE: 48.658086, 18.387759 

Távolság: 183 km

Szakcsány Nutria tó

Szkacsány „várai”

 

Szkacsány egy kis szlovák település a Nyitrica folyó partján, amelyről már 1078-ból vannak írásos emlékek. Az ősi kis falu határában, a Pravda nevű sziklás hegységben állott egykor Szkacsány vára, mely 1410-től a Nyitra megyei püspökséghez tartozott. Arról is nevezetes, hogy itt született egy híres zeneszerzőnk, Gaál Ferenc. 

Napjainkra azonban a turisták körében nem épített környezete, vagy történelmi múltja miatt vált érdekessé, bár kétség sem fér hozzá, hogy bájos kis házai, hangulatos utcácskái és 13. századi eredetű, barokk stílusban átépített temploma is megérnek egy misét. Ami egyre inkább elismertté teszi a környéken az mégis a falutól keletre található tavacska, ahol megtelepedtek a nutriák. Az egykori vár romjai helyett tehát hódvárak megcsodálására biztatunk minden állatbarátot és természetrajongót.

 

A nutria, és a tó

 

Ha egy igazi családbarát élményre vágytok, akkor látogassatok el Szkacsányba és figyeljétek meg természetes közegükben e játékos, kedves kis lényeket, a nutriákat. Hogy mi is az a nutria? Az egyik legnagyobb rágcsáló, testtömege a vidráival veszekszik, akit, érdekes módon spanyol nyelvben szintén nutriának neveznek. 

Szkacsány Nutria a vízben

 

A régi világban kedvelt nemesi böjti eledelnek számított: a vízhez kötődő életmódja miatt egy kalap alá vették a halakkal. Fartőmirigye tette világhírűvé, amelyből gyógyszer készült. Bőre is keresett volt, a huszadik század elején mintegy 1.5 millió nutriabunda került évente forgalomba.

 

Szkacsány Nutriák

A század végen fordult a sorsa: csemegéből házikedvencé vált puha bundája, játékossága és a vele járó minimális költségek miatt, 2010 óta azonban tilos tartani és tenyészteni. Alapvetően a nutria tenyészállatként terjedt el Európában, ám, amikor bundája kiment a divatból, egyszerűen szélnek eresztették őket, és a nutriák igy terjedtek el a természetben. A legújabban is igen ellentmondásos a hozzá való viszony: egyes országokban invazív fajnak számít, és az adott hely tulajdonosainak feladata kiirtásuk, míg máshol védettnek tekintik őket. Szkacsány mellett biztonságban vannak, hiszen ők a helyi, épp felvirágzóban lévő turizmus letéteményesei.

Szkacsányi Nutria

Nutria etetés

 

A parton fő az óvatosság, az agyagos talaj többnyire csúszós lehet. A tóban halak és kacsák is élnek a nutriákkal nagy szimbiózisban. Ha szeretnél barátkozni a kis helyi élőlényekkel, akkor vigyél magaddal sárgarépát, mert a nutriák imádják. Ugyanakkor fontos, hogy bármilyen évszakban is jársz erre, a víz minősége miatt nem alkalmas sem ember, sem háziállat fürdőzésére, és tilos a horgászás is.

 

Szkacsány tábla

 

Speciális ajánlat a programhoz

 

Egészítsd ki a programot egy különleges olvasmánnyal! Egy „képzeletbeli utazással” a nagy napra, Turczi István ötletes, vicces meseregénye szórakoztató élményt nyújthat az egész család számára. Egy villám természetfilmmel is pedig megismerhetitek a nutriákat, és aztán irány Szkacsány és nézzétek meg őket élőben!

//www.youtube.com/watch?v=pKQzSKsOX_E