Milyen volt az élet a bunkerben a Csepel Művekben?

 

Csepel Művek bunker bejárat

 

Régóta szeretem a bunkereket, így nem volt nehéz ráakadnom a Csepel Művek területén vezetett bunkertúrára, melyet Somogyi Levente vezet, aki a 2. óvóhelyet bérli, és abban korhű kiállítást rendezett be.

Időtartama: 3,5- 4 óra

Belépődíj: Előzetes regisztráció kötelező! Egy héten 2 túra indul 20 fővel. 4. 500 Ft

Túravezető: Somogyi Levente

Gyerekkel is látogatható, de sok a vetítés, így az lehet sok neki!

A program röviden: A Csepel Művek területtén található 2- es bunker részletes bemutatása, videós vetítések az ott dolgozókkal, túlélőkkel… A túra végén a 9.  bunker megtekintése…

 

Csepel Művek bunker kiállítás

 

Csepel Művek bunker rendfenntartó állás

Bunkertúra:

A túra nagy része a 2. számú 2 szintes 200 nm – es bunkerben zajlik, melyet túravezetőnk bérel, és az eredeti állapotot megtartva kiállítást rendezett be. Folyamatosan gyűjti a relikviákat. Megmutatja a Csepel Művek területén található több mint 20 bunker elhelyezkedését, és funkcióját…

Itt nézhetitek meg a korabeli képeket, videókat. Majd akinek van kedve a 9. számú bunkerbe is bekukkanhat, amelyet zenekaroknak adnak ki bérbe. Ez az itt lévő bunkerek közül az egyik legnagyobbika 5 szintes. 

Kipróbálhattuk, hogy milyen lehetett az érzés légitámadáskor sötétben, a robbanásokkor mintha remegett volna a szoba…  Kemény lehetett ez élesben…

A bunkerben sokat nem tartózkodtak 2- 24 órát, aztán mentek dolgozni…

 

Pár érdekes információ a bunkertúráról:

Csepel Művek bunker levegőszűrők

A Csepel Művekben kb. 35. 000 ember dolgozott, melyből nappal egyszerre 25. 000 főt foglalkoztattak. Mindenkit kijelöltek, ki hova, melyik bunkerbe menjen.

A bunkerben sokat nem tartózkodtak 2- 24 órát, aztán mentek dolgozni…

 

A munkaszolgálatosok nem mehettek bunkerbe, ők csak a földbe mélyített palánkkal, és a tetjén kövekkel borított árkokban bújhattak meg.

A bunkerek 1, 5 m vsatag falát később 2, 5 m- re növelték, tetejét 4 m vasbetonnal látták el. Mely akár egy 500 Kg- os bombatámadást is kibírt.

 

A bunkerek érdekessége, hogy a talajvíz miatt nem a föld alá, hanem a föld fölé építették, ennek előnye a gyors menekítés, a gyárépületek biztosítása a légnyomás elnyelésével, valamint a vízszigetelés könnyebb megoldása.

 

A legnagyobb bombázáskor több mint 150. 000 gyújtóbombát dobtak le a gyárra, ezek feladata a környezetének felégetése volt. A nagy hő miatt a vasat is megolvasztotta. A nagyobb bombák  500- 1000 kg súlyúak voltak.

 

A légnyomás miatt a bunker oldalirányba is kilengett 5- cm- t, ezért a föld alatti alabja olyan speciális megoldás volt, hogy a félgömb alakú betonlábakon tudott mozogni, mint a kejfeljancsi… A bunkerben lévőknek a falhoz támaszkodni nem volt szabad, mert a rázkódástól többen agyrázkódást kaptak.

 

A bunker belsejében saját szellőzetető rendszer volt, de ez nem volt minden bunkerben így! Volt amelyik por, és gázszűrő nélküli volt, ezekbe a bombázáskor a port, földet, füstöt és a repeszeket is beszívta a rendszer. Így a megfulladás elől kellett kimenekülniük a bunkerből…

A vizet a bunkerben elhelyezett víztartályokból nyerték.

A Kárfigyelő bunkerek egyszemélyesek voltak, innen figyelték a bombázásokkor a károkat, és rohanniuk kellett oltani,  menteni a legfontosabb dolgokat.

 

Igen jól felépített, és érdekfeszítő túra, csak ajánlani tudom!

Képek

Videó a Csepel Művek Bunkereiről

 

 Csepel Művek bunkerek a térképen

 

Csepel Művek területe a térképen

 

Szabó Dénes

Szabó Dénes

Túraszervező, túravezető

Magyarországon, és külföldön szervezek kalandos, és látványos kirándulásokat olyan helyekre, amelyeket csak kevesen ismernek, de egyszer mindenkinek látnia kell!
Szabó Dénes