Amit egyszer látnod kell: a Babuka tó

 

 

Kicsiny országunk tele van szebbnél-szebb kirándulóhelyekkel, amik tökéletesen alkalmasak lélekpihentető túrákra vagy nagycsaládos sétákra, gyönyörű környezetben. Fedezzünk fel most egy igazi gyöngyszemet Magyarország egyik méltatlanul elhanyagolt vidékén!

 

A Zempléni-hegység sokak számára csak a földrajz tanórákról dereng, látogatottsága azonban az utóbbi években alaposan megcsappant. Bár a nevét adó település ma Szlovákiában található, ez mit sem von le a hegység szépségéből. Járjuk ma egy kicsit körbe ezt a tájat, és nézzük meg az egyik legkedvesebb névvel ellátott részét: a Babuka-tavat!

Megközelítés autóval:
Budapestről az M3 autópályán, Felsőzsolca előtt jobbra a 37- es útra Szerenc, majd Vámosújfalu előtt balra Tolcsva felé. Erdőhorvátin át- Óhutára.
Tömegközlekedve: Vonattal, vagy busszal Sátoraljaújhelyre, majd onnan helyi buszjárattal Óhutára.
Meredeken kell felmenni, így gyerekekkel korlátozottan javasolt!

Elhelyezkedése:

Szélesség: N 48° 22,497′
Hosszúság: E 21° 23,642′

Magasság: 380 m

 

Térkép: 

Babuka tó térkép
Túraidő:
A Babuka tóig, és vissza 1,5 óra. A körtúra kb. 3 óra.

A Babuka- tó története:

 

A Babuka-tó egy eldugott szeglete volt a Zempléni-hegységnek, egészen addig, míg Bődi Gábor áldozatos munkával ismertté és látogathatóvá nem varázsolta.

Ő rendezgette a tájat, vigyázott a tó tisztaságára és az élőflóra természeti értékeire. Gábor nélkül ez, a mostanra közkedvelt turistaútvonal csupán néhány, helyi család által látogatott tavacska lenne. Pedig ennél jóval több rejlik a tájban, érdemes felfedezni!

A turistaösvényt 1990- ben talált rá a csodás helyre, és 2 hónapnyi bozótírtás után kapta meg mai formáját. A pihenőket kialakította, majd havonta kétszer karbantartotta a területet. 1998- ig a Rejtek rét amolyan családi titkosan romantikus hely volt. 1998- ban  alakította ki a Babuka tavat, és rendezte a környékét, melyben lányai Katinka, és Emőke is segített.
2000- 2002- ig tartott a tó alatti Forrás- rét megtisztítása. A Babuka tóba kárászokat telepített, bízva abban, hogy az algásodás megszűnik, nem sok sikerrel.
Bődi Gábor később Pestre költözött, így egyre kevesebb ideje maradt gondozni az útvonalat, majd sajnos 2017. októberében elhunyt. Reméljük az ösvény még sokáig fennmarad!

Leírás:

A rövid túra – ha csak egy kis sétára vágytok

 

Ha a családdal csak egy kis kirándulásra vágytok, a legjobb, ha Óhutáig mentek autóval, majd ott a fehér ház mellett parkoltok. Nagyjából 1.5 kilométert kell sétálnotok a Babuka-tóig a piros T jelzésen, ahol szalonnasütő, és meseszép kilátás vár a tó partján. Színtiszta zöldterület, madárcsicsergéssel és a friss zempléni levegővel, ideális terep egy kis piknikre, akár kisgyerekekkel is.

 

Babuka tó parkoló

 

Meredek kaptató vezet fel a fák közt egy kis ösvényen. Az út a Babuka tóig jól ki van jelezve. A Nagy Gömböc kő kőbabái után több pihenő van, ahol padok lettek kialakítva.

 

Ne add fel pihenő

 

A Rejtek- rét után érsz fel az út tetejére a Katinka pihenőhöz. Innen kissé emelkedik, de szintben megy az út a Babuka tóig, és az alatta elterülő Forrás rétre. Itt kialakított szalonnasütő hely van az Emőke- forrás által táplált mesterséges 4 nm tó mellett. A forrás vize iható. A tóban csodálhatjuk az Ászka rákokat, és ebi halakat. A völgybe gyönyörű a kilátás.

 

Babuka tónál

 

Innen 50 m- re a magaslaton a Trianoni emlékhely az Emőke- pihenő. Innen vissza tudunk sétálni, amerről jöttünk.

 

Kicsit hosszabb túra – ha szeretitek a kirándulásokat

 

Nagyobb kalandozásokhoz jobb, ha a Babuka-tó csupán egy a célállomások közül, hiszen ezen a környéken van még számtalan szép látnivaló! 
Érdemes a túrába beleépíteni a túrába a Pálos kolostorromot és a kis természetes forrást, mely hozzá tartozik. Ugyanitt található Tarnóczi Bernát és felesége szorgos munkájának gyümölcse, a Könnycsepp-tó.

Bár a tó magánterület, bárki számára látogatható, de kérlek, hogy vigyázz rá úgy, mintha a sajátod lenne, hogy még sokáig nyitva állhasson mindenki számára.

 

Könnycsepp tó forrással

 

Az igazán nagy falat a körtúra– ha szeretitek a kihívásokat

Táv: Kb. 10 km

Amennyiben elég kalandvágyónak érzitek magatokat egy hosszabb és kimerítő, ugyanakkor gyönyörű látnivalókkal szolgáló túrához. A Babuka tóig , mint a rövid túrán, majd a tótól a jelzést követve felérünk egy vízszintes dózerútra. Itt balra haladva már ritkák a jelzések, így figyelni kell a kb. 100 m – re lévő Szelekfej- szakadék bejáratát. A szép látványt nyújtó szakadékot kár lenne kihagyni, itt a fatörzseken néhol átmászva érsz fel a gerincre.

 

Szelekfej- szakadék

 

Innen  100 m után jobbra egy fenyvesen levisz az ösvény a szekérútra, ahol a szakadék felé mentél, és innen balra folytathatod az utad, vagy a Kis- Rókás- rét- Nagy- rókás rét útvonalon  jutsz le jobbra tartva a Vacogó- tisztás erdészházhoz.

 

Vacogó tisztás erdészház

 

Ha a szekérútra tértél vissza, akkor a szintet tartva a piros keresztet követve érkezel el a Róka pihenő leágazásig, itt balra tehetsz egy kitérőt a kilátóhoz. Tovább haladva érsz el a Vacogó erdészházhoz.

 

Róka kilátó felé

 

Innen lefelé vezet az út a Gombóc- kő- Nagy kő- réten át- Denevér ösvény- rét- Tiltott- rét- Nyírfa- tisztás útvonalon. végül a Mély- pataki szekérútra jutsz.

Hamarosan eléred a főutat, ahol jobbra pár 100 m után az út túloldalán már tábla jelzi a Pálos kolostor romját. A szekérúton a rétre kiérve balra tarva találod a romokat, és mellette a Könycsepp- tó a Pálos forrással, majd a Barát-pihenőn és a Kis Kristályoson keresztül visszajutsz Óhutára.

Természetesen annyi pihenőt iktattok be ebbe a 9 kilométeres túrába, amennyit nem szégyelltek, de szerencsére a Zemplén nem a nehéz terepéről ismert, így gyermekkel is nyugodtan belevághattok.

Élelem, térkép, telefon és szabadtéri játék minden esetben legyen nálatok, ha nappal indultok túrázni. Éjszakai túrára pedig csak olyannal induljatok, aki tapasztalt túrázó a térségben, mert bár könnyű a terep, de a sötétben tartogathat meglepetéseket!

 

Éjszakai zempléni kirándulástipp kalandoroknak

 

Szerencsére, ha nem is ismersz profi zempléni kalandort, léteznek előre szervezett éjszakai túrák, melyek során tapasztalt idegenvezető, és aktív túrázó vezetésével fedezheted fel a Zempléni-hegység éjjeli arcát.

Nagyon fontos, hogy az éjszakai túra előtt vedd figyelembe a szükséges felszerelések listáját, és mindent vigyél is magaddal!

Bár nyáron meleg van, a hegyen töltött éjszakák hidegek, mindig legyen nálad egy plusz réteg, amit magadra vehetsz, ha esetleg fáznál.

 

Amit még érdemes megnézned a Sátoraljaújhelyi kalandparkot libegővel, a Megyer- hegyi Tengerszemet, a Füzéri várat, vagy túrázni a Sólyombércre, vagy a Pengő kőre, ahonnan gyönyörű a kilátás…

Hajrá, irány a Zemplén!