Elfogytak az ötletek, hogy hova is menjetek kirándulni ebben a szép időben? Vettetek ki egy kis szabadságot, vagy éppen hétvége van és jó lenne kiruccanni egyet? Akkor jó helyen jársz, hiszen ebben a cikkben összegyűjtöttünk pár lehetőséget, amelyek között található még hangulatos kastély szálló Budapest közelében is.

 

Tiszadobi Andrássy-kastély

 

A tiszadobi kastély 1880 és 1885 között épült Meining Artúr tervezésének köszönhetően. A művész célja az volt, hogy az építmény a történelmi romantika példájaként szolgáljon. A különlegessége, hogy a kertben egy hatalmas nyírt sövény labirintus található, amely felülről egy liliomot formál meg. Érdekessége továbbá, hogy négy évszaknak megfelelően négy bejárattal rendelkezik, illetve 12 tornya is van, ami pedig a 12 hónapnak felel meg. Az 52 hetet az 52 szoba jelenti, amelyeknek 365 ablakszeme van.

 

Hangulatos kastély szálló Budapest közelében

 

A Teleki-Degenfeld kastély nem messze található a fővárostól. Az épület Magyarország legszebb barokk csodái közé tartozik. Megőrizte ennek a kornak a stílusjegyeit, amit a mai napig gondoznak. A hangulatos kastély szálló Budapest közelében épült fel 1748-ban. A szállodaként működő építményben 27 szoba és lakosztály található, amelyek közül mindegyikben más-más egyedi berendezés található. Az egyes lakosztályok pedig csendes-óceáni stílust idéznek meg, amik igazán különlegesség varázsolják ezt a helyet.

Érdemes tehát betérni ide, ha Nógrád megyében túráztok, hiszen a széles körű szolgálatások között megtalálható a játékterem, a tekepálya, a lovaglás, a biciklis, vagy gyalogos túra, illetve a wellness szolgálatatás egyaránt.

 

Neoreneszánsz kastély Gyula közelében

 

Gyula környékén túráztok? Akkor nézzetek be a Wenckheim-kastélyba, amely a várostól 18 km-re található, Szabadkígyóson. Ezt a gyönyörű építményt Ybl Miklós tervei alapján Gróf Wenckheim Frigyes húzatta fel 1875 és 1879 között. A grófnő kívánsága ugyanaz volt, mint a tiszadobi kastély esetében, tehát az év, a hónap, a nap és az óra feleljen meg a bejárat, a tornyok és a szobák számának. Az épület mellett egy labirintusra hajazó franciakertet alakítottak ki tiszafákkal és bukszusokkal tele ültetve.

 

Móri Lamberg-kastély

 

A móri Lamberg-kastély nemcsak a kinézete miatt lehet érdekes, ha erre jártok, hanem azért is, mert működik benne egy Kulturális Központ is. Itt megtekinthetőek a Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás tárlatai, amely mellett lehetőség van egy múzeumi boltban is vásárolni, amelyet az intézmény tart fent. 

A csoportok számára az állandó kiállítások kizárólag tárlatvezetéssel tekinthetőek meg, ráadásul 25 fő felett előzetes bejelentkezésre is szükség van. Megcsodálhatjátok a földszinten található Helytörténeti Múzeumot, a Wekerle Sándor Kiállítást, a Vasarely- és a Barokk szobát egyaránt. Utóbbiban a berendezés a barokk stílust idézi meg. A kastélyt eredetileg rengeteg falképekkel díszítették ki, még a lépcsőház, a teljes főépület és a dísztermek is színesek voltak.

 

Összegezve

 

Kirándulni mentek és szeretitek a régi épületek, esetleg a hangulatos kastély szállókat Budapest közelében? Akkor ez a cikk biztosan segített leszűkíteni a kört. Látogassatok el nyugodtan akár Mór városába, vagy Gyula környékére, de körbe járhatjátok Nógrád megyét, illetve benézhettek Tiszadobra is. A lehetőséget tárháza áll rendelkezésetekre, hogy kikapcsolódhassatok! 

 

Legújabb cikkek Szabó Dénestől (see all)