Kicsi, de izgalmas a Kőszikla szurdok

 

A Zalai-dombság mélyén, Nagykanizsa és Zalakaros környékén izgalmas természeti csodákra bukkanhatnak azok, akik kirándulásra adják a fejüket. A homokkőbe az évszázadok alatt az erózió igazán izgalmas mintákat és járatokat vájt – csodáld meg őket a saját szemeddel! Fedezd fel a Kőszikla szurdokot!

 

Kőszikla szurdokban 2

A mai túraötletünkben eláruljuk, hogyan juthatsz el Magyarország egyik legkülönlegesebb természeti látnivalójához, a Kőszikla-szurdokhoz, valamint – egy kis extraként – az Eszperantó-forrásokhoz. Figyelj jól a részletekre, és legyen ez a következő hétvégi programotok!

 

Honnan érdemes indulni?

 

Kőszikla szurdok parkoló

 

Megközelítés autóval: Budapest M7-es autópálya – 191.sz. kijárat 7.sz. út Zalakomár/Zalakaros felé – Zalakomár – Kisrécse – Nagybakónak

Távolság Budapestről: 211 km

Utazási idő: 2 óra 5 perc

Megközelítés tömegközlekedéssel: Budapest Népliget autópályaudvar – Nagykanizsa, majd Nagykanizsáról Nagybakónak. Indulás előtt érdemes ellenőrizni a menetrendeket, a járatok Nagykanizsáról ritkán indulnak. Az út hossza 3 óra 15 perc.

Túra ideje: 1, 5 óra

Túra hossza: 2,2 km

Autóval, de távolsági autóbusszal is könnyedén megközelíthető Nagybakónak község. Autóval érkezve, az Arany János utca betonburkolatának vége után még körülbelül 500 métert haladva érheted el a parkolót, ahonnan a leginkább optimális elindulni a túrára.

A túra összesen 2,2 km, amit kényelmes tempóban körülbelül 1,5 óra alatt lehet megtenni, de minden esetben érdemes rászámolni egy kis időt a nézelődésre, fényképek készítésére, esetleges pihenők beiktatására. Szintkülönbség mindössze 90m.

Figyelem a szurdok csak száraz időben járható! Tériszonyosoknak a meredek létrák miatt nem ajánljuk. Hegyes túrabotot érdemes magaddal vinni a csúszós, keskeny utak miatt. Bár hivatalosan mindkét irányból bejárható, célszerű lentről felfelé közlekedni rajta, ezt az útvonalat ajánljuk Neked mi is!

 

Hogyan tovább?

 

A Dél-Dunántúli Kéktúra útvonalából ágazik le a parkolótól egyenesen tovább haladó (Szurdok feliratú táblával is ellátott) kék háromszög jelzésű túraösvény, ezen indulj el. Erről a széles ösvényről hamarosan balra tér le a jelzett ösvény, de a kihelyezett Kőszikla szurdok feliratú táblák is megerősítenek benne, hogy bizony le kell térned balra, ahol veled szemben már jól kivehető lesz a TV-torony.

A vadvirágos, nyugodt rétet hamarosan sűrű erdő váltja majd fel, ahogy egyre tovább haladsz a túraösvényen, amely ráadásul egyre szűkül, ahogy közeledsz a szurdok bejáratához. Itt balra egy, az agyagos talajba vájt, meredek és kissé omladozó lépcsősoron kell majd felkapaszkodnod egy hasonlóan porózus, keskeny ösvényre, amely egyenesen a szurdok mélyébe vezet. 

P7080390 1

A Kőszikla-szurdok, nevével ellentétben nem valódi sziklákból áll. Amit magad körül látsz, az mind agyagos homokkő, amelybe a víz eróziója vájt érdekes mintákat. Nedves időben szabad szemmel is látható, ahogyan a homokkő pórusaiból szivárog a víz. A szurdok különleges mikroklímájának köszönhetően számos egyedi és védett növénnyel is találkozhatsz ezen az igazán különleges helyen. A szurdokban gyenge vízfolyás is található, ám esős időben tud meglepetést okozni. Vadregényes a rövid szurdok a fatörzsek, és behullott, vagy a víz szállított növények miatt, a mikroklímája is egyedi. Alapvetően sportosan, de könnyen járható.

Az első, kissé rossz állapotú létra megmászása után a helyiek által csak Kiciklának nevezett vízmosás alján kapaszkodhatsz tovább: fák törzsére, csúszós, agyagos sziklákra nagyon figyelj magad előtt!

Felső részeit borostyán és moha egyaránt díszíti – ahhoz pedig, hogy ezeket közelebbről is szemügyre vehesd, fel kell kapaszkodnod a kb. 20 m hosszú, több elemből álló létrasoron, a létrák ugyanis meredeken kapaszkodnak fel a szurdok tetejére.

Óvatosan közlekedj rajtuk, mindig kapaszkodva és sosem sietve! A kiszállásnál feltétlen figyelj!

 

P7080396 1

 

A csúcsra érve

 

A szurdokot megmászva iktass be egy kis pihenőt, mielőtt rátérsz az erdei gyalogútra. A kereszteződésénél nincsenek turistajelzések, de tábla jelzi. Aki innen jönne, azok jobbra parkolnak a réten kocsival. Fordulj balra, és egy repcemező szélére érsz. Ennek a mezőnek a jobb szélén található a 200 m magas TV-torony a Tukora-tetőn. A kék háromszög jelű út egy keresztező kocsiúthoz ér, melyen a Dél-Dunántúli Kéktúra útvonala fut: itt megint balra kanyarodj!

Az elágazástól a Kék és Zöld sáv jelű úton folytatva túrádat, egy löszös-agyagos mélyúton ereszkedhetsz le, de rövidesen le kell térned balra a Kék jelzéseket követve, ahol lejtős úton, gyönyörű bükkerdőben ereszkedhetsz tovább, majd élesen jobbra, egy rövid, kissé meredek szakaszon érhetsz le az Eszperantó-forrásokhoz, amelyektől száraz időben is számíthatsz forrásvízre. (Általában a bal oldali bővebb vízhozamú.)

 

Eszperanto forrás

 

A források vize lejjebb egy kis tóvá duzzad, mellette tűzrakó helyeket, pihenő padokat és asztalokat találsz, ahol nyugalomban elkölthetsz egy kis uzsonnát. A forrás környékét a 70-es években a Nagykanizsai Természetbarát Szövetség újította fel és két eszperantistáról nevezték el. Természetgyógyászati szempontból is különleges helynek számít, gyógyító hatásúnak tartják a környéket a rajta keresztül haladó ún. Szent György energiavonalak miatt.

A kiindulási pontra – a Kék és a Kék háromszög jelű utak elágazásához – innen egy széles, kényelmes úton térhetsz vissza.

 

Eszperanto forrás pihenő

Kellemes kirándulást!

 

Legújabb cikkek Szabó Dénestől (see all)