A mecseki Babás szerkövek, és Zsongor- kő

 

Számtalan különlegesség van Magyarországon, és a népszerű úticélok mellett a kevésbé ismertek gyakran nem kerülnek középpontba. Pedig megannyi eldugott érdekesség vár még, akár csak a Babás szerkő, ami Kővágószőlős egyik különlegessége. Olvass tovább, és biztosan ez lesz a következő úti célod!

Megközelítés autóval: Budapest M6-os autópálya – tovább M60.sz autóút – 57.sz. út – 6-os út – Kővágószőlős

Távolság: (Budapestről) 248 km

Utazási idő: 2 óra 20 perc

Megközelítés tömegközlekedéssel: Budapest Keleti-pályaudvar – Pécs (2 óra 47 perc), – Pécs autóbuszállomás – Kővágószőlős, 35 perc

A túra hossza: kb. 6 km

A túra ideje: 2- 3 óra

 

Babás, de nem emberi!

 

Nem egy érdekes elnevezésű természeti látványosságunk van, a Babás szerkő azonban egészen biztosan dobogós lenne, ha versenyt indítanánk. Nevét egyedi babákra, bábukra emlékeztető formájáról kapta, de valójában emberi kezek nem járultak hozzá a különleges formák kialakulásához.

A szerkő elnevezést a régi időkben itt élt pogány népektől örökölte, akiknek feltehetően itt volt az áldozati, vagyis szer-tartási helyük.

Az egyediségét nem a magasságában, hanem formájában, valamint a kövek összetételében, és azok színében keresheted – a sziklák barnás árnyalatukkal tűnnek ki a fák zöld lombkoronáinak ölelésében. Ez a szín egyébként igencsak árulkodó, arra utal, hogy sok-sok évvel ezelőtt sivatagi környezet lehetett a térségben. 

 

Meseírókat meghazudtoló legenda

 

Aki kedveli a mendemondákat, annak egészen biztosan tetszeni fog az ide kötődő történet. A legenda szerint két gazdag családot, akiknek az életét mindig is meghatározta a folyamatos versengés, megátkoztak: egy napon úgy elhatalmasodott rajtuk az egymás iránti gőg, hogy egy meggondolatlan mondatuk következtében, a hegy oldalában kővé dermedt mindkét família. Így alakultak ki az emberi alakokra emlékeztető formák.

Ez a helyi legenda minden bizonnyal csak kitaláció, de ki tudja? Érdemesebb békével megközelíteni a köveket, és szeretteidre gondolni közben nem pedig ellenségeidre, nehogy a gonosz gondolatok téged is kővé dermesszenek. A történet pedig valóban hozzájárul a látványosság varázsához.

 

Hogyan készülj a túrára?

 

A Babás szerkő kifejezetten ideális őszi, vagy tavaszi turistacélpont, a levelek számtalan árnyalata különleges varázzsal ruházza fel a tájat. Fontos, hogy még ebben az évszakban is érdemes gondolni a rovarok elleni védekezésre, ha más nem hosszú nadrággal és pulóverrel.

Cipő tekintetében – ahogy már korábban említettem -, a zárt, vastagtalpú ajánlott, hogy a sziklás terepen is biztonságos legyen a közlekedés. Nem árt, ha a cipő szára kissé magasított, ez ugyanis szintúgy hasznos lehet a köves környezetben, megtartja a bokádat, ha félrelépnél.

A túra nehézségét tekintve inkább tapasztaltabbnak ajánlott, főleg a szintkülönbség miatt. Kővágószőlősről indulva körülbelül 2 km megtétele után pillanthatod meg ezt a különleges képződményt, ami garantáltan emlékezetes lesz számodra.

Az útvonal Kövirózsa tanösvény néven is ismert, zöld napocska jelzi az állomásait: Állomások: 1. Millenniumi-kereszt 2. Babás-szerkövek 3. Halomsírok 4. Remete-barlang 5. Zsongorkő kilátó 6. Pálos kolostorrom 7. Jakab-hegyi kis tó 8. Vaskori földsánc. A teljes hossz kb. 6 km, de Te döntöd el merre és meddig mész.

 

Túraútvonal:

 

Kiindulópont a templom mellett induló piros négyzet, itt érdemes parkolni is.

Egy laza cserjés után a piros keresztre térünk át, meredeken emelkedni kezd az út. A sok szintet legyőzve érünk el a kereszthez.

Babás szerkövek keresztje

Innen pár száz méter, és sorba jönnek a Babás szerkövek, ezek a furcsa alakzatok. A kis ösvényeken jobbra érdemes kinézni, ott találod.

Babás szerkövek

Babás szerkövek

Észak felől bejön a kék kereszt, erre menj tovább, innen 10 m-re egy újabb nagy kő balra. Pár 10 m után a kék háromszög jelenik meg. Mi előre északfelé az emelkedő felé tartunk. Az újabb emelkedők után elérjük a Sasfészek volt kőbányát. Ez kifejezetten árnyékos, jó kis ebédelő hely.

Sasfészek

Innen jobbra tartva könnyebb sziklamászás a köveken, majd újra turistaút. A kék háromszög jobbra tart, de mi balra a kék sávon menetelünk tovább. Egy erdei pihenő után jobbra egy kis kitérőt teszünk az 50m- re lévő csodás kilátópontra a Zsongor- kőre. Állítom ez a Mecsek egyik legszebb kilátópontja.

Zsongor kő kilátópont

 

Zsongor- kő kilátó

 

A kilátó a legenda szerint egy Zsongor nevű végvári vitézről kapta nevét, aki a törökök előli menekülés közben erről a szikláról vetette le magát a kedvesével együtt.

Innen többféle variáció létezik, vagy visszamehetsz az eddig megtett úton, vagy a kékre visszatérve jobbra a Pálos kolostor romjaihoz, és egy kilátóhoz jutsz.

Ha szeretnéd nagyobb túrává bővíteni az eddigi útvonalat, akkor érdemes a zöldön, majd a piroson a Peőcz-aknáig menni, és onnan a kéken pedig vissza a Sasfészekig ereszkedni.

Másik további alternatíva, mikor visszafelé eléred a kék keresztet, akkor innen a balra lefelé tartó kék háromszög, majd piros háromszögön a csodás kilátású Panoráma úton jutsz le Patácsra.

Vizet és egy kis élelmet érdemes magatokkal vinni, ez ugyanis hasznos lehet a kimerítő túra során, de komolyabb készletekkel nem kell készülni.

 

Miért érdemes néha kevésbé ismert helyekre menni?

 

Természetesen az összes ismert túraútvonalat is ajánlunk, a kevésbé népszerűeknek azonban meg van az egyedi varázsa.

A Babás szerkövek esetében is várhatóan nem lesz tömeg az útvonalon, és egy egészen privát élményben lehet részetek. Itt az idő, hogy előkapd a bakancsod, és a legközelebbi hétvégére betervezd a Babás szerkő-túrát!

A tanösvény állomásaihoz tartozó leírásokat ITT töltheted le!

Amit még érdemes megtekinteni a környéken: Ferde vízesés

 

Legújabb cikkek Szabó Dénestől (see all)