A Steinwandklamm vízesései, és egy kalandos láncos út

 

A Rám-szakadék már gyerekjáték neked? Szeretnél valami nagyobb kihívást, és ezért bárhová elmennél? A Steinwand- szurdok, Ausztria egyik legnépszerűbb természeti akadálypályája csak rád vár!

 

Alsó-Ausztria vadregényes tájai mágnesként vonzzák a természet szerelmeseit. A Steinwand-kanyon karsztos sziklahasadéka kiváló terep egy egész napos kalandtúrára, vagy egy kellemesen kimerítő családi kirándulásra. Ahhoz, hogy igazán jól érezzétek magatokat, összeírtunk nektek egy kis útravalót.

 

Steinwandklamm szurdok bejárat

 

Hogyan vágj neki?

 

Jól összekapcsolható a Myrafalle vízeséssel. Érdemes azzal kezdeni, majd átgyalogolni a Steinwandklamm szurdokig, és vissza. Ez egy egész napos túra.

Ha ezt választod, akkor ovábbmész az autópályán és a 38. sz. kijáratnál hagyod el az A2-es autópályát Wöllersdorfnál. 

Különböző túraszervezők külön busztúrákkal kedveskednek a kirándulni vágyóknak, azonban, ha saját autóval vágnál neki ennek a lélegzetelállító kalandnak, az A2 autópályán, Weissenbach felől közelítsd meg. A Leobersdorf-i lehajtónál csatlakozz át a 18. főútra Pottenstein felé a Triesting-völgyön (Triestingtal) át Furth-ig, onnan pedig útjelző táblák mutatják majd az irányt a Steinwandklamm felé. 

 

Megközelítés: Budapest M1-es autópálya Ausztria/Szlovákia/Bécs-Wien/Győr – A4-es autóút Knoten Schwechat kereszteződésnél S1 autópálya – Knoten Vösendorf A2/E59 – Süd autópálya (autobahn) E59 Graz felé – kihajtás 29-Leobersdorf kijáratnál – B18sz. út Pottenstein – Triestingtal

Utazás ideje: 307 km, 3 óra 45 perc

A túra hossza: 2,5km

A túra ideje: 1,5 óra

Szintemelkedés: 250m

bővebb ingókat németül a steinwandklamm.at oldalon találsz, és itt a térképét!

A Jausenstation Reicher melletti parkolóban ingyenesen el tudod helyezni az autót, és ha szeretnél, meg is ebédelhetsz a túra előtt bármelyik nap, a hétfő kivételével, az ugyanis szünnap errefelé. Innen, a parkolóból kell elindulnod a kék jelzésű turistaúton, ami kissé emelkedik, de a bejárat felett egy nagy tábla hirdeti. Kicsit beljebb gyalogolva egy kis faházban megválthatod a belépődet a szurdokba, vagy ha kombi jegyed van a Myrafalle vízeséseihez, akkor csak be kell léptetned magad.

 

Steinwandklamm beléptető

Ahogy elmész egy tanya mellett, az út egyenesen bevezet a hűvös, idős fenyőkkel tarkított erdőbe, majd ahol néhány perc séta után meglátod a hatalmas sziklákkal körülölelt kaput: a Steinwandklamm bejáratát, innen indul az első lépcsős híd.

 

Mire lesz szükséged a túrához?

 

Először is, egy nagy adag kalandvágyra, és egészséges állóképességre. A túraútvonal kiépített, azonban helyenként sziklás, nedves időben pedig itt-ott csúszós lehet, ezért minden esetben zárt, a bokádat erősen tartó túracipőben vágj neki a Steinwand szurdoknak.  Egy közepes méretű, kényelmes, széles pántokkal rendelkező hátizsákra is szükséged lesz: tegyél bele néhány szendvicset, csokit és innivalót, hogy a nap folyamán, ha bárhol megéheznél, vagy elfáradnál, fel tudj töltődni. Legyen nálad egy plusz pulóver, a biztonság kedvéért, illetve nem árt, ha viszel magaddal egy zseblámpát vagy fejlámpát is. A lenyűgöző táj miatt a fényképezőgépedre, telefonodra is szükség lesz! Az időjárás jelentést azért érdemes tanulmányozni, mert volt már rá példa, hogy tartós felhőszakadáskor az egész kanyonban hatalmas víztömeg hömpölygött, óriás fákat, és köveket sodorva magával.

A szurokot 1883- ban építette ki az osztrák turistaklub. A Rudolf -Decker Steig 1927- ben nyílt meg.

Kisbabát, totyogót, ha lehet, inkább kendővel vagy kenguruban, magadra erősítve vidd végig a szurdokban.

A szurdok kiépített útvonala egyben tanösvény is, így az itt elhelyezett táblákon számos információt találsz majd a környék gazdag flórájáról és faunájáról. Bár a Steinwandklamm az év nagy részében száraz, tavasszal az első hóolvadásokkor, valamint esős időszakok után a kanyonban zubogó patak és vízesések teszik még varázslatosabbá a kirándulást. A magas sziklafalak között akár 5-10 fokkal is hűvösebb lehet, mint a parkolóban vagy az erdőben volt, ezért semmiképp se indulj el a pulóveredet rejtő hátizsák nélkül!

 

Amit a Steinwandklamm nyújt

 

Az egész túra összesen 2,9 km, azonban a szintkülönbségek és a terep változékonysága miatt jóval fárasztóbb, mint egy hasonló hosszúságú túraösvény. A Steinwandklamm szintkülönbsége 250 m fel és le is, átlagos, egészséges állóképességgel 1,5 óra alatt teljesíthető oda- vissza.

Szív- és érrendszeri panaszokkal rendelkezők számára a magas szintkülönbség miatt nem ajánlott túraútvonal, azonban ezt leszámítva a család bármely tagja teljesítheti.

A szurdoknak fő két része van, ami aztán egyesül. Az egyik maga a Steinwandklamm szurdok fahidakkal, ez azért kisgyerekkel is járható, ez a kék jelzés. A másik a piros, már keményebb falat 15 m magas létrával, és kapaszkodó drótkötelekkel, de még nem via ferráta (A-B). Ezt a részt menetközben találod balra jól kijelölve Rudolf Decker Steignek nevezik. A patakot követve fapallós hidak, és lépcsők után balra indul egy 5 m – es létrával a Rudolf- Decker Steig.

 

Rudolf Decker Steig bejárat

 

 A patakmederben továbbhaladva a hidakon, lassan emelkedve újabb látványosságot jelez a tábla, balra a hegyoldali ösvény a Türkenlochba  (Töröklyukba) vezet, ami egy barlang. Ide érkezik a Rudol- Decker út is. Ha nem teszel kitérőt, akkor a patakmedert követve kiérsz a betonútra, ahol balra fordulva eléred a Jagasitz éttermet. Az étterem után 10 m- re balra erősebb lejtőn éred el az autóparkolót.

Ez utóbbiak közül a legnépszerűbbek a Rudolf Decker Steig vaslétrái, melyek közül a legmerészebb egy 15 méteres darab, ami a Töröklyukba vezet, ezen keresztül folytatódik a túraútvonal. Azoknak, akik számára ijesztő vagy sok lenne a 15 méteres létra, egy picit hosszabb, de megfelelően karbantartott elkerülő út áll rendelkezésére.

A Rudolf Decker Steig útvonala meredeken megizzaszt, hol kisebb létrák, meredek falépcsők után eléred a híres 15 m magas kis barlanghoz feljutó létrát. Ha nem erre mennél, akkor balra több kisebb falétra az egyszerűbb megoldás. Ha felmászók 15 m- es létrán, akkor egy barlangterembe lyukadsz, de fény van, lámpa nem kell. Itt balra fordulva drótkötelekbe kapaszkodva érsz el oda, ahova a kerülőútvonal érkezik.

 

Rudolf- Decker Steig bejárata

 

A kaptató folytatódik, majd eléred a Türkenloch (Töröklyuk) barlang bejáratát, ide csatlakozik be a túloldalról a patakmedri leágazó is.

 

Türkenloch bejárata

 

A Türkenloch (Töröklyuk) barlang járata sötét, zseblámpára vagy a mobilod fényére mindenképp szükséged lesz. A nevét pedig onnan kapta, hogy az 1638-as török ostrom idején a lakosság ide bújt el. De sajnos egy kiszivárgó füst elárulta őket és a törökök rájuk találtak.

A teremből balra egy fa lépcső vezet fel, majd egy drótkötél segíti a kapaszkodást, végül az ösvény felér a csúcsra, ahonnan csodás a panoráma. Kipihenve a fáradalmakat, a jelzést követve az erőben balra tartva érünk a Jagasits Hüttéhez. Itt akár vacsorázhatsz is, majd balra fordulva a betonúton a lejtő aljában találod az autóparkolót 15 perc múlva.

 

Myrafälle és Steindwandklamm egy nap alatt? Kalandra fel!

 

Ha kedvet kaptál egy kiadós mozgáshoz, szeretsz ámulni a természet szépségein és vadságán, a Steinwandklamm mindkét ösvénye neked való! Akár egyetlen nap alatt is bejárhatod a két ösvényt, hiszen a vaslétrák csak egyetlen irányba (felfelé) mászhatók, ha azokon indulsz neki, lefelé mindenképpen a kék, szelíd ösvényen kell visszasétálnod.

Sőt, ha Muggendorf felől érkezel a szurdokba, akkor a kalandtúra előtt járd végig a Myrafälle-vízesés hídjait és lépcsőit, és csodáld meg a vízesés és a napfény játékát. A két túrát egy belépővel is végig járhatod, mert egy könnyű túrával a vízeséstől elérhető a szurdok bejárata. Ebben az esetben a szurdok másik pontjától fogsz indulni, a Jagasitz fogadótól. Eldöntheted, hogy a sárga úton lesétálsz vagy máris belefogsz a kalandba és a kék vonalon indulsz el lefelé.

A két túra együtt nagyjából 9km hosszú, ebben az esetben számolj legalább 4-5 órát a kirándulásra. Ha nem szeretnél gyalogolni, akkor a Muggendorfi parkolóból Furth felé indulj az autóddal, táblák segítenek a tájékozódásban. A Jagasitz fogadónál szintén ingyenes a parkolás. Nem mellesleg gyönyörű a kilátás a Schneebergre.

Egy kis német zsebszótár, vagy egy németül beszélő jóbarát remek túratárs lehet számodra a kihelyezett információs táblák miatt.

Jó túrázást kívánok!

Legújabb cikkek Szabó Dénestől (see all)