Mitől izgalmas a Szakadás árok?

 

Megszállott túrázó vagy, és újabb nagyszerű kalandot keresel? Vagy csak úgy kiszakadnál egy picit a home office monoton napjaiból? Esetleg családos kirándulásra vágysz? Az e heti túratippünk garantáltan alaposan átmozgat majd, akár a kutyáddal együtt is nekivághatsz: irány a Szakadás árok!

 

IMG 20240519 145110

 

Megközelítés autóval: Budapest M3-as autópálya – Hatvan 21.sz út – Tar (Attila utca)

Távolság Budapesttől:  95 km

Utazási idő: 1 óra 25 perc

Megközelítés tömegközlekedéssel: Budapest Stadionok volánbusz végállomás (Salgótarján) – Tar, utazási idő: kb. 1 óra 40 perc

Túra ideje: kb. 3 óra

Túra hossza: 8, 5 km

Ajánlott felszerelés: Vízálló bakancs, kamásli

 

Egy korábban ismeretlen, azonban annál több „leg”-et magáénak tudó túrahelyről lesz ma szó: nem is értjük, hogy maradt ilyen sokáig rejtett. A Szakadás-árok az ország egyik legszebb, legkalandosabb, legvadregényesebb, illetve a legtöbb kihívást nyújtó szurdoka, amelyet most egy virtuális séta során be is mutatunk neked, hogy kicsit kimozdítsunk a négy fal közül és az otthoni melegítődből. Készen állsz? Induljunk!

 

A Szakadás-árok elhelyezkedése

 

A fővárosiaknak nagyobb autós kirándulás lesz ez, azonban az észak-magyarországi régió lakosai számára könnyed gőzkieresztést tartogat: a Szakadás-árok ugyanis a Zagyva folyó völgyénél, a Mátra nyugati vonulatánál helyezkedik el. A túra hossza 8,5 km, ez nagyjából, kényelmes tempóban 3 óra alatt megtehető táv, így tökéletesen megfelel egy napsütéses hétvége (egyik) programjának. 

 

Amit mindenképp vigyél magaddal

 

A túra teljesítéséhez első sorban egy, a bokádat erősen tartó, vízhatlan bakancsra lesz szükséged. Ezt csak a legnagyobb nyári hőségben cseréld le sportcipőre, ugyanis tavasszal és ősszel is jóval hűvösebb van a Mátrában, mint a városban, az egyenetlen, nedves talajon pedig könnyedén felfázhatsz. Esős évszakokban legyen nálad egy vékony esőkabát, vagy viselj eleve vízhatlan dzsekit, ami melegen tart és megóv az esőtől is.

A hűvös hegyi levegő miatt célszerű aláöltözetet viselni, rétegesen öltözködni, és egy tartalék pulóvert is elhelyezni a hátizsákodban. A túrára mindenképp vigyél magaddal elegendő élelmet és vizet, valamint egy üres zacskót, amiben a szemetet gyűjtheted hazáig.

 

Megközelítés és útirányok

 

A szurdokot egy ideig célszerű autóval megközelíteni, illetve Tar községébe indulnak távolsági buszok is, hiszen egy méltán híres, látnivalókkal és túraútvonalakkal gazdagon tarkított környék. A főutcáról már jól látható a turistajelzés, amely a hegyek irányába visz – ezt még nyugodtan kövesd kocsival. Néhány kereszteződéssel később, az Attila út végén egy csendes kis tisztáson kötsz majd ki, ahol nyugodt szívvel leparkolhatsz, innen kezdődik a gyalogtúra. Itt már látsz majd parkoló autókat, és 10 m után egy kisebb patakon kell átkelned a bal szélen, ez a Csevice patak, ezt követjük.

 

Kezdődjék a kaland!

 

A sárga jellel ellátott fákat kövesd, viszonylag jól kitaposott földúton haladj a völgyben felfelé. Az elhagyott bányáig haladva itt-ott hétvégi házakra bukkanhatsz. Itt egykor dácittufát bányásztak, méghozzá úgy, hogy fűrészeléssel fejtették a kőzetet. Az így kialakult sziklateraszok különleges és színes növénytársulásoknak adnak otthont, amely igazán érdekes látványt nyújt.

Bal felé feltűnik egy fenyves, majd ismét utad állja a patak, itt a turistaút bal oldalt halad, a jobb oldali is ugyanoda visz csak kevésbé romantikus. Azon majd visszafele gyere. A patak ezen a részen csodás látványt nyújt a fák gyökereivel.

Néhány 100 m után megpillantod az andezittufából eredő Felső Csevice kút forrást, ahonnan érdemes néhány flakon vizet haza is vinni. Bár vasas ízű és enyhén szénsavas, igazán jót tesz az emésztésnek és az immunrendszernek egyaránt. A kút mellett elhelyeztek néhány padot és asztalkát a korán fáradók és az erdőben reggelizni kívánók számára, azonban az igazi vadregényes kaland csak innen kezdődik, miért állnál meg már most?

Csevice kút

Csevice kút forrás

Térj fel balra, közvetlenül a tábla mellől induló csapásra, ami, igen, jól látod, egy igen meredek, keskeny ösvényke. Kövesd a nyomvonalat! Mintegy 60-70 méter szintkülönbséget küzdesz majd le, de hidd el, ha felértél a természet által megalkotott kilátópontra, a mesés panoráma minden nehézségért kárpótolni fog! A csapásról kiérve elláthatsz egészen Ágasvárig, Óvárig, de jó időben még a Cserhát és a Karancs-Medves is növeli a panoráma WOW faktorát. Itt érdemes falatozni kicsit, készíteni néhány fényképet, illetve pihenni, mielőtt visszaereszkednél a völgybe, hogy folytasd az utad a jelzésen.

 

Kilátás a Cservice felett

 

Hamarosan egy kis hídhoz érsz majd, ami a Fertő patak jobboldali mellékágát jelzi (természetesen a folyásirány szerint nézve), itt ismét el kell majd hagynod a kellemes erdészeti utat, tarts balra a szélesebb úton. Megpillantasz egy vadászlest, és egy vadkerítést.

 

IMG 20240519 141611

 

IMG 20210313 162448

 

A vad kerítést elérve  jobbra leérsz a patakhoz. Az Y alakú szurdok medrében egyelőre könnyedén tudsz haladni, hiszen a szárán másztál be. A haladási irány szerint jobb oldali mellékág rövid (mindössze ~200 méter), azonban igen látványos, így érdemes időt szánni rá és végig járni, mielőtt visszatérnél az elágazáshoz, és belevágnál az igazán vad kalandba az Y bal mellékágán. Visszatérve a vadkerítéshez a kiépített létrán átmászol, majd felfelé gyalogolsz, majd újabb kerítés, és létra. 100m után balra már látod a szurdokot. Néhány helyen nehezebben lemászhatsz, de ha még 100 m- t mész, akkor kényelmesen le lehet sétálni.

Ez az igazi Szakadás árok, ahol valamivel több víz kanyarog majd a szurdok alján, így néhány akadályt csak azon keresztül küzdhetsz le (még jó, hogy vízálló cipőben indultál el!).

A szurdok nagyon látványos: falai körülbelül 20 méter magasak, viszont helyenként akár egy méteresre is összemehet a szélessége. Kitaposott ösvény az ismeretlenség okán még nincs, így igazi felfedezőnek érezheted magad a szurdokvölgyben járva.

Sokszor fatörzseken kell egyensúlyoznod, hogy ne legyél vizes, vagy el ne süllyedj a sárban. A szurdok méretei lassan csökkenek, itt jobbra fel ki is menekülhetsz. De ha jöhet a második felvonás, akkor menj tovább. Ismét növekednek a magasságok, és visszatér a szurdok. Hamarosan teljesen eltűnik, amit a fán egy fehér nyíl is jelez. Itt kiérsz jobbra egy szekérútra, ami visszavisz a szurdok tetején a vadkerítéshez, ami már ismert út. Vagy balra tartva még megnézheted a Tuzson Arborétumot.

Reméljük, örömödet lelted a (virtuális) túrában, tarts velünk legközelebb is!

Fedezd fel a Kishartyán- kőlyukat, a Mocsár Bükköt, Ágasvár környékét, a Kazári riolittufát,  a Sás-tói tanösvényt, a Lyukas követ vagy az Ilona- völgyi vízesést!