A titokzatos pádisi Csodavár

 

Magyarországhoz közeli hegység Romániában a Bihar hegység, ami most kezd egyre jobban fejlődni a túristák szempontjából. Ez persze sok negatív hozadékkal is jár, mint pl. a szemét, vagy a természetkárosítás. Így erre figyeljünk! A pádisi Csodavár a legkönnyebben megközelíthető turistacsalogató…

 

Pádis- Csodavári útjelző

 

Megközelítés: Budapest- M3- letérés Hajdúböszörmény felé M35- Debrecen- 47- es út Berettyóújfalu- 42- es út- Ártánd (határátkelőhely)- Nagyvárad-E79- Belényes- Buntesti- Pietroasa- Boga

Utazás: Csak autóval lehetséges!

Utazási idő: kb. 5 óra (Romániában rosszak az utak, és a nagy forgalom miatt a távolságot időben 2- vel érdemes szorozni!) 

Szállás: A Pádis fennsíkon a Glavoi réten sátrazás, vagy Bogán a fogadóban.

Bogáról 30 perc autóval a Glavoi rét.

Kisgyerekkel közepesen nehezen járható hátihordozóval!

Túraútvonal: Autóval Bogáról Cabana Pádis felé tartva, felérve a fennsíkra a betonútról balra vezet egy köves dózerút a Glavoi rétre. Az autót itt érdemes hagyni! Akár itt sátrazhatunk is!

Túraidő: 5 óra

Távolság: 12 km

Figyelem a csúszás veszély miatt egyes szakaszai télen nem járhatók!

Túrista térképet érdemes beszerezni!

Pádis térkép

 

 

Pádis Glavoi rét

 

A rétről a Csodavár (Cetátile Ponorului) felé a piros csíkon haladunk az autóúton, majd jobbra be az erdőbe a kék körön, ez visz körbe a bezsakadás peremén csodás kiltással.

(Alternatívaként ha tovább mész kb. 1 km- t, akkor jobbra ismét a kék körön mehetsz le egyből a beszakadás mélyére, és itt is jöhetsz vissza.)

A peremen haladva egy tisztáson jobbról beérkezik a sárga kör, ami a Galbena szurdokhoz vezet.

Mi balra tartunk a kék körön. Meredeken elkezd lemenni az ösvény, majd egy meredekebb sziklafalon kell lemászni láncok segítségével. A keskeny köves ösvényen jutsz le a Csodavár bejáratához, mely a környék legimpozánsabb barlangbejárata.

Bentről a 8 fokos levegő süvít. A barlangba csak barlangászoknak vezetéssel javasolt lemenni, mivel lent az erős sodrású patakban kell gázolni, a

Mi jobbra felsétálunk egy törmeléklejtőn, majd egy nyergen át ismét megpillantjuk a barlang másik bejáratát. 

Innen tovább felfelé vesszük az irányt, ahol ismét meredekké válik, és a láncok újból a segítségünkre vannak.

Végül az erdei ösvényen felkapaszkodva érjük el az autóutat, ahol balra a piros csíkon érkezünk a Glavoi rétre.

 

Pádis Csodavár lejárata

 

Nagyon látványos túra! A beszakadás tetejéről 100 m mélyre tekinthetsz le!

 

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”13″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”3″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Diavetítés indítása]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

 

Szabó Dénes

Szabó Dénes

Túraszervező, túravezető

Magyarországon, és külföldön szervezek kalandos, és látványos kirándulásokat olyan helyekre, amelyeket csak kevesen ismernek, de egyszer mindenkinek látnia kell!
Szabó Dénes