A pádisi Galbena szurdok vízesése

 

Pádis- Galbina szurdok vízesés

 

Magyarországhoz a legközelebb eső hegység a magyarok kedvenc még érintetlen túrahelye, a Pádis fennsík és környéke a Bihar- hegységben Romániában. Itt található az egyik kedvelt túracélpont a Galbena szurdok…

Megközelítés: Budapest- M3- letérés Hajdúböszörmény felé M35- Debrecen- 47- es út Berettyóújfalu- 42- es út- Ártánd (határátkelőhely)- Nagyvárad-E79- Belényes- Buntesti- Pietroasa- Boga

Utazás: Csak autóval lehetséges!

Utazási idő: kb. 5 óra (Romániában rosszak az utak, és a nagy forgalom miatt a távolságot időben 2- vel érdemes szorozni!) 

Szállás: A Pádis fennsíkon a Glavoi réten sátrazás, vagy Bogán a fogadóban.

Bogáról 30 perc autóval a Glavoi rét. Kisgyerekkel nehezen járható hátihordozóval, nagyobb gyerekkel nem javasolt nehéz út!

Túraútvonal: Autóval Bogáról Cabana Pádis felé tartva, felérve a fennsíkra a betonútról balra vezet egy köves dózerút a Glavoi rétre. Az autót itt érdemes hagyni! Akár itt sátrazhatunk is!

 

Pádis- Glavoi rét

 

 

Túraidő: Felnőtteknek kb. 7 óra oda- vissza, gyerekkel kb. 8- 9 óra.

Szintemelkedés: 1182 m

Táv: 12 km

Javasolt térkép: 

Pádis térkép

 

Részletes túraleírás: A Glavoi rétről a sárga kört követve a Galbena szirt érintése után elhagyjuk a Porcika zsombolyt, és Csodavári leágazást, itt jobbra tartva érjük el a szurdokot. 

Egy láncos úton lemászva, majd balra tartva elénk tárul a nagy szurdok. Jobb oldalt az átmenő barlang, a szurdok bal oldalán a lánc. Kis vízkor a patakmeder is járható, de nagy esőzések után a falon a drótokba, láncokba lehet kapszkodni. Egy meredek felmászás után az átmenőbarlangon be, és kibújva újabb séta a meredek ösvényen, majd egy keményebb egyensúlyozós, drótkötélen himbálózós szakasz a vége…

Innen a Flóra rét előtt jobbra kanyarodva a mezőn át a sárgán visszajutunk a Porcika zsombolyhoz. Innen már ismert az út a Glavoi rétig.

Ha kellően elfáradtál a túrázásban, akkor érdemes a következő látnivalókat felkeresned Erdélyben!

 

Legújabb cikkek Szabó Dénestől (see all)