Valóban félned kell egy túrán Magyarországon?

 

Sokan azt mondják, hogy a mi erdeinkben semmi veszélyforrás nincs, bárhol eltévedsz, biztos kijutsz egy lakott településre…

Ezzel vitába szállnék…

Két fő csoport van, az egyik a koca túristák (ezzel nem ledegradálni akarlak), a másik a rendszeresen túrázók.

A rendszeresen túrázóknak sok tapasztalata van, a legtöbb veszélynek a koca túristák vannak kitéve

Aki Magyarországon túrázik, annak igenis számolnia kell a veszélyhelyzetekkel, és előre fel kell készülni ezekre! Ebben próbálok segíteni ezzel az írással…

Fontos, hogy legyen valaki tapasztalt, akivel együtt mész, legjobb, ha az illető felszíni túravezető, hiszen neki nemcsak a tájékozódásról, de a veszélyekről, elsősegélyről, és akár a túlélésről is vannak ismeretei…

Milyen veszélyhelyzetekkel találhatod magad szembe?

 

Szeretném sorbavenni a természetben gyakori veszélyforrásokat, azok megelőzését, és ha mégis bekövetkezik, akkor a kezelését. Remélem hasznodra válik!

Szívesen veszem, ha kiegészíted!

Terep akadályok:

 • Kidőlt fák: Ha nem túraútvonalon közlekedsz, vagy egy nagy vihar után mész akkor gyakori, hogy kidőlt fákon kell átmásznod. Ez nemcsak időben, de erőnlétben is megnehezíti a túrád. Megelőzni úgy tudod, ha informálódsz a túra előtt, hogy milyen a túristaút minősége…
 • Csúszós terep: Ez főképpen esős időben a sáros, nedves fű, csúszós kövek. Úgy tudsz magadra vigyázni, ha lassan közlekedsz, és számítasz arra, ha megindul a lábad… Használj jó minőségű túracipőt, bakancsot, ami fogja a bokádat! A talpa csszásgátlós Vibram legyen!
 • Szikla: Megfelelő lábbelit használj, ne mássz sportcipőben! A sziklafalon ne mássz biztosítás nélkül, ami a kötelet jelenti. Ha sziklát mászol azt tedd mindig biztsítva! Ellenőrizd mindig a fal állékonyságát mászás előtt, és a fogásaidat, lépéseidet teszteld! Így megelőzheted a baleseteket! Ha sziklaomlás van és Te okoztad kiabáld hangosan, hogy kő, ha jön feléd, akkor ugorj félre, vagy állj be egy stabil pont mögé (pl. fa).
 • Barlang: Bár ma Magyarországon a veszélyt jelentő barlangok le vannak zárva, azért légy óvatos, és készülj fel a barlangászatra! Egyedül ne menj barlangba, legyen pótvilágításod, legyen felszíni ügyelet, aki tudja hova mész, mikor jössz vissza, és ha nem jelentkezel, hívja a Rendőrséget!

Időjárási viszonyok:

 • Hideg: A fázás a legrosszabb dolog! Vigyél meleg ruhát, sőruhát, öltözködj rétegesen! Ha fázol mozogj, rakj tüzet! Ha valahol ott ragadsz az erdőben és bivakolni kényszerülsz, akkor legyen nálad izofólia, ami melegen tart, használj menedékeket (barlangüreg, esőbeálló). Takarózz be avarral, fűvel…Ha többen vagytok, bújjatok össze, így egymást melegítitek!
 • Meleg: Melegben sok folyadékot veszt az ember, így igyál sokat, tervezd meg a vízvételi helyeket! A napszúrás, hőguta szintén veszélyes lehet, vegyél fel sapkát, vizezd magadat!
 • Eső: Esőben könnyű megfázni, pláne ha hideg is van. Legyen nálad esőkabát, gatya, vízálló bakancs! Ha eláztál, vedd le a vizes ruháidat, és vegyél fel szárazat!
 • Hó, jég: Itt a lavináról, és egyéb magashegyi dolgokról nem szeretnék írni, hiszen ezek nem jellemzőek Magyarországi túrákon… Egyik veszélyforrás a csúszás, ezt megfelelő minőségű bakanccsal, a bakancsra szerelhető csúszásgátlóval, esetleg hágóvassal lehet kiküszöbölni. Haladj lassan az ilyen terepen! Ha nagy hóban túrázol, mindig váltsátok az első hótaposó embert, mert igen fárasztó munka. használj kamáslit (lábszárvédőt), így felülről sem folyik be a hó a bakancsodba.
 • Sötétség: Akkor is ha nappali túrára mész legyen fejlámpád! Sose tudhatod miért húzódik el a túra, és akkor bajba leszel. Sötétben könnyű leeseni. Mielőtt rádsötétedik keress betonútat, és azon menj tovább!

Emberi tényezők:

 • Elfáradás: Ez előfordulhat, ha rosszul mérted fel a teljesítőképességedet, vagy eltévedsz, netán a végsőkig mész (pl: teljesítméyntúra). Megelőzni a rendszeres folyadékpótlással, étkezéssel, csoki, cukor fogyasztással lehet menet közben. Edzeni sem árt, tehát fokozatosan növelni a szintet, és a távot. Tervezz be kiszállási pontokat, ahol be tudod fejezni a túrát, és hazatömegközlekedsz, vagy ott alszol.
 • Eltévedés: Jelzett turistaúton közlekedj, ha tapasztalt vagy a tájékodódásban, csak akkor térj le! Előfordul, hogy elveszeíted a jelzést, akkor menj vissza addig, ahol még láttad, vagy keres vmi jellegzetes pontot, ami rajta van a térképen.
 • Terepmotorozás, terepbicajozás: Légy óvatos, sokszor száguldanak a turistaúton! Ugorj félre, és dokumentáld, fotózd le!

Állatok, növények:

 • Mérgező növények: Ne egyél meg semmit, amit nem ismersz! Sok mérgező növéy van. A gombák nagy része sem ehető. Vannak növények amelyek érintése is mérgez, ilyen pl.: a csalán, szederbokor. Kerüld ezeket, vagy ha ilyen helyre mész, teljesen zárt öltözetben tedd!
 • Vadállatok: Az állatok nem támadnak, félnek Tőled, kivéve ha kicsinye van, vagy megijed! Ha kicsinyekkel van, kerüld el! Más vadállatra rá tudsz ilyeszteni, vagy fel kell készülnöd a küzdelemre. Jó ha van nálad egy kés, vagy tőr!
 • Kullancsok: Érdemes lehet beoltatni magad, a nadrágod a zoknidba tűrni, és kullancsriasztót fújni a lábszáradra. Este túra után nézd át magad alaposan! Ha találsz kullancsot, csipesszel szedd ki minél hamarabb!
 • Vadkutyák: Főképpen lakott területeken megtámadhatnak vadkutyák. Tedd le a zsákod magad mellé védelemnek, és rúgj, vagy szúrj a kutya felé, vagy szerezz gyorsan egy botot, és használd!
 • Kígyók: Magyarországon igen kevés kígyó van. Mérges inkább csak a zempléni hegységben! Kígyómarástól nemigen kell tartanod! Ha mégis megmar, mozogj minél kevesebbet, szívd ki a sebet, és köpd ki amit kiszívtál!

Sérülések:

 • Boka: Ficam, rándulás, ezek a leggyakoribbak a túrázás közben. Lehetőleg ülj le, és hívj segítséget, pihentesd, fáslizd be, emeld meg a lábad, és úgy feküdj!
 • Térd: Ritkán előfordul a térdficam is, de akkor nyílván járóképtelen. Fontos, hogy ne próbáljuk meg helyrerakni!
 • Lezuhanás: Ez kellő körültekintéssel, és a vagánykodás elkerülésével megúszható. Ahol kell használj inkább kötelet!
 • Kihűlés: Legyen nálad izolációs fólia, ez olyan fólia, amire alumíniumot gőzölögtetnek, és ha ebbe takarózol, jól visszaveri a hőt. Használd, ha kell!
 • Sebek: Fertőtlenítés betadinnal, majd fedőkötés mullap, és géz.

 

Mindig vigyél elsősegély csomagot!

 

Kit értesítsek?

Ha úgy érzed csak rontanál a helyzeten, vagy mozgásképtelen vagy, akkor hívd a 112- öt, vagy a Magyar Barlangi Mentősziolgálatot!