Madárban gazdag Tiszatavi vizisétány és tanösvény

 

Megközelítés:

Poroszlóról Tiszafüred felé tartva a nagy híd előtt a Fűzfa Panziónál kell lekenyarodni, de nem be jobbra a panzióhoz, hanem balra a Fűzfa kikötőbe lehet parkolni.

A poroszlói parttól 500 m- re van. Ide a kikőtőből induló motorcsónakokkal visznek be, ha elég látogató összegyűlik, de fél óránál tovább nem kell várni.

 

Tisza- tavi vizisétány, és tanösvény kikötője

 

Belépődíj: Teljes árú: 1. 500 Ft/ fő, kedvezményes: 800 Ft/ fő, kedvezmények: családdal érkező gyermekeknek 6 éves korig, kísérőiknek 20 főként 1 fő ingyenes. Babakocsival, és kerekesszékkel is látogatható!

 

 

Tizsa tavi vizisétány, és tanösvény térképe

Az 5 perces csónakút a nádasba vezet, ahol a kikötőben már vár a szakvezető.

Tisza- tavi vizisétány, és tanösvény kikötője a szigeten

 

A víz fölé épített 1500 m hosszú pallosor vezet.ndulunk vele az eslő Madárvártára, ami egy megfigyelő kis házikó. Itt profi távcsővel szemlélhetjük meg a szemközti kormoránt, és a barna héját. Mesél az itteni élővlágról, madarakról. Látszik, hogy szereti, és rég csinálja.

Tisza- tavi vizisétány, és tanösvény madárvárta

A tó vize árvízkor 1 m- t is megemelkedik.

Elindulunk a 2. madárvártába. Onnan már a csoport maga folytatja útját.

A sétaút végén egy madárles kilátóban lehet utoljára körbeszemlélődni.

Tisza- tavi vizisétány, és tanösvény kilátó

Visszafelé a Görgető szigeten (ami félúton van) található picknik hely, és Wc.

Szerencsénkre sikerült lencsevégre kapnom egy Kecskebékát, egy Mocsári teknőst, és egy mocsári nőszirmot:

Kecskebéka

Kecskebéka

Mocsári nőszirom

Mocsári nőszirom

Mocsári teknős

Mocsári teknős

A madárlesből visszaindultunk a kikötőbe, ahova addigra megérkezett a csónakunk is.

Valóban látványos, szép túra, és igen tartalmas az idegenvezetés. Sok mindent megtudsz az itteni madarakról, állatokról, növényekről…

Ha tetszett írj egy kommentet! 🙂

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”9″ sortorder=”160,152,154,155,153,156,157,158,159″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”3″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Diavetítés indítása]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Szabó Dénes

Szabó Dénes

Túraszervező, túravezető

Magyarországon, és külföldön szervezek kalandos, és látványos kirándulásokat olyan helyekre, amelyeket csak kevesen ismernek, de egyszer mindenkinek látnia kell!
Szabó Dénes