Csodás madárvilág a Sóstói tanösvényen

 

Fejér megyében is vannak szépségek: a Sóstói tanösvényt érdemes végig sétálni akár egyedül, akár barátokkal, akár a családoddal szeretnél egy könnyed, tavasz-nyári délutánt eltölteni.

A részletekért olvass tovább!

IMG 20210307 130212

 

Megközelítés autóval: Budapest M7-es autópálya – Székesfehérvár 64. sz kijárat, –  63. út/E66, 8. út/Veszprém/81. út/Győr/Székesfehérvár-Centrum felé – Sárkeresztúri út – Szárcsa u. – MOL Aréna Sóstó vendég parkoló (Keleti kapu)

Utazás távolsága: 78 km

Utazási idő autóval: 1 óra 5 perc 

Megközelítés tömegközlekedéssel: Budapest Népliget autóbusz pályaudvar – Székesfehérvár, 1 óra 15 perc, vagy vasúttal Budapest Déli-pu. vagy Kelenföld – Székesfehérvár- helyi járatú busszal is megközelíthető, a 15-ös járat a Csapó utcától indul és a Szárcsa utcánál kell leszállni.

Utazási idő tömeg közlekedve: kb. 45-60 perc

A Sóstói Természetvédelmi Területre két bejáraton át tudsz bejutni:

  • a Keleti kapu – Szárcsa utcai parkoló, melyet a Google térképen: MOL Aréna Sóstó vendég parkoló néven találsz és a Szárcsa Csárda mögött található. Itt padok is vannak a piknikezni vágyóknak. Busszal is megközelíthető, a 15-ös járat a Csapó utcától indul és a Szárcsa utcánál kell leszállni.
  • Északi kapu – Segesvári útról, amely a Csíkvári útról nyílik. A 39-es busszal a vasútállomásról könnyedén megközelíthető, de a városból el lehet jutni még a 10, 11, 11A busszal is. Leszállni mindegyik járatról a Segesvári utcánál kell.

Túra ideje: 20 perc – 3,5 óra

Túra hossza:  6630 m, útvonaltól függően lehet akár 1 km is

A stadion mellett pihenő- és játszótér is található.

 Nem kell attól tartanod, hogy eltévednél, vagy hogy egy kétfelé ágazó útnál elbizonytalanodsz, hogy merre is kell menned, hiszen a megfelelő helyeken ezt táblával egyértelműen jelölik, menet közben pedig, hogy el ne felejtsd, apró oszlopok jelzik, melyik úton jársz.

A 4 lehetséges útvonal közül kettő babakocsival is járható. Te döntöd el, hogy 20 percet vagy 3 és fél órát sétálsz. Kicsi gyereknél figyelj oda, hogy a pallóknál nem mindenütt vannak korlátok.

 

Sóstói tanösvény térkép

Sóstó: zöld oázis Fejér megyében

A Sóstó-Homokbánya Természetvédelmi Terület Székesfehérvár belvárosától 2,5 kilométerre található, 218 hektáron helyezkedik el, melyből 121 hektár országosan védett, de a többi terület is helyi oltalom alatt áll.

Nevét a vizéről kapta. Annak ellenére, hogy édesvíz duzzasztotta a Sóstó alkálisót tartalmaz. Legkorábbi említése 1473-ból ered és a Sárvíz mocsaraként alakult ki. Az évek során volt átjárhatatlan, mély vizű mocsár. Majd szárították, parkosították, köztérré alakították. Az első botanikai tanösvényt 1996-ban hozták létre a Zöld Kerekasztal Társaság és a Herosz Fejér Megyei Szervezete segítségével. Számos természetvédő és kutató egyesület áldásos tevékenységének köszönhető, hogy most végig járhatod és megcsodálhatod a természet nyújtotta szépségeket.

 

Kinek ajánlott ez a túra?

  • Ha egy hosszabb, de könnyedebb kirándulásra vágysz, amiben nincs szintkülönbség, akkor ajánljuk neked a Sóstó környékén kialakított tanösvényt. A családbarát séta rendkívül gazdag élményt tartogat az idelátogatók számára.
  • Ha szereted a madarakat és vonz, hogy a szabadon élő fajoktól karnyújtásnyira legyél, akkor ezt a tanösvényt fel kell jegyezned a bakancslistádra!
  • Ha valamilyen plusz programot szeretnél, akkor mindenképp várd meg, amíg a Látogatóközpont újra kinyithat, de egyébként bátran felkerekedhetsz most is, ha magadtól tervezel elmerülni a páratlan látványban.

 

A madarak titkos élete

 

Amellett, hogy ide ellátogatva megismerkedhetsz a vizes élőhelyek jelentőségével, aktuális természetvédelmi problémákkal, és az aktív, mindennapi természetvédelemmel is, a legizgalmasabb látnivaló minden bizonnyal a szabadban élő madarak életének meglesése lesz.

A Sóstói tanösvény különlegessége, hogy a földútról több helyen is le lehet térni, és fapallókból kialakított keskeny utakon lehet „vízen járni”, kalandozni a növény- és madárfajokban gazdag terület rejtett zugaiban.

A kiépített kilátó, azaz a Kócsag-torony tetejére is érdemes felmászni, ami madárlesként is funkcionál. Ez is egy egyedi nézőpontot biztosíthat arra, hogy felfedezd a szárcsát, a vízi tyúkot, nagy kócsagot, gyurgyalagot, bíbicet és a különböző sirályféléket.

Közel 100 féle madárfaj mellett találkozhatsz itt mocsári teknőccel vagy őshonos halfajokkal, mint a compó, csuka vagy az aranykárász. Az erdei séta közben pedig szerencsés esetben őzet és mogyorós pelét is láthatsz.

 

Körtúrák a Sóstói tanösvényen

 

A Stadion parkoló a legkézenfekvőbb, de ha az északi kaput választod, az romantikusabb. Jobb oldalt egyből meglátod a murvás parkolót.

 

Sóstói tanösvény északi parkoló

 

Ha megnézed a térképet több körtúra is lebonyolítható.

Kék túra: A legkisebb a Stadiontól indulva egy kis kör tehető. Amiben felmászhatsz a 20 m magas kilátóba a stadion mellett, és az egyik madárvárta lesbe is felmászhatsz, valamint a pallósorkor figyelheted a tó közepi nádast, és van egy játszótér is. Ez a kék sáv a térképen. Kb. 20 perc.

 

Sóstói tanösvény kilátó

Sóstói tanösvény madárles

 

Piros túra: Vegyítheted a kék túrával is, és akkor annak látnivalóit se kell hanyagolnod. Felmászhatsz 3 madárles kilátóba, és egy szigeten lévő fedett pihenőnél piknikezhetsz is. Útközben gerendákon fejlesztheted az egyensúlyérzéked, és a szigetre be is ugrálhatsz a fa állásokon. Van egy rövidítése a piros kereszt, erre javaslom, hogy menj, ez látványosabb!

 

IMG 20210307 134226

Sósti tanösvény Nádi Berek

IMG 20210307 135742

 

Ahol találkozik a piros a sárgával ott egy remek kis játszóteret találsz, ide mindenképpen kukkantsatok be. Egy függőleges 5 m magas pókháló, és egy szákszerűen kialakított 1, 5 m magas falabirintus. Ahol átélheted azt, mikor a hal beúszik egy ilyenbe.

 

Sóstói tanösvény pókháló

Sóstói tanösvény szák labirintus

 

Sárga túra: Ez a legkevésbé izgalmasabb, de itt vannak a legkevesebben. Megnézheted a Honfoglaló rétet, a Lődombot, és a Belső tavat, és a Három Nővért. Ez is körtúra, ami visszacsatlakozik a piros jelzésbe. 

Összefoglalva kevés ilyen látványos, és interaktív tavas tanösvény létezik Magyarországon. Nekem nagyon tetszett, a gyerekeknek meg kiváló!

Utad során ne felejtkezz meg felkeresni a Három Nővérként emlegetett három Csörege fűzfát, amelyek száz évnél is idősebbek. A sárga színű Déli Túra útvonalon találod.

A Látogatóközpont szervez stadionlátogatást, ökotúrákat, számos csapatépítő-, illetve diákoknak és gyerekeknek szóló programot is biztosít. Többek között szülinapokat és családi programokat is rendez, amikor erre lehetőség van.

Az ösvény önmagában is kellemes időtöltés, de ha egy teljes napot szeretnél eltölteni itt.

 

Legújabb cikkek Szabó Dénestől (see all)